Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Klask

Ilmakiekon ja pöytälätkän sukulainen Klask on magneetteihin perustuva toimintapeli, jossa yritetään saada pallo vastapuolen maaliin. Säännöt oppii hetkessä ja pelaaminen on nopeaa, hauskaa ja koukuttavaa.

Tanskalainen näppäryyspeli Klask on niitä pelejä, joiden idea tulee varmasti kaikista parhaiten ilmi katsomalla. Suosittelen siis vilkaisemaan arvostelun yhteydessä olevaa videota.

Kyseessä on jonkunlainen ilmakiekon ja pöytälätkän henkinen sukulainen, sillä pelin tavoitteena on saada peliväline vastapuolen maaliin söhimällä sitä mailalla. Peli on melko kompaktin kokoinen, toisin kuin ilmakiekkopöytä, ja huomattavasti kohtuullisemman hintainen kuin Crokinole-lauta.

Laatikon sisältö

Videoarvostelu

Pallo maaliin

Pelaaminen on helppoa. Mailoja liikutetaan pelilaudan alla olevista tapeista, jotka ovat magneetilla kiinni mailoissa. Maila seuraa näppärästi mukana ja karkaa käsistä, jos riuhtoo liikaa, eli maltti on valttia. Tavoitteena on saada pallo maaliin, siitä saa pisteen. Pisteen voi myös saada vastapuolen virheistä. Niitä ovat mailan putoaminen omaan maaliin, mailan hallinnan menettäminen ja kahden laudalla olevan pienen valkoisen pylpyrän tarttuminen omaan mailaan. Ensimmäisenä kuusi pistettä saanut voittaa.

Klask on erittäin helppo peli. Säännöt selittää alle minuutissa ja pelaamaan pääsee nopeasti, eli kynnys on juuri niin matala kuin tällaisessa pelissä kuuluu olla. Erät ovat melko lyhyitä, tasainenkin matsi on ohi kymmenessä minuutissa.

Pelissä on omat hienot piirteensä. Valkoiset pylpyrät ovat mielenkiintoinen lisäelementti muuten yksinkertaiseen pallotteluun – oikein näppärä pelaaja nappaa sellaisen omaan mailaansa ja heittää siitä vastustajan mailaan (en uskoisi, ellen olisi itse nähnyt).

Klask-peli valmiina pelattavaksi. Kuva: Mikko Saari
Klask-peli valmiina pelattavaksi. Kuva: Mikko Saari

Siisti toteutus

Peli on tanskalaisen puusepän kehittelemä, mutta valmistettu Kiinassa. Se on kohtuullisesta hinnasta arvattavissakin. Laatu on vallan kelvollista. Vanerista koottu pelilauta on tukeva ja pysyy kumitassujensa ansiosta paikallaan pelin tiimellyksessä. Pallo on vähän pieni ja kevyt, samoin valkoiset pylpyrät ovat vähän pieniä. Isoin valituksen aihe on silti mailoista välillä kuuluva kitinä, kun ne liikkuvat laudalla.

(Päivitys 12.5.2017: Competolta kertoivat, että pelin laatua on kehitetty ja nykyään pelialusta on liukkaampi. Ei pitäisi enää kitistä. Omaa kokemusta aiheesta ei ole.)

Ennen kaikkea Klaskin pelaaminen on vaivatonta ja hauskaa. Aloituskynnys on olematon ja pelaaminen on niin hauskaa puuhaa, että peliä on pakko päästä kokeilemaan. Ei tämä ihan Crokinolen ykköspaikkaa horjuta, mutta sen verran paljon käytännöllisemmästä pelistä on kyse, että kaukana se ei ole.

Klaskin pistelaskuri. Kuva: Mikko Saari
Näppärä pistelaskuri. Kuva: Mikko Saari

Faktat Klaskista

Suunnittelija:

Julkaisija: Competo (2015)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat todella yksinkertaiset, niinkuin tällaisessa pelissä kuuluukin olla.

Onnen vaikutus: Taitopeli, varmasti, mutta välillä meno äityy sen verran kaoottiseksi, että tuurillakin pärjää. Pelaaminen ei ole kovin eksaktia touhua, joten taitavimmat pelaajat eivät pääse täysin dominoimaan peliä.

Vuorovaikutus: Peli on tiukkaa vääntöä jokaisesta pisteestä.

Teema: Abstrakti peli, mutta näyttää hyvältä.

Uudelleenpelattavuus: Yksittäinen erä on lyhyt, revanssia on saatava, joten tätä tulee helposti pelattua monta erää putkeen.

Kieliriippuvuus: Säännöt on monella kielellä, eikä niiden selittämiseen juuri tekstiä tarvita.

Pelaajamäärä: 2.

Pituus: 5–10 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

3 vastausta aiheeseen “Klask”

Mistä kaupoista tätä kannattaa etsiä? Tavanomaisesta lautapelikolmikosta ei nyt näköjään ole apua..

Ei tullut Klaskia kunnolla testattua Lautapelaamaanissa, vaikka esillä olikin. Tuli mieleen tuosta mainitsemastasi mailojen kitinästä, että mahtaisiko siinä auttaa sama kuin Koronassa, eli vähän perunajauhoa laudalle niin johan liukuu helpommin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *