Pelaajat on kutsuttu kuninkaan aamiaiselle. Koska kuningas on kohtelias ja hyvä isäntä, hän antaa vieraidensa syödä ensin. Mutta voi niitä vieraita, jotka erehtyvät ottamaan enemmän ruokaa kuin kuningas! Hyvä vieras ottaa ruokaa juuri sen verran kuin kuningaskin. Asiaa vaikeuttaa kuninkaan lemmikkilohikäärme Emerald, joka käy syömässä isäntänsä lautaselta silloin tällöin.
King’s Breakfast ilmestyi alunperin Abacuksen pikkukorttipelien sarjassa nimellä King Lui. Alan R. Moonin ja Aaron Weissblumin peli on hauskaa koko perheen viihdettä ja sopii pelaamisen lisäksi kertotaulujen treenaamiseen.
Pelin idea
Pelin teema on varsin hilpeä. Kortit kuvaavat erilaisia ruoka-annoksia, juustoa, kinkkua, viiniä, kakkua, leipää ja niin edelleen. Joka vuoro pöytään laitetaan kaksi kertaa niin paljon kortteja kuin pelissä on pelaajia.
Kortit pinotaan lajeittain ja pelaajat saavat kukin poimia yhden pinon pöydästä. Pakan päältä saa myös nostaa kortin. Jos pöytään jää kortteja sen jälkeen kun kaikki pelaajat ovat omansa ottaneet, kuningas saa ne.
Tätä jatketaan kiertävällä aloittajalla, kunnes pakka on tyhjä. Sen jälkeen lasketaan pisteet. Ensiksi pelaajat heittävät pois kaikki ne ruokalajit, joita heillä on enemmän kuin kuninkaalla. Jos pelaajalla on siis viisi leivänpalaa, kun kuninkaalla on vain neljä, joutuu kaikki viisi leipää heittämään pois.
Muista ruoista saa pisteitä kuninkaan ruokien määrän verran. Jos kuninkaalla on viisi annosta viiniä, jokainen viinikortti on viiden pisteen arvoinen. Pisteenlasku on melkoista kertolaskua.
Lohikäärmeelläkin on nälkä
Hankalaa pelissä on se, ettei kerran kerätyistä korteista pääse koskaan eroon. Kuningas sen sijaan voi menettää korttejaan. Lohikäärmekortteja voi käyttää korttien ottamisen sijasta ja poistaa kaksi annosta kuninkaalta. Huikea määrä korkea-arvoisia kortteja voi muuttua arvottomaksi pinoksi turhia kortteja hyvin äkkiä, kun lohikäärme käy haukkaamassa yhdenkin annoksen.
King’s Breakfast on varsin helppo peli. Säännöt selittää hetkessä ja peli etenee heti joutuisasti. Peli muistuttaa 6 Nimmtiä muunmuassa sen suhteen, ettei mitään erityisen selvää taktiikkaa ole. Kaikkea kannattaa kerätä, mutta lopulta pelin voi ratkaista viimeisellä kierroksella tuleva suuri heilahdus pisteissä.
Varsinkin perhekäyttöön King’s Breakfast on mainio valinta. Peli on riittävän helppo perheen pienemmillekin ja vaikka teema onkin vähän heppoinen, on se kuitenkin riittävä tuomaan peliin lisäväriä ja huumoria. Suosittelen lämpimästi!
Lue King’s Breakfastin suomenkieliset säännöt.
Suunnittelija: Aaron Weissblum, Alan R. Moon
Julkaisija: Abacus / Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2003
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 20 min
2 vastausta aiheeseen “King’s Breakfast (King Lui)”
Mikon arvostelusta voi jostain kohtaa saada kuvan, että lohikäärmekorteilla voi ilkeillä ja lyödä toista kovaa. No niin voikin, mutta tehokkaasti niillä kiusaaminen vaatii kovaa laskupäätä, jos todella aikoo tietää montako muilla mitäkin laatua on.
Sen vuoksi peli onkin lopulta leppoisa, eikä se puukotustaan yleensä tee kipeää, joten peli sopii melkein kenelle tahansa. Erityisesti lapset tykkäävät – ja lapsenmieliset.
Peli on kiva ja helppo pelata. Niinpä onkin sääli, että pelin haastavin osuus on pisteenlasku, joka on minusta jotenkin tarpeettoman työläs verrattuna peliin noin muuten. Eihän siinä ole kyse kuin kerto- ja yhteenlaskusta, mutta se tehdään muutaman kerran jo per pelaaja. Sopivan ikäisellehän tuo on mitä mainiointa laskuharjoittelua, mutta ilmeisesti en ole sopivan ikäinen (vaikka päässälaskutaitoni legendaarisen huonot ovatkin).