Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Hive

Hive on omalaatuinen kokemus abstraktien pelien joukossa. Lautaa ei pelaamiseen tarvita ja nappulat ovat kestävää bakeliittia, jolloin peliä voi käytännössä pelata missä olosuhteissa tahansa. Uudenlainen lähestymistapa poiki pelille Mensa Select -palkinnon vuonna 2006.

Pelin idea

Hiven kansiPelaajilla on käytettävissä 11 hyönteislaattaa, joilla on tarkoitus saartaa vastapelaajan kuningatarmehiläinen. Vuorollaan pelaaja voi joko lisätä pelialueelle uuden hyönteisen tai liikuttaa jo alueelle pelattuja hyönteisiä. Kun uusi hyönteislaatta lisätään, ainakin yhden sivun tulee koskettaa omaa laattaa, mutta yksikään sivu ei saa koskettaa vastustajan laattaa. Näin palat pysyvät yhdessä ja muodostavat pelialueen eli ”pesän”, johon pelin nimikin viittaa.

Pelaaja saa liikutella alueella olevia nappuloitaan, kun hän on asettanut peliin oman kuningatarmehiläisen (viimeistään 4. vuorolla). Nappuloita saa liikuttaa vapaasti, kunhan pelaaja ei riko ”pesää” eli jaa laattoja kahteen ryhmään.

Jokaisella hyönteisellä on oma tapansa liikkua: hämähäkki liikkuu tasan kolme askelta, heinäsirkka hyppii laattojen yli ja koppakuoriainen voi kiivetä ja liikkua muiden nappuloiden päällä. Muurahainen on pelin jokapaikanhöylä, joka voi liikkua vapaasti pelialueen ympärillä ja sijoittua mihin haluaa. Kuningatarmehiläinen on pelin tärkein hyönteinen, mutta liikkuu vuorollaan vain yhden ruudun.

Erilainen abstrakti

Hive nyrjäyttää alkuun visuaalisesti heikomman aivot täysin. Vaikka säännöt ovat yksinkertaiset, laudan puuttuessa laattojen mahdollisuuksia voi olla hankala hahmottaa. Lisäksi alussa saarretut hyönteiset saattavat yllättää myöhemmin ja iskeä takaisin – pelissä kun ei syödä tai poisteta vastustajan laattoja missään vaiheessa. Onneksi kehitys on nopeaa ja sitä helpottavat pelin lyhyt kesto ja värikkäät nappulat, joilla on helppo houkutella myös abstrakteja vierastavat kokeilemaan peliä.

Lyhyen keston ei kannata hämätä, sillä Hivessä on enemmän syvyyttä kuin perusfillerissä. Kokemus ja tarkkaavainen ajatustyö ovat valttia, minkä vuoksi konkari päihittää aloittelijan helposti. Peli muistuttaakin nappuloiden vaihtelevien liikkumistapojen vuoksi hieman shakkia, vaikka yhtä syvälle ei luonnollisesti päästä.

Pelin mukana tulee pussukka, jossa laattojen kuljettaminen on helppoa. Näin ollen alkuperäisen laatikon voi halutessaan heittää pois. Tämä yhdistettynä miellyttävän tuntuisiin ja sopivan painoisiin bakeliittilaattoihin tekee Hivestä täydellisen mukaan otettavan rannalle tai piknikille. Nopeaa aivojen rassaamista varten kun tarvitaan vain suhteellisen tasainen alusta.Hive-palikoita. Kuva: Gen Four Two

Lisäosat

Hive: The Mosquito lisää peliin ylimääräisen ötökän eli itikan. Itikalla ei ole omaa liikkumistapaa, vaan se ”imee” erikoiskykynsä laatasta, johon se koskee.

Hive: The Ladybug lisää peliin leppäkertun. Leppäkerttu liikkuu yhteensä 3 askelta, ensin 2 askelta laattojen päällä ja viimeiseksi laskeutuu takaisin maahan. Leppäkerttu ei voi jäädä laatan päälle, vaan sen on aina laskeuduttava alas vuoron lopuksi.

Hive Carbon on itsenäinen peli, joka palauttaa Hiven lähemmäs abstrakteja juuriaan riisumalla laatoista värit. Mielipiteet jakaantuvat kahtia, osa pitää Carbonin mustavalkoisia laattoja elegantimpina, itse pidän enemmän alkuperäisistä värikkäistä hyönteisistä.

Faktat Hivestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Gen Four Two (2001)

Mutkikkuus: Helppojen sääntöjen ansiosta pelin idean ymmärtää hetkessä.

Onnen vaikutus: Tuuria ei ole, kyseessä on täyden informaation peli.

Vuorovaikutus: Pelissä otellaan vastapuolta vastaan abstraktien pelien hengessä.

Teema: Toissijainen, vaikkakin hyönteisteema sopii nappuloiden liikkumistapoihin hyvin.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä riittää tutkittavaa ja mietittävää pitkäksi aikaa.

Kieliriippuvuus: Peli on kieliriippumaton.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 15–20 minuuttia, ellei pelaajilla ole taipuvaisuutta ylianalysointiin.

Kansikuva: Marticabre / BGG (CC-BY-NC)

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *