Vuonna 2004 Suomen vuoden lastenpelin palkinnon sai Gunter Baarsin suunnittelema ja Ravensburgerin julkaisema Kummitusjuna. Pelissä kummitusjuna on särkynyt ja pelaajien tehtävä on saada se korjattua laittamalla hammasrattaat takaisin paikoilleen niin, että kun pyöritysnappia kääntää, kaikki kolme kummitusta kääntyvät.
Pelin idea
Peli aloitetaan nostamalla pakasta kortti, joka näyttää mihin kohtiin laudalle kummitukset ja pyöritysnappi tulevat. Sen jälkeen alkaa nopanheitto.
Noppa voi näyttää väriä, jolloin otetaan nopan sivun värinen ratas ja laitetaan se laudalle samanväriseen nuppiin. Jos noppa näyttää nuolta, saa pyöräyttää pyöritysnappia ja jos vähintään yksi kummitus pyörähtää, pelaaja saa pisteitä pyörivien kummitusten määrän verran. Noppa voi myös näyttää lepakkoa, jolloin vuoron menettää.
Pelaaja, joka saa kummitusjunan valmiiksi eli rattaat siten, että pyöritysnappia kääntämällä kaikki kolme kummitusta pyörähtävät, lopettaa kierroksen ja kuittaa neljä pistettä. Peliä jatketaan, kunnes joku saa kokoon viisitoista pistettä.
Ei aikuisille
Aikuisen näkökulmasta Kummitusjuna on typerä peli, jossa ei juuri sisältöä ole. Nopanheitto ratkaisee, miten käy, ja jos peli on sellaisessa vaiheessa, että voiton ratkaisee se, joka ensimmäiseksi heittää tietyn tuloksen nopalla, tylsäähän sellainen on.
Kuusivuotias tyttäreni antoi peliin kuitenkin vähän toisenlaista näkökulmaa. Toisiinsa kiinnittyvät hammasrattaat ovatkin tavattoman kiehtova mekanismi, joka jo itsessään riittää tekemään pelistä mielenkiintoisen. Edes se, että pelaaminen on vähän vaisua, kun periaatteessa kenenkään ei kannattaisi pelata sitä toiseksi viimeistä ratasta, joka antaa seuraavalle pelaajalle mahdollisuuden voittaa kierroksen, ei tuntunut haittaavan.
Niinpä tuomio onkin selvä: jos pelaat lapsen kanssa, parempiakin pelejä on tarjolla. Jos sen sijaan lapset pelaavat keskenään, Kummitusjuna toimii hienosti. Säännöt ovat yksinkertaiset ja komponentit näyttävät ja kestävät. Peli toimii hienosti vaikkapa kerhossa tai päiväkodissa.
Jos peli nyt sattuu käsillä olemaan, BoardGameGeekistä löytyy uudemmasta saksalaisesta Logi-Geister-laitoksesta löytyvät kehittyneemmät säännöt, jotka tuovat peliin lisähaastetta.
Faktat Kummitusjunasta
Suunnittelija: Gunter Baars
Julkaisija: Ravensburger (2003)
Mutkikkuus: Peli on yksinkertainen, mutta omiaan kehittämään loogista ajattelua viisi-kuusivuotiailla.
Onnen vaikutus: Loppujen lopuksi noppatuuri ratkaisee voittajan.
Vuorovaikutus: Toiselle ei juuri kiusaa voi tehdä.
Teema: Hammasrattaat toimivat, teemalla ei sinänsä ole mitään merkitystä.
Uudelleenpelattavuus: Tyttäreni halusi pelata tätä heti neljä kertaa peräkkäin, mutta en osaa sanoa, kestääkö pelin vetovoima pitkään.
Kieliriippuvuus: Peli ei vaadi lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 2–4
Pituus: 20–30 minuuttia