Kategoriat
Peliarvostelut

Hammer of the Scots

Perinteisesti sotapelien maailma on vahvasti irrallaan europelien maailmasta. Hammer of the Scots on kuitenkin saavuttanut paljon mainetta siltana maailmoiden välillä, sillä peli kelpaa vakaville grognardeille eli sotapelien harrastajille, mutta on toisaalta riittävän elegantti ja lyhyt europelien ystäville.

Pelin aihe on melko harvinainen Mel Gibsonin Braveheart-elokuvasta tuttu Skotlannin itsenäisyystaistelu 1200- ja 1300-lukujen vaihteessa. Englannin kuninkaat Edvard I ja myöhemmin Edvard II yrittävät tukahduttaa William ”Braveheart” Wallacen ja Andrew de Morayn johtaman kapinan.

Pelin idea

Hammer of the Scotsin kansiPelilauta kuvaa Skotlantia jaettuna suuriin alueisiin. Yksiköt ovat suuria, pelin mittakaava on tuntuvasti esimerkiksi Advanced Squad Leaderia laajempi ja abstraktimpi. Peli jakautuu vuosiin, joista kukin kestää viisi kierrosta. Jokaisella kierroksella pelaajat pelaavat kortin, joka kertoo, montako aluetta pelaaja voi aktivoida. Kun alue aktivoidaan, kaikki sillä olevat joukot liikkuvat.

Kun joukot ovat liikkuneet, taistellaan, mikäli samalla alueella on kummankin pelaajan joukkoja. Hyökkääjällä on kolme kierrosta aikaa murtaa puolustus, jonka jälkeen on peräännyttävä. Taistelu perustuu nopanheittoihin, joiden määrä ja vaikutus riippuu yksikön laadusta ja kunnosta.

Pelin tavoitteena on käännyttää aateliset puolelleen. Aatelisten takki kääntyy, mikäli heidät voittaa taistelussa tai jos heidän kotialueensa valloitetaan. Haasteita riittää kummallekin osapuolelle. Skoteilla on varsinkin alussa määrällinen ja laadullinen alivoima, englantilaiset taas joutuvat palaamaan talveksi kotiin.

Palikat pystyyn

Columbia Gamesin sotapelit tunnetaan palikkapeleinä. Pelaajien yksiköt on kuvattu puunappuloilla, joissa on toisella puolella tarrat. Tarrat pidetään pelaajaan päin, jolloin vastapuoli ei tiedä tarkkaan, mitä missäkin on. Yksiköillä on neljä eri kuntoluokkaa, riippuen siitä mikä puoli palikasta on kulloinkin ylöspäin.

Mekanismi on näppärä. Myös eritasoiset joukot on kuvattu hyvin. Joukoilla on kunnon lisäksi kaksi ominaisuutta, joilla luodaan erilaisia yksiköitä. Kirjain kertoo taistelujärjestyksen: A-merkityt palikat lyövät ensin, sitten B:t ja vasta sitten C-palikat. Voimakas C-tason yksikkö saattaa hyvinkin kaatua taistelussa ennen kuin ehtii iskeä kertaakaan. Numeroarvo kertoo sitten sen, millä nopanheitolla tulosta tulee. Pelaajat yrittävät heittää luvun alle, eli isompi on parempi.

Niinpä Englannin kuningas Edvard, B4, on taistelukentällä vaarallinen vihollinen, samoin kuin A3-tasoinen Wallace, joka on siis kuningasta nopeampi ja heikompi. Perusjalkaväki on tasoltaan B2 tai C2 ja on pulassa vähänkään kovempaa vihollista vastaan.

Englantilaiset miehittävät Clyden seutua. Kuva: Jim Kiraly
Englantilaiset miehittävät Clyden seutua. Kuva: Jim Kiraly

Muita pelejä

Hammer of the Scots on suosittu peli eikä suotta. Parissa tunnissa pelattavat taistelut ovat usein jännittäviä ja vaihtelevia. Usein taistelut kuitenkin keskittyvät pienelle alueelle, jossa laudalla on kapea pullonkaula. Se syö pelin uudelleenpelattavuutta pidemmän päälle.

Hammer of the Scots -lautaColumbia Gamesilla on muitakin pieniä ja näppäriä sotapelejä. Libertyn aiheena on Yhdysvaltain itsenäisyyssota. Heikot jenkit kohtaavat voimakkaat britit, mutta sodan ratkaisee usein se, missä vaiheessa Ranska liittyy mukaan jenkkien avuksi. Crusader Rex kuvaa kolmatta ristiretkeä ja kristittyjen frankkien ja islaminuskoisten saraseenien kohtaamista Lähi-Idässä. Rommel in the Desert on aiheeltaan perinteisempää toista maailmansotaa, aavikkotaistelut Pohjois-Afrikassa ovat usein huollosta ja sen katkaisemisesta kiinni.

Columbia Games ei ole ainoa hallittavan kokoisten sotapelien julkaisija, vaikka parhaimmasta päästä onkin sekä määrän että laadun suhteen. Simmons Gamesin Bonaparte at Marengo on kerännyt paljon kehuja tyylikkäänä, eleganttina ja omaperäisenä strategiapelinä. Kolmelle tai neljälle pelaajalle sopiva Frederik Suuren sotia käsittelevä Friedrich on samoin kerännyt suosiota kevyenä sotapelinä.

Jos haluaa astetta laajempaa mittakaavaa ja suurempia sotia, Columbia Gamesin Front-sarja on tutustumisen arvoinen. Erityisesti toisen maailmansodan Euroopan itärintamaa käsittelevä EastFront, josta ilmestyi hiljattain uusittu painos EastFront II, on suosituimpia ja arvostetuimpia koko rintaman mittakaavan sotapelejä.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Columbia Games
Ilmestymisvuosi: 2002
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 120 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *