Erilaiset rikoskeikat ovat suosittu aihe, josta on pelejäkin tehty – mieleen tulee vaikkapa mainio yhteistyöpeli Burgle Bros. Heat lähestyy heist-teemaa draftipelinä eli kortinvalinnan kautta.
Mittasuhteiltaan Heat on lähes mikropeli: pelissä on vain 34 korttia. Kuvitus on yksi pelin valteista: heist-teemaan sopii erittäin hyvin tällainen Saul Bass -henkinen kuvitus. Taustalle vain jännärijatsia, niin tunnelma on valmis.
Kierrätä ja keikkaa
Pelin aikana on kolme kierrosta, joista jokaisella draftataan viiden kortin käsi, josta sitten pelataan neljä korttia. Kortit tuottavat rahaa ja kuumotusta. Kun kolme kierrosta on pelattu, kertynyt kuumotus eli poliisien kiinnostus täytyy kuitata rahalla, jonka jälkeen katsotaan, kenelle jäi eniten rahaa.
Draftissa ylivoimaisesti vaikeinta on se, että kun pelaajille jaetaan viisi korttia, niitä ei saa ottaa käteensä ja katsoa (säännöt suosittelevat, että näin tekevät pelaajat köytetään tuoleihinsa draftin ajaksi). Kortit ovat sen sijaan pakka, josta nostetaan kaksi korttia, pidetään toinen ja annetaan toinen eteenpäin. Saatu kortti lisätään käteen, pakasta nostetaan uusi kortti ja taas annetaan yksi kortti eteenpäin. Tätä toistetaan, kunnes jokaisella on viiden kortin käsi.
Keikan aikana pelataan neljä kierrosta samanaikaisesti valittuja kortteja. Kortit paljastetaan yhtä aikaa ja efektit ratkaistaan järjestyksessä. Kortit on jaettu kolmeen ryhmään: A, B ja C. A:t pelataan ensin, sitten B:t, lopuksi C:t. A:t vaikuttavat kädessä oleviin kortteihin ja poistavat kuumotusta, B:t tuottavat rahaa ja kuumotusta, C:t tuottavat rahaa tietyin ehdoin.
Kun kolme keikkaa on pelattu, pitää huolehtia tilanteesta. Kuumotusta lasketaan laudalta noukittavilla kuutioilla ja mitä enemmän kuutioita on poistettu, sitä kalliimmaksi käy hankkiutua lämmöstä eroon.
Pieni ja näppärä draftipeli
Draftipelien ystävien kannattaa Heat testata, sen verran notkeasti peli toimii. Säännöissä on omat kiemuransa, vaatii vähän tarkkuutta saada säännöt haltuun kokonaan ja tarkasti oikein, samoin korttien tarkan toiminnan ymmärtäminen vaatii välillä ajattelemista. Mutta parilla pelillä enimmät kiharat saa säännöistä suoristettua, jonka jälkeen Heat on helppo ja mielenkiintoinen peli.
Tasapainottelu rahan keräämisen ja kuumotuksen välttelyn välillä on kiinnostava haaste. Muista pelaajista riippuu, miten iso ongelma lämmön kertyminen on, samoin osa korteista reagoi vahvasti muiden pelaajien tekemisiin, eli tiettyä ajatuksenlukua ja toisten tekemisten arviointia tarvitaan ja siitä palkitaan. Draftistahan saa onneksi tietoa, millaisia kortteja kierroksella on liikkeellä. Kiusantekodraftaaminen onnistuu.
Pelin saatavuus Suomessa on melko niukkaa, Asmadi Gamesin pelejä ylipäätään ei tunnu Suomesta juuri saavan. Onko Heat sitten vaivan näköinen? Siinä ja siinä. Jos tulee vastaan ja on draftaamisesta kiinnostunut, kannattaa ehdottomasti kokeilla, mutta sillä tavalla erinomainen peli Heat ei ole, että itse lähtisin isolla vaivalla tätä hankkimaan. Hyvistä draftipeleistä ei varsinaisesti pulaa ole.
Faktat Heatista
Suunnittelija: Chris Cieslik, Dave Chalker
Julkaisija: Asmadi Games (2015)
Mutkikkuus: Osa korteista on alkuun hieman vaikeatulkintaisia ja säännöissä on näin yksinkertaiseksi peliksi pari kiemuraa, mutta peli tai pari, niin Heatin oikut on sisäistetty.
Onnen vaikutus: Tuurilla on vahva osansa, mutta ei mitään, mikä ei olisi sopimatonta tällaiseen kevyeen korttipeliin.
Vuorovaikutus: Hyvän draftipelin tapaan Heatissa toisten pelaajien korteilla on merkitystä, joten draftissa pitää vähän pohtia, mitä pistää eteenpäin ja mitä pitää itsellään.
Teema: Ryöstökeikkateema toimii oikein mukavasti, kiitos tyylikkään kuvituksen.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä, kortit tuovat peliin hyvin vaihtelua.
Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkin verran tekstiä, eli kielitaitoa on hyvä löytyä.
Pelaajamäärä: 3–5, korttivalikoima skaalautuu pelaajamäärän mukaan.
Pituus: 20–30 minuuttia