Kategoriat
Peliarvostelut

Krass Kariert

Kiipeämis- ja tikkipelin hybridi Krass Kariert on hauska kevyt ja leppoisa korttipeli, jossa yritetään päästä korteista eroon muuttamatta korttien järjestystä.

Krass Kariert eli Karkeasti ruudullista on kiipeämiskorttipeli, jossa tavoitteena on päästä korteistaan eroon pelaamalla pöytään arvokkaampia settejä kuin edelliset pelaajat. Pelissä on kuitenkin yksi pikku jippo, joka erottaa sen muista genren peleistä: jos haluaa pelata useamman kuin yhden kortin kerralla, niiden on oltava kädessä vierekkäisinä, eikä käden järjestystä saa tietenkään muuttaa.

Pelin suunnittelija Katja Stremmel on työkseen graafinen suunnittelija ja kuvittaja ja ahkera Doppelkopfin pelaaja (kahdesti viikossa kahdenkymmenen vuoden ajan!). Krass Kariert on Stremmelin ainoa julkaisu tähän mennessä. Peli voitti vuonna 2018 Fairplay-lehden parhaalle korttipelille myönnettävän À la carte -palkinnon.

Amigo on julkaissut pelin vuonna 2020 englanniksi (ja rumemmalla kuvituksella) nimellä Dealt!.

Krass Kariertin kansi

Kädenhallintaa

Pakassa on kortit 1–12, neljä kertaa kukin, ja lisäksi muutama erikoiskortti. Pelaajille jaetaan kymmenen korttia käteen ja kaksi reservikorttia pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Aloittaja pelaa kädestään jotain, jonka jälkeen pelaajat vuorojärjestyksessä joko lyövät päälle arvokkaammat kortit tai passaavat.

Krass Kariert on kiipeämispelin ja tikkipelin hybridi: kiipeäminen ei jatku kunnes kaikki passaavat, vaan kortteja pelataan vain yksi kierros pöydän ympäri. Tikin voittaja aloittaa sitten uuden tikin.

Mahdollisia yhdistelmiä ovat yksi kortti, kaksi peräkkäistä korttia, pari, kolmen kortin suora ja kolmoset. Jos haluaa pelata useamman kortin kerralla, niiden on oltava kädessä vierekkäin (järjestyksellä ei kuitenkaan ole väliä).

Jos passaa, täytyy nostaa toinen reservikorteistaan käteen. Sen saa sijoittaa haluamaansa kohtaan kättä, eli se voi antaa mukavasti joustavuutta. Jos passaa, eikä reservikortteja ole jäljellä, häviää kierroksen. Kierroksen voi myös hävitä, jos on viimeinen pelaaja, jolla on kortteja jäljellä. Kierroksen häviäjä joutuu maksamaan pelimerkin. Jos ei enää pysty, peli päättyy tämän pelaajan häviöksi. Pelissä on siis vain yksi häviäjä ja monta voittajaa.

Krass Kariert -korttikäsi
Hyvän näköinen käsi. Pelaamalla ysiparin aukeaa ykköspari, 2455-setti on myös ihan lupaava ”nosta kolme”-kortin kanssa. Kuva: Mikko Saari

Lisämakua erikoiskorteista

Pelissä on muutama erikoiskortti, jotka tuovat peliin vielä vähän lisämakua. Jokerikortti on helppo juttu: se on mikä tahansa kortti. Tässä pelissä jokeri on erityisen hyvä, koska se on aina pari, oli se minkä tahansa kortin vieressä. Stop-kortti on myös voimakas: stopin pelaaminen katkaisee kierroksen heti stopin pelanneen voitoksi. +3-kortti taas pistää tikin voittajan nostamaan pakasta kolme lisäkorttia. Se on kaksiteräinen miekka: lisäkortit vaikeuttavat kaikista korteista eroon pääsemistä, mutta kun kortit nostetaan yksi kerrallaan ja ne saa sijoittaa minne tahansa, se saattaa hyvinkin lisätä käteen parikin kolmen kortin settiä, joilla voi tehdä selvää jälkeä.

Krass Kariert on kepeä filleri, josta on mukavasti päänvaivaa. Toisinaan tuuri ratkaisee kierrokset – pari hyvää kolmen kortin settiä valmiiksi kädessä vie jo pitkälle, toisaalta 2738-tyyppinen lomitus on melkoinen riesa. Nokkelalla pelaamisellakin on kuitenkin paikkansa ja kuten kiipeämispeleissä aina, hyvä käden lukeminen ja parhaiden korttiyhdistelmien valitseminen pelattavaksi on tärkeää. Krass Kariertissa vaaditaan lisäksi vähän pelisilmää sille, miten kädestä saa pelattua parhaiten roskaa pois, jotta hyvät setit aukeavat.

Luvassa on siis nautinnollista filleröintiä. Peli on parhaimmillaan neljällä pelaajalla, kolminpelikin toimii hyvin, viisinpelinä veikkaisin pelin venyvän vähän liiaksi. Ensimmäiseltä pelikerralta ei kannata vielä odottaa syvällistä osaamista, Krass Kariert on niitä pelejä, jotka kliksahtavat kohdalleen vasta hetken pelaamisen jälkeen – ei siis kannata huolestua, jos sääntöselityksen kohdalla lyö vielä tyhjää.

Toistaiseksi Krass Kariertia ei Suomesta saa. Amigolla on tarjolla englanninkieliset säännöt ja ainakin Lautapelit.fi on myynyt aiemmin Texas Showdowniakin, joten ehkäpä kyselemällä Krass Kariertia saa suomalaisiinkin kauppoihin valikoimiin.

Faktat Krass Kariertista

Suunnittelija:

Julkaisija: Amigo (2018)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset, paria pientä erikoistilannetta lukuunottamatta, mutta peli on sen verran omituinen, ettei se välttämättä pelkällä sääntöjen selityksellä aukene – mutta kertapelin jälkeen ymmärtää jo paremmin.

Onnen vaikutus: Kevyelle korttipelille sopiva annos. Hyvällä tuurilla voittaa varmasti helpommin, mutta kyllä tässä taidolle ja nokkeluudellekin sijansa on.

Vuorovaikutus: Kukin pyrkii eroon korteistaan, ei siinä juuri muiden tilannetta ehdi miettiä, mutta kiipeämispelien tapaan on pakko pohtia, millaisilla seteillä on mahdollista ottaa kiinni.

Teema: Peli on abstrakti. Kuvitus perustuu ruutukuvioihin, tässä ei siis ole niin minkäänlaista teemaa edes koristeeksi.

UudelleenpelattavuusKrass Kariert on käyttöä kestävä filleripeli.

Kieliriippuvuus: Pelin korteissa ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–5, parhaimmillaan kolmella ja erityisesti neljällä.

Pituus: noin puoli tuntia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *