For Salen tavoin High Society on pienten täytepelien klassikoita. Alunperin vuonna 1995 Ravensburgerin julkaisema huutokauppapeli ilmestyi 2003 Überplayn julkaisemana näyttävänä laitoksena. Amigo seurasi perässä ja julkaisi pelin vuonna 2003 pienenä eläinaiheisena korttipeliversiona nimellä Einfach Tierisch.
Tuorein versio on Ospreyn näyttävä Alfons Muchan mieleen tuova art deco -tyylinen peli vuodelta 2018. Laitoksesta riippumatta kyseessä on genrensä helmi, joka sopii hyvin uusien pelaajien koukuttamiseen ja täytteeksi raskaampien vääntöjen väliin.
Rikkaiden elämää
Pelaajilla on samanlainen valikoima rahakortteja, joilla on tarkoitus voittaa huutokaupoista mahdollisimman arvokkaita tavaroita. Pelin oveluus on siinä, että kun rahakortin on lyönyt pöytään, huutoa korottaessaan sitä ei saa vaihtaa suurempaan. Pelaaja voi vain lisätä uuden rahakortin. Tämä rajoittaa tarjousten korottamista merkittävästi.
Tarjolla on pistekortteja, pistepotin tuplaavia kortteja ja harmeja: pisteiden puolitusta, voitetun kortin vievä varas ja miinuspisteitä. Kun huonoja kortteja kaupataan, huutokaupoissa katsotaan kuka passaa ensin. Passaaja ottaa kortin ja muut maksavat senhetkisen tarjouksensa.
Lopussa suurin summa vie voiton, mutta ei sentään ilman ovelaa koukkua. Koska kyse on rikkaiden elämäntavoista, köyhiä ei lasketa. Eniten rahojaan tuhlannut pelaaja eliminoidaan automaattisesti, pisteistä viis.
Hieno täytepeli
High Society on elegantti ja tyylikäs peli. Pelille tuo vaihtelua huutokauppojen satunnainen järjestys ja epävarma loppu. Peli päättyy välittömästi, kun neljäs tuplaus tai puolitus nousee esiin. Loppu voi yllättää. Lyhyt peli on onneksi helppo uusia, mikäli lopputulos jää kaivelemaan.
Tuorein Osprey Gamesin julkaisema ja Medusa Dollmakerin kuvittama versio on näyttävä ja helpommin saatavilla, mutta ei aikaisemmissakaan versioissa mitään vikaa ole. Amigon Einfach Tierisch lienee edelleen näppärimmän kokoinen taskupeli.
Faktat High Societystä
Suunnittelija: Reiner Knizia
Julkaisija: Ravensburger (1995), Überplay (2003), Amigo (2003), Eagle-Gryphon Games (2008), Osprey (2018)
Mutkikkuus: High Society on yksinkertainen filleripeli, jonka säännöt ovat helpot opettaa.
Onnen vaikutus: Mukana on kelpo annos sattumaa, etenkin pelin loppumisen suhteen, mutta tuurin merkitys on aivan linjassa pelin luonteen kanssa.
Vuorovaikutus: Huutokaupoissa ollaan jatkuvasti napit vastakkain muiden pelaajien kanssa.
Teema: Eri teemoista yläluokkainen loiste toimii pelissä parhaiten ja istuu pelin mekaniikkaan erinomaisesti.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä, peli on ilmestynyt uusina versioina jo yli 20 vuoden ajan.
Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstiä.
Pelaajamäärä: 3–5, ei loista kolminpelinä.
Pituus: 15–30 minuuttia.
2 vastausta aiheeseen “High Society”
High Society on näiden lyhykäisten fillerien lihaisamman puolen edustaja. Ei koskaan liian pitkä ja vaikka viimeisten korttien järjestys usein määrääkin pelin voittajan yhtä paljon kuin hyvä pelaaminen, niin tämä ei koskaan ole ainakaan allekirjoittanutta vaivannut.
Pelattiin tätä viidellä pelaajalla isänpäivänä ja peli upposi yleisöönsä kuin häkä. Isäni ylisti peliä ja halusi samantien ostaa sen itselleen. Kertoi samalla omia muistojaan tupen peluusta Kainuussa. Erittäin hauska peli. Osbrey Gamesin versio näyttää upealta, todelliselta luksusesineeltä, mikä sopii pelin teemaan hienosti.