Kategoriat
Peliarvostelut

Ihmevekotin

Ikä: 4+. Ihmevekotin on yksinkertainen ja opettavainen lautapeli, jossa käydään läpi monipuolista tunneilmaisua, samalla kun etsitään ihmevekotinten osia.

Ilmaisun iloa ja muistin pinnistyksiä, lupaa Ihmevekotin kannessaan. Tämä Oppi & ilo -sarjaan kuuluva lastenpeli on yksinkertainen nopanheittopeli, jonka arvo on sen opettavaisuudessa. Peli-iloa ei kuitenkaan ole unohdettu.

Isosta laatikosta paljastuu näyttävä peli. Suurelle pelilaudalle kasataan Summanmutikan maisemaa, joka erottuu edukseen kiitos laudasta nousevien talojen ja vuorien. Peli herättää ulkonäöllään ihastusta.

Pelin idea

Ihmevekottimen kansiPelaajat yrittävät kerätä oman ihmevekottimensa neljä osaa laudalta. Osat on levitelty pitkin pelilautaa ja niitä keräillään heitä-ja-liiku-hengessä. Osat ovat kuvapuoli alaspäin, joten muistipeliä tulee mukaan, kun pitäisi muistaa pelin aikana nähtyjen omien osien paikka.

Helpot säännöt ovat enimmäkseen tässä ja sopivat 4–5-vuotiaille. Isommille tarkoitetut säännöt lisäävät typerää tasaluvulla ruutuihin osumista, mutta myös mainiot kortit. Nyt saadakseen katsoa osaa, pitää suorittaa tehtävä. Nämä tehtäväkortit ovat pelin suola ja ne kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan myös pienempien pelaajien kanssa.

Tehtävissä ovat monenlaista tunneilmaisua. ”Yrre hotkii Oden kalakeittoa ja polttaa kielensä. Kieleen sattuu. Työnnä kielesi ulos ja voihkaise.” ”Lelli ja Pälli kiusaavat niityllä asuvaa riikinkukkoa. Ode suuttuu. Sano Oden perässä: Voihan turskan ruoto ja rauskun raato!” ”Pynnönen on ikävöinyt Mummoa hirmuisesti. Ilostuneena jälleennäkemisestä hän halaa Mummoa lämpimästi. Halaa vierustoveriasi oikein kunnolla.”

Ei ole tietenkään tärkeää, miten hyvin tehtäviä tekee, kunhan yrittää. Ainakin viisivuotias koepelaaja joutui miettimään joitakin tehtäväkortteja, mikä onkin juuri pelin opetuksellisen puolen tarkoitus. Opetuspuoli ei hallitse peliä, mutta on antoisa, ainakin 5–6-vuotiaille. En osaa sanoa, miten hyvin tehtäväkortit toimivat ikäsuosituksen yläpäässä eli 9–10-vuotiaille.

Ihmevekotin-pelin pelinappulat. Kuva: Mikko Saari
Pelinappulat ovat tuttuja Summanmutikka-tuotteista. Kuva: Mikko Saari

Toimiva opetuspeli

Ihmevekottimen pelilaudan 3d-taloja. Kuva: Mikko SaariIhmevekotin on näyttävä ja helppo peli, joka viihdyttää lapsia ja samalla opettaa hyödyllisiä asioita. Pelinä se on aikuiselle tylsä, mutta opetuksellisen sisällön vuoksi sitä jaksaa pelata, etenkin kun peli on lyhyt ja nopeasti ohi.

Ihmevekotin toimii hienosti myös kaksinpelinä, eli sitä voi pelata kahdestaan lapsen kanssa ongelmitta.

Arvelisin, ettei peli ole välttämättä hirveän pitkäikäinen. Yksinkertainen pelimekaniikka tympii vähintään aikuisia nopeasti ja kun tehtäväkortit alkavat olla läpikotaisin tuttuja, pelin anti hiipuu. Siihen mennessä ehtii kuitenkin harjoitella tunneilmaisua mukavasti, joten Ihmevekotin ei ole missään tapauksessa huono peli.

Opetuspuoli on ympätty mukaan toimivasti, vaikka pelipuoli ei omaperäisyydellä loistakaan. Erityisesti Ihmevekotinta voi suositella kouluihin ja päiväkoteihin kasvatustyön apuvälineeksi, jolloin yksinkertainen, helposti omaksuttava ja oikeastaan valmiiksi osattu pelimekaniikka on lähinnä plussaa.

Pelin tehtäväkortteja. Kuva: Mikko Saari
Näitä tehtäviä suorittamalla tunneilmaisu kehittyy. Kuva: Mikko Saari

Faktat Ihmevekottimesta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Sanoma Pro (2009)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset.

Onnen vaikutus: Peli on pitkälti tuuripeli, mutta hyvällä muistilla voi avittaa menestystä.

Vuorovaikutus: Tehtäväkortit lisäävät pelin vetovoimaa, kun saa katsella toisten hassuja tehtäviä.

Teema: Ulkoasu on Oppi & Ilo -tuotteiden tuttua korkeaa tasoa. Summanmutikan maailma on tuttu ja toimii tässäkin yhteydessä.

Uudelleenpelattavuus: Peli on yksinkertainen ja kun kortit käyvät liian tutuiksi, pelin aika on luultavasti ohi.

Kieliriippuvuus: Jos pelaa tehtäväkorttien kanssa – ja minusta ehdottomasti kannattaa, ilman niitä Ihmevekotin on hyvin köykäinen peli — mukaan tarvitaan ainakin yksi lukutaitoinen.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *