Luontoteemaista laattojenasettelua söpöillä eläimillä ei voi olla koskaan liikaa ja kun Asmodee tarjosi arvostelukappaletta, Harmonies oli jo BGG:n Hotness-listan kärkipaikoilla. Tutkitaanpa, mitä tämä itselleni puskista tullut ehkä jonkin verran hypetetty uutuus vaikuttaa pöydällä.
Tarkkaa luonnon elävöittämistä
Harmonies muistuttaa paljon Cascadian ja Azulin yhdistelmää. Tarjottimen jokaisessa ryhmässä on kolme maastopalaa ja ryhmiä on viisi. Pelaajat nappaavat vuorollaan kaikki kolme maastopalaa jostain yhdestä ryhmästä ja sijoittavat ne kaikki pelialueensa heksoihin. Maastopalat tuottavat pisteitä niiden muodostelmasta riippuen ja ne voidaan asettaa tietyillä ehdoilla myös päällekkäin. Esimerkiksi ruskeiden puupalojen päälle voidaan laittaa vihreät palat ja vain tällä tavoin puista voidaan saada pisteitä. Niityt ja vedet eivät koskaan mene minkään kanssa päällekkäin.
Samalla pelialue elävöityy erilaisista eläimistä, jotka sijoitetaan niille sopiviin paikkoihin eläinkorteilla olevien eläinkuutioiden avulla. Eläimet vaativat tietynlaisen ja useista heksoista koostuvan maastokombinaarion, jotka yleensä asettavat lähtökohdat maiseman rakentamiseen.
Vaatimukset vaihtelevat 2–4 heksan väliltä ja kiperiä tilanteita tulee sopivasti. Vaativimmatkin eläimet voivat olla asutettavissa alkupelin jälkeen, kun taas pieniä virityksiä vaativien pikkueläinten kanssa voi joutua pahasti kaninkoloon niiden kuutioiden määrän vuoksi. Tilannetta ei välttämättä helpota se, että jokaiseen heksaan mahtuu vain yksi kuutio. Jokainen pelaaja voi haalia kerrallaan vain neljä aktiivista eläinkorttia eikä vanhoista korteista pääse eroon (eli tienaamaan kortista täydet pisteet), ennen kuin kortin kaikki kuutiot ovat laudalla.
Eläimet sentään varaavat vain yhden heksan kartalta, joten muita heksoja voi käyttää toisiin eläimiin ja kaikki asetetut maastot ovat käytettävissä, kunhan kuutiolle varattavalle paikalle on tilaa. Maastopalan sijainnilla on todellakin merkitystä, sillä niitä ei voi enää siirtää ja kuutioilla merkattavat eläimet viihtyvät vain niille otollisissa paikoissa.
Eläinkortit antavat vähän pisteitä ensimmäisestä kuutiosta, mutta sen sijaan seuraavien kuutioiden pisteet ovat merkittävämmät, joka pakottavat analyyttisimmat pelaajat keskittymään pelaamaan mahdollisimman paljon kortteja saadakseen makean pistesaaliin. Tämän vuoksi parhaimmat pelaajat suunnittelevat maastoaan huomattavasti etukäteen ja ottavat huomioon muiden pelaajien tilanteet, joskin vuorovaikutus rajoittuu ennemmin maastonpalojen ja korttien ottamiseen rennosti Cascadian tavoin.
Toimivaa rakentelua jokaiselle
Harmonies tarjoaa otollisia pulmia niin kouluikäisille kuin harrastelijoillekin. Alkuasettelu käy käden käänteessä ja peliaikaa kuluu suunnilleen boksin ajan mukaisesti myös analyyttisempien pelaajien seurassa. Pelinä Harmonies ei välttämättä tuo mitään uutta ja mullistavaa, eikä toki tarvitsekaan. Sen sijaan se lainaa joitakin tuttuja mekaniikkoja niin, että onnistuu silti tuntumaan itsenäiseltä ja toimivalta filleriltä.
Harmonies toimii mielestäni kaikilla pelaajamäärillä ja nelinpelin hivenen pidempi kestokaan ei haittaa edes analyyttisimpien seurassa, vaikka joka vuorolle riittää valintoja maastojen ja eläinten osalta. Nurinaa voisi lähinnä kaksinpelin eläinkorttien muuttumattomassa tarjonnassa varsinkin silloin, kun kortit eivät kiinnosta kumpaakaan pelaajaa. Tätä voisi tarvittaessa korjata variantilla, jossa jokin kortti poistetaan riviltä vuoron päätteeksi, jos ei ole ottanut uutta korttia. Soolopelaajille tyrkyllä on pisteiden maksimointia tiukemmalla maasto- ja eläinkorttivalikoimalla, mutta halutessaan löytyy pelaajien tekemiä skenaarioita Harmoniesin BGG-sivuilta.
Pussista nostettavat maastopalat ovat sopivan kokoisia ainakin omaan käteen ja niiden kanssa pelilaudalla ei juurikaan tarvinnut kompuroida. Puita lukuunottamatta maastot erottivat kuvionsa ansiosta ja ovat samalla tyylikkään näköiset. Pisteytykset ovat kirjoitettu kortteihin selkeästi, joskin niissä on pieniä outoja värivalintoja ainakin kahta laajemman niityn osalta, jossa ruskean sekoittaa helposti keltaiseen. Tämä ei kuitenkaan selvennyksen jälkeen tuottanut pelatessa ongelmia ja kaikki kortit ovat muutenkin esillä koko pelin ajan. Eläinkuutioiden asettamista varten varsinaiset maastokombot ovat esitetty selkeästi suurilla eläinkortella.
Pelilaudan toinen puoli tarjoaa erilaiset säännöt veden pisteytykseen. Lisäksi kokeneet pelaajat voivat ottaa käyttöön Nature’s Spirit -eläinkortit, jotka tarjoavat maastoihin pohjautuvia pisteytystavoitteita. Uudelleenpelattavuutta pelissä onkin jonkin verran varsinkin edellä mainitut lisäykset mukaan lukien. Uskoisin Harmoniesin olevan turvallinen hankinta melkeinpä kelle tahansa vastaaviin peleihin tykästyneille, eikä se myöskään ole ulkonäöllä pilattu.
Faktat Harmoniesista
Suunnittelija: Johan Benvenuto
Julkaisija: Libellud (2024)
Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin selkeät ja nopeat oppia.
Onnen vaikutus: Nappulat nostetaan pussista ja eläimet puolestaan korttipakasta sattumanvaraisesti. Tuuria on yleensä sopivasti, vaikka usein tulee nostojen vuoksi odottamattomia tilanteita.
Vuorovaikutus: Harmonies on yleisesti rauhanomainen peli, mutta taitavimmat pelaajat ottavat huomioon muiden pelaajien tarpeet rakentamisessaan. Peli voi loppua odottamattomasti.
Teema: Peli on pintapuolisesti kaunis luonto- ja eläinteemainen, mutta mekaanisesti melko abstrakti.
Uudelleenpelattavuus: Kaksi laudan puolta ja korttien erilaiset tilanteet tarjoavat vaihtelua ainakin joksikin aikaa.
Saavutettavuus: Peli ei vaadi lukemista, säännöt ovat englanniksi. Värikkäät maastopalat ovat eroteltu myös kuvioilla. Sopii myös kouluikäisille.
Pelaajamäärä: 1–4.
Pituus: 30–45 minuuttia.