Illuminati on klassinen maailmanvalloituspeli, jossa pelaajien ohjastamat salaseurat levittävät lonkeroitaan. Pelin tabloid-maailma on vahvasti amerikkalainen, mutta peli on kääntynyt suomeksi ihan kohtuullisesti, vaikka kaikelle amerikkalaiselle outoilulle ei Suomesta löydy vastinetta. Peli toimii, vaikka jotkut ryhmät vähän outoja ovatkin.
Jokainen pelaaja kontrolloi yhtä salaseuraa, kuten Baijerin valaistuneet, Tietokoneiden salaliitto tai Cthulhun palvojat, tavoitteenaan kontrolloida Suomea — hieman alkuperäistä maailmanvalloitusta vaatimattomampi tavoite. Tämä tapahtuu ottamalla hallintaan erilaisia ryhmiä kuten Eduskunta, Prätkäjengit, Helsinki, KGB, Mafia, Roolipelaajat tai Hihhulit.
Itse salaseura ei voi kuitenkaan kontrolloida kuin muutamaa ryhmää, joten nämä ryhmät kontrolloivat sitten muita ryhmiä. Tästä seuraakin iso osa pelin huumoria. Kaaoksen kannattajat kontrolloivat Postia, joka kontrolloi Pohjanmaata joka kontrolloi Itämeren sukellusveneitä…
Pelin idea
Pelaajat käyttävät vuorojaan pääasiassa liittämällä uusia ryhmiä omaan verkostoonsa. Ryhmiä voi saalistaa vapailta markkinoilta tai kaapata toisilta pelaajilta. Ryhmät pitää mahduttaa omaan valtahierarkiaan, jonka säätäminen vaatii oman vaivannäkönsä.
Valtausyritykset ratkaistaan noppaa heittämällä, valtaajan hyökkäysarvosta vähennetään puolustajan puolustusarvo ja tämän luvun alle pitää heittää, jotta saa ryhmän haltuunsa. Osapuolten suuntaukset vaikuttavat tulokseen, kommunistien ei ole helppo suostutella hallituksen tukijoita puolelleen, kun taas toisten kommunistien valtaaminen on hieman helpompaa.
Tuloksiin voi luonnollisesti vaikuttaa rahalla. Kaikki pelaajat voivat laittaa rahaa likoon niin hyökkäävän kuin puolustavankin tahon puolesta. Tämä helpottaa johtajan pysäyttämistä. Toisten pelaajien ryhmiä kaapatessa matkaan tulee vielä hieman mutkia ryhmän sijainnin perusteella. Tämä kaikki vaatii hieman totuttelua, mutta kun systeemin ymmärtää, se ei ole erityisen vaikea.
Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saavuttaa tietyn määrän ryhmiä tai vaihtoehtoisesti oman salaseuransa erikoistavoitteen. Tavoitteissa on vähän liikaakin eroja, mutta jos joku tuntuu liian hyvältä, sen kun säätää vaikeammaksi. Johtoasemassa olevaa pelaajaa vastaan liittoudutaan tietysti joka tapauksessa armoa tuntematta.
Selkäänpuukotusta
Illuminati vaatii tarpeeksi pelaajia, jotta touhuun saadaan kunnolla juonittelua ja kieroilua, peli ei ole todellakaan parhaimmillaan kahdella tai kolmella pelaajalla. Neljästä kuuteen pelaajaa toiminee parhaiten.
Ulkoasultaan suomenkielinen Illuminati on kovin vaatimaton. Kortit ovat mustavalkoisia ja varsin yksinkertaisia. Rahamerkit ovat pieniä ja epäselviä. Englanninkielinen versio on jokseenkin paremman näköinen, etenkin tuoreemmat laitokset, joten kannattaa harkita sen hankkimista. Ryhmätkin toimivat vähän paremmin. Englanninkieliseen peliin on lisäksi kaikenlaisia laajennoksia ja päivityksiä.
Kaikille Illuminati-faneille — ja muillekin — suosittelen iltalukemisiksi Robert Shean ja Robert A. Wilsonin Illuminatus! -trilogiaa. Levottomia unia!
Suunnittelija: Steve Jackson
Julkaisija: Steve Jackson Games / Finnish Game House
Ilmestymisvuosi: 1987
Pelaajamäärä: 2-8
Pituus: 120-180 min
2 vastausta aiheeseen “Illuminati Deluxe”
Huonoin peli ikinä. Välttäkää, ihmiset, välttäkää, jos mahdollista. Miten voi oletettavasti kahden tunnin pelistä eliminoitua kokonaan ulos heittämällä alussa kolme kertaa epäonnisesti noppaa?
Tällä pelillä aloiteltiin lautapeliharrastusta. Loistava peli toisensa tuntevassa porukassa. Tuntemattomien kanssa pelailuun ei niinkään sovi.
Toi alun eliminoitumisongelma voidaan välttää, jos sääntö tulkitaan siten että pelistä voi pudota vasta kun on pitänyt hallussaan vähintään yhtä ryhmää.