Kategoriat
Peliarvostelut

Hobitti-korttipeli

Suuret Tolkien-aiheiset elokuvahankkeet tuovat aina mukanaan oheistuotteina tavanomaisen fanikrääsän ohella myös pelejä ja näin on myös käynyt Hobitti-filmatisoinnin kanssa.

Hobitti-lautapelin ohella kauppoihin on ilmestynyt myös korttipeli, jonka on suunnittelut harrastajalautapeleillään mainetta niittänyt Martin Wallace ja jonka Peliko on kääntänyt suomeksi. Noin kymmenen euron hintalappu on kohtuullinen pelille, mutta onko itse peli sijoituksen arvoinen vai elokuvien mielikuvilla ratsastelua?

Pelistä on myös Tuomo Pekkasen videoarvostelu.

Pelin kulku

Hobitti-korttipelin pakkaus pitää sisällään 65 korttia, joista viisi on hahmokortteja ja 60 on pelikortit viidessä värissä numeroituna 1–12. Itse peli on yksinkertainen tikkipeli, jossa epätavallista on pelin alussa muodostettavat kaksi joukkuetta. Tikkipeli etenee niin, että pelissä on neljä normaalia väriä ja yksi valttiväri ja tikissä väriä pitää tunnustaa ja jos ajettua väriä ei ole, voi tikkiin pelata vapaasti mitä vain. Tikin vie korkeimman ajetun maan pelannut pelaaja tai korkeimman valtin pelannut pelaaja.

Mielenkiintoiseksi peli menee, kun tikin voittaja jakaa voittamansa kortit pelin alussa jaetun hahmon määrittämällä tavalla muille pelaajille. Korteissa on örkin kypärä-, tähti- ja piippusymboleita, joita tikin voittaja pääsee jakamaan muille pelaajille. Örkin kypärät ovat vahinkoja hyville pelaajille, tähdet puolestaan ovat vahinkoja pahoille pelaajille ja piiput antavat lisää kortteja mahdolliseen toiseen jakoon.

Korttien jakamisen määrää pelaajan hahmo, joita pelissä on viisi (mikä on siis myös maksimipelaajamäärä). Jos Bilbo voittaa tikin hänen on pakko ottaa yksi kortti itselleen ja annettava yksi kortti jollekin toiselle pelaajalle, kun taas Thorin jakaa voittamansa kortit satunnaisesti muille pelaajille ja Gandalf saa vapaasti päättää kenelle antaa yhden kortin voittamistaan korteista.

Kun ensimmäinen käsi on pelattu, hahmoille on kertynyt vahinkoja ja piippuja. Jos hahmolla on kaksi tai enemmän vahinkoa hän eliminoituu pelistä ja jos hyvien pelaajien ei enää ole mahdollista voittaa peliä, peli päättyy ensimmäiseen jakoon. Esimerkiksi neljällä pelaajalla pelattaessa voittoehto on se, että kaksi hyvän joukkueen kolmesta jäsenestä on kahden kierroksen jälkeen hengissä. Näin ollen toiselle kierrokselle päästäkseen vähintään kahden hyvän puolen pelaajan on oltava hengissä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Toiselle kierrokselle jatkettaessa piiput tuovat lisäkortteja käteen ja siten korttien valinta monipuolistuu ja peli jatkuu samalla tavoin kuin ensimmäisellä kierroksella kunnes jako on pelattu ja selviää onko hyvä joukkue voittanut pelin vai langennut varjoon.

Hobitti-korttipeli
Kuva: Peliko

Yllättävä ja harvinaisen temaattinen korttipeli

Hobitti-korttipeli on yllättävä peli monessa mielessä. Ensinnäkin erilaisiin elokuvatuotteisiin perustuvat pelit ovat yleensä melko heikkoja tekeleitä, mutta Hobitti-korttipeli on virkistävä poikkeus valtavirrassa. Se on mukavan yksinkertainen tikkipeli, joka sopii hyvin vähemmän tikkipelejä pelanneille ensimmäiseksi tikkipeliksi, mutta siinä on joukkuepelin myötä pureskeltavaa myös enemmän tikkipelejä pelanneille pelaajille. Joukkuemekaniikka tuo peliin myös aimo annoksen teemaa, sillä hahmojen tavat jakaa voitettuja kortteja kuvaavat hyvin heidän hahmonsa käyttäytymistä Hobitti-kirjassa.

Yllättävää on myös, että peli ei ole saanut käyttää elokuvan kuvalisenssiä ja siksi pelin ulkoasu on kovin vaatimaton. Kortit ovat toki laadukasta tekoa, mutta korttien kuvitus jättää toivomisen varaa. Intohimoisen tikkipelaajan näkökulmasta peli on myös aavistuksen kaoottinen eikä kontrollia peliin ole samalla tapaa kuin monessa monimutkaisemmassa tikkipelissä. Paha on tässä pelissä lähtökohtaisesti voitolla, koska korttijakauma suosii pahaa joukkuetta. Toisaalta pelin pelaaminen olisi varmasti todella tylsää, jos hyvä aina purjehtisi helppoon voittoon.

Kaiken kaikkiaan Hobitti-korttipeli on erinomainen lisä kenen tahansa korttipeleistä kiinnostuneen pelivalikoimaan, se on helppo saada pelipöydälle yksinkertaisten sääntöjen ja erittäin nopean pelikestonsa vuoksi ja siitä riittää iloa useampaan pelikertaan, vaikka se ei toki koko illan mittainen viihdyke olekaan.

Faktat Hobitti-korttipelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Peliko (2013)

Mutkikkuus: Erinomainen ensipeli niille, jotka eivät tikkipelejä ole pelanneet.

Onnen vaikutus: Korttituuri vaikuttaa, mutta taitavat tikkipelaajat pärjäävät paremmin.

Vuorovaikutus: Joukkue-elementti lisää vuorovaikutusta ja parantaa pelikokemusta .

Teema: Hobittiteema, joka vaihtuvien roolien ansiosta jopa on läsnä pelissä.

Uudelleenpelattavuus: Erittäin nopea peli, jota pelaa mielellään muutaman kerran, mutta koko illan peliksi tästä ei kyllä ole.

Kieliriippuvuus: Täysin kielivapaa, säännöt suomeksi.

Pelaajamäärä: 3–5.

Pituus: 20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

4 vastausta aiheeseen “Hobitti-korttipeli”

Tuosta ”erinomainen lisä kenen tahansa korttipeleistä kiinnostuneen pelivalikoimaan” olen kyllä erittäin vahvasti eri mieltä. Sääliksi käy myös niitä, joille tämä on ensimmäinen tikkipeli…

1) Peli on aivan liian sattumanvarainen.
2) Graafinen suunnittelu on hirveää; peli on epämiellyttävän näköinen, vaikka teemassa olisi aihetta vaikka mihin. Missä on John Howen kuvitus?
3) Joukkuepelissä on tavallaan ideaa, mutta ei varsinaisesti mitään ihmeempää lisäarvoa, kts. kohta 1).

Kun peli löytyi Tokmannilta alle 2 euron hintaan, niin pakkohan se oli ostaa. Sattumanvaraisuuttahan pelissä on; korttituuri vaikuttaa, mutta taitavalla tikin pelaamisella on tietenkin merkitystä. Tikin pelaaminen on tuttua katko (viimeinen tikki) korttipelistä.

Kolminpelissä muutettiin sääntöä siten, että Thorin jakaa voittamansa kortit kuten Bolg eli yhden kortin jollekin. Kaksinpelinä löytyi BoardGameGeek:stä oiva variaatio, johon saadaan viiden pelaajan tuntua käyttäen pelissä kaikkia viittä hahmoa ja nostopakkaa.
Tämä variaatiot tuntuivat toimivan hyvin kaksin- ja kolminpelissä. Hyvä on pelissä altavastaajana, mutta noissa variaatioissa voittoja kuitenkin ropisee puolin ja toisin.

Eihän tämä syvällinen peli ole, mutta silloin tällöin tämä yksinkertainen peli menee ja ainakin tuohon hintaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *