Vuonna 1999 Kayanak pokkasi molemmat saksalaiset lastenpelipalkinnot, sekä Kinderspiele des Jahresin että Deutscher Spiele Preisin lastenpelipalkinnon. Lisäksi bloggaaja Mark Jackson nosti pelin ykköseksi vuonna 2009 tekemällään sadan parhaan lastenpelin listalla. Peli jäi minullekin mieleen, kun näin sen vilaukselta Essenin messuilla 2005 ja nyt viisi vuotta myöhemmin kun poika on tullut peli-ikään, Kayanak oli helppo ostos.
Pelin aiheena on pilkkiminen. Toteutus on tyylikäs ja toimiva. Laatikon päälle asetetaan pelilauta, jossa on reikiä avantoja varten. Pelilaudan sisään sujautetaan paperiarkki, joka tukkii reiät. Mukana tulee onki, jonka terävällä päällä puhkotaan reikiä paperiin ja sitten rei’istä ongitaan magneettiongella kaloja eli metallikuulia.
Kalamies nopan armoilla
Kayanak on helppo peli. Pelaajat lykkäävät eskimonsa jonnekin pelilaudalla ja heittävät sitten noppaa. Noppa kertoo, mitä saa tehdä. Tarjolla on kolme toimintoa: käveleminen, kairaaminen ja kalastus. Nopat näyttävät lisäksi jonkun verran pisteitä, ne kertovat montako kertaa heitetyn toiminnon saa tehdä. Kairaamisen ja onkimisen pitää tapahtua nappulan viereisistä avannoista, joten kävelemistä tarvitaan ennen pitkää.
Noppa voi myös antaa sulatustoiminnon, jolla voi sulattaa laudalla olevia jäälauttoja (tämä rajoittaa pelaajien liikkumista) ja jäädytystoiminnon, jolla voi jäädyttää avantoja umpeen. Toimintonopassa on vielä jokerimerkki, jolla saa tehdä haluamansa toiminnon.
Peli päättyy, kun jollakulla on 15 kalaa tai kun jokaisella jäälautalla on vähintään yksi avanto. Silloin lasketaan pisteet. Pikkukalat ovat yhden pisteen arvoisia, isot kalat kaksi pistettä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Turhauttavaa ja tuuripitoista — ihan kuten oikea onkiminen
Pelin ongelmat liittyvät lähinnä noppiin. Turhautumisen vaaraa on olemassa, koska pahimmassa tapauksessa — nyt puhutaan omasta kokemuksesta — peli on ohi siinä vaiheessa kun itse on ehtinyt kairata yhden reiän. Jos nopat antavat kävelemistä silloin kun haluaisi kalastaa tai kairaamista, kun seisoo kuuden avannon keskellä, mitään ei saa aikaiseksi. Vähempikin ärsyttää.
Tätä ongelmaa on kuitenkin helppo korjailla lisäämällä noppaan jokeritoimintoja — jos oikein kovasti riepoo, tekee sitten jokaisesta toiminnosta jokerin. Mikään kovin pitkä peli Kayanak ei ole, joten kovin raskasta kärsimystä ei tule missään tapauksessa. Oma kokemukseni on, että huonon tuurin ääritapauksia tulee joskus, mutta ei kovin usein.
Sitä paitsi, oikeakin onkiminen vaatii jonkun verran osaansa alistumista. Toinen kiskoo vierestä kalaa minkä jaksaa, itsellä ei nappaa koskaan. Sellaista sattuu. Pilkkiminen on väkisinkin vähän tuurilaji. Kayanak tarjoaa lapsille arvokkaan oppitunnin siitä, ettei kaikki aina suju niinkuin haluaisi… Turhautumisvaaraa on, mutta sitä voi korjata kotisäännöillä, jos kurja noppatuuri käy tökkimään.
Hyvä idea, hieno toteutus, toimiva peli
Itse onkiminen on erikoista ja viihdyttää takuuvarmasti ainakin parin pelin ajan ja helposti pidempäänkin. Kalansaaliin jännittäminen on yksinkertaisesti hauskaa. Valmistajan ikäsuositus on kuusi vuotta, mutta itse olen pelannut nelivuotiaan kanssa hyvällä menestyksellä. Pienemmät lapset tarvitsevat vähän apua onkimistekniikassa — kalat karkaavat hätäisimpien onkijoiden ongesta — ja taktikoinnissa, mutta pelaaminen on silti hauskaa.
Tuuria on sen verran mukana, että jos aikuinen vähän neuvoo lasta, kuka tahansa voi voittaa. Lastenpelinä Kayanak toimii hyvin. Aikuisia peli ei välttämättä pitkään viihdytä, mutta pakko peliä on päästä kokeilemaan, sen verran vetävä pelin toteutus on. Ei siis mikään ihme, että Kayanak nappasi palkintoja tuplaten, sen verran poikkeuksellisesta pelistä on kuitenkin kyse.
Faktat Kayanakista
Suunnittelija: Peter-Paul Joopen
Julkaisija: HABA (1999)
Mutkikkuus: Yksinkertainen ja helppo peli, säännöt ovat melko selkeät ja peli helppo oppia.
Onnen vaikutus: Huono noppatuuri voi tehdä pelikokemuksesta turhauttavan, kalastamiseen liittyy myös hervoton tuuripläjäys — mutta sellaistahan kalastaminen on.
Vuorovaikutus: Pelaajat voivat vähän kilpailla samoista kaloista ja pientä jäynää kaverille voi tehdä, mutta vuorovaikutus on melko vähäistä.
Teema: Pelissä on oikeaa kalastamisen tuntua, teema toimii erittäin hyvin.
Uudelleenpelattavuus: Kalat ovat aina eri paikoissa, joten sama suunnitelma ei toimi. Kyllä tätä jaksaa pelata, niin lapset kuin vanhemmatkin, jos ei turhautuminen iske kovin pahasti.
Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton, paketissa on säännöt monella kielellä (myös englanniksi).
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 20 minuuttia.