Kategoriat
Peliarvostelut

How do you Doodle? Miten piirustat?

Miten piirustat? How do you doodle? on palkittu partypeli piirrä-ja-arvaa-peli, jossa kaikki piirtävät yhtä aikaa, mutta eivät välttämättä samasta aiheesta.

Joka kierroksella avataan aihekortti, jossa on kolme keskenään samankaltaista sanaa ja näistä jokaiselle arvotaan salaisesti yksi. Sitten kaikki hahmottelevat oman näkemyksensä sanasta ennen kuin tiimalasin hiekka kuluu loppuun. Lopuksi kaikki arvaavat mitä sanaa kukin muu pelaaja piirsi. Oikeista vastauksista saa pisteitä, vääristä menettää.

Tutun kuuloista piirrä-ja-arvaa-pelaamista siis pienillä variaatioilla. Vai onko sittenkään? How do you Doodle nimittäin pistää pelaajat vaikeiden piirustusharjoitusten ääreen.

Miten piirtäisit esimerkiksi sanan ”himmetä” puolessa minuutissa? Entä ”kadota” tai ”hävitä”? Entä ”epätoivo, suru, apeus” tai ”lohkeama, repeämä, murtuma”?

How Do You Doodle?:n kansi

Vuoden Partypeli 2021 – ”Hauska peli ja yllättävän haastava”

How do you Doodle voitti Suomen Leluyhdistyksen vuoden parhaan party- eli seurapelin palkinnon 2021. Vuoden Peli -palkintojen valinnoissa painotettiin pelimukavuutta eli selkeitä ohjeita, helposti ymmärrettäviä mekaniikkoja, laadukasta toteutusta ja mielen­kiintoista ideaa tai -mekanismia. Kaikki nämä Doodle täyttää: monikielinen sääntökirja on hyvin kirjoitettu ja pelin oppii ja selittää nopeasti – idea hyvin samankaltaisten sanojen piirtämisestä on uusi ja kiinnostava ja pelin komponentit ovat laadukkaita.

Sitten raadin viimeinen iso kriteeri eli hauskuus onkin aivan eri kysymys. Vuoden Peli -palkinnossa How do you Doodlen kuvaus on kokonaisuudessaan:

Klassinen piirustuspeli päivitettynä uudelle tasolle. ”Hauska peli ja yllättävän haastava”.

Partypelien myyntiteksteissä käytetään lähes poikkeuksetta kuvausta ”hauska partypeli”, mutta se ei oikeastaan kerro pelistä mitään. Meille peliarvostelijoille ja peliharrastajille on melkein varoituskello, että pelistä puuttuu jotain, jos sitä kehutaan sanalla hauska. Hauskuuden voi ymmärtää monella tavalla, kuten pää­toimittaja Mikko Saari hyvin avaa Hauskuuden monet lajit -artikkelissa. Hauskuuden kokemus on ennen kaikkea subjektiivista. Ensimmäiseksi sillä ajatellaan usein hyvää seuraa ja ylöspäin kääntyneitä suupieliä.

How do you Doodle voi varmasti tarjota monenlaisia hauskuuden elämyksiä, mutta meidän arviomme mukaan se on poikkeuksellisen seurakriittinen. Pelissä pitää osata ja uskaltaa piirtää ja peli vaatii myös laajaa sanavarastoa. Siksi esimerkiksi kouluikäiset tai muun­kieliset eivät käytännössä pysty pelaamaan tai ainakin pelikokemus latistuu helposti.

Kuusi sanakorttia
Pelin kaksikielisissä korteissa on aina kolme samansukuista sanaa. Kuva: Tapani Aulu

Kotisäännöt käyttöön

Koska peli on tosiaan ”yllättävän haastava” – jopa vaikea – tuli meillä heti käyttöön omat kotisäännöt. Jos sanat olivat liian vaikeita tai tuntemattomia, vaihdettiin uusi kortti. Lisäksi lapsille annettiin mahdollisuus vain arvata ilman piirtämistä. Lisäksi muutettiin arvaus pakolliseksi, koska pelin vakiopisteytys on huono, jopa rikki.

Normaalisti arvaaja saa pisteen oikeasta arvauksesta ja menettää pisteen väärästä. Piirtäjä saa pisteen jokaisesta toisen pelaajan oikeasta arvauksesta ja menettää kaksi pistettä, jos kukaan ei arvannut oikein. Kuusivuotias pelaaja tajusi heti ensimmäisen arvauksen jälkeen, että näillä säännöillähän ei kannata arvata koskaan mitään, koska se ei ole pakollista. Ihmettelimme myös miksi tuttu ”jos kaikki arvaavat oikein” -sääntö puuttui kokonaan.

Meidän pelaajillemme How do you Doodle ei siis ihan osunut, vaikka hienoja oivalluksen hetkiä saatiinkiin. Pelin ikäsuosituskin on yli 12-vuotiaille, mikä tässä tapauksessa myös vaikuttaa osuvalta. Sopivassa, samantasoisessa taiteellisessa porukassa siitä saa varmasti irti elämyksiä ja mahtavaa pikataidetta.

Sanakortteja ja piirustuksia
Näistä voi arvailla, mitä kolmesta sanasta on missäkin piirustuksessa on tavoiteltu. Kuva: Tapani Aulu

Faktat How do you Doodle? Miten piirustat? -pelistä

Suunnittelijat:

Julkaisija: Outset Media (2018), AMO (2021)

Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta piirtäminen vaikeaa.

Onnen vaikutus: Ei vaikutusta

Vuorovaikutus: Toisen piirustusten arvaaminen on pelin ydin

Teema: Pelissä ei ole teemaa.

Uudelleenpelattavuus: Kortteja on paljon, joten toistoa ei nopeasti tule

Kieliriippuvuus: Erittäin haastava muunkielisille tai lapsille. Vaatii laajaa sanavarastoa.

Pelaajamäärä: 3–7.

Pituus: 30 minuuttia.

Pelimekaniikat: Partypelit,

Yksi vastaus aiheeseen “How do you Doodle? Miten piirustat?”

Partypelien pistesäännöt ovat usein vähemmän oleellisessa roolissa, mutta en päässyt täysin jyvälle, mikä näissä haittasi. Jos kukaan ei vastaa, niin muut saavat etua piirtäjään nähden. Jos vain sinä vastaat ja väärin, niin kaikki muut saavat etua sinuun ja piirtäjään nähden. Mutta jos vastaat oikein, niin sinä ja piirtäjä saatte etua muihin nähden. Eikö se kannusta vastaamaan, jos muut vastaavat? (Oletetaan toki, etteivät vastaukset ole sattumanvaraisia arvauksia vaan päättelyyn, tietoon tms. perustuvia, jolloin odotuspistearvo saadaan vähintään ei-negatiiviseksi.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *