Kategoriat
Peliarvostelut

Gravity Superstar

Tunnetun avaruuden reunalla on outo pieni planeetta, joka oudon painovoimansa vuoksi on mitä otollisin paikka kerätä tähtipölyä. Selviätkö painovoimahaasteista?

Gravity Superstar on klassinen tasohyppely pelilaudalla: juokse, hypi ja kerää tähtipölyä. Mistään suorasta putkijuoksusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan päinvastoin, Gravity Superstarissa on nimittäin painovoima – joka riippuuu pelihahmon asennosta. Omalla vuorollasi voit siirtyä sivulle tai alaspäin, jonka jälkeen putoat ”alaspäin” niin pitkälle kunnes laskeudut alustalle – joka voi olla jopa eri pelilaudalla. 

Kevyt avaruusteema toimii ja komponentit ovat kauniita, joten tätä kelpaa pelata ja peluuttaa missä vain porukassa. Säännöt ovat helpot selittää parissa minuutissa ja jo ensimmäisellä pelillä pääsee sisään. Pelin painovoimaefekti on sen verran uniikki, että siitä riittää varmasti purtavaa useammaksi peliksi.

Gravity Superstarin kansi

Putoavat astronautit

Pelin tavoite on kerätä tyhjässä avaruudessa vapaana leijuvaa tähtipölyä. Parhaiten siihen pääsee käsiksi astumalla tyhjyyteen ja putoamallaaaaaaaaaahhh… 

Tämän pelin erikoisuus on siis putoavat avaruusukot, mutta tehdään heti selväksi, että tässä pelissä ei ole putoavia avaruusukkoja. Fyysisesti nappulat kyllä pysyvät laudalla, mutta illuusio painovoimasta on silti luotu uskottavasti ja koukuttavasti. 

Gravity Superstarin hahmo

Pelissä liikutaan valitsemalla yksi kädessä olevista viidestä kortista. Voit astua joko yhden askeleen sivulle päin ja pudota, tai astua kaksi askelta sivulle ja pudota, tai hypätä yhden ruudun verran ylös sivulle ja pudota, tai astua lattian läpi alaspäin. Ja pudota. 

Siirtymisen sijasta voit kääntyä 90 astetta tai 180 astetta ja pudota. Kääntämällä pelihahmoasi käännät siis samalla painovoiman suuntaa, koska putoat aina jalkojen suuntaan. Painovoima on pelaajakohtainen, eli kaksi pelaajaa voi seisoa samalla tasolla jalat vastakkain päät eri suuntaan. 

Aina kun astut alustalta pois tavalla tai toisella, ukkosi putoaa suoraan alaspäin, kunnes osut seuraavan kerran kovalle maalle. Jos putoat pelilaudan reunalta, teleporttaat luonnollisesti laudan päinvastaiseen reunaan ja jatkat putoamista. Lennon aikana saat kerätä kaikki tähdet ja uusintamerkit, joiden kautta kuljet. Jos osut toiseen pelaajaan, saat varastaa häneltä yhden tähden tai uusintamerkin.

Uusintamerkillä saa pelata uuden vuoron ja tähdet ovat pisteitä. Lopussa saa yhden pisteen jokaisesta tähdestä ja yhden lisäpisteen jokaisesta samanväristen tähtien parista. Myös käyttämätön uusintamerkki antaa yhden pisteen. Peli päättyy kun laudalla on pelaajamäärästä riippuva määrä tähtiä jäljellä, esimerkiksi kolminpelissä kahdeksan.

Lähikuva Gravity Superstarista
Kolme pelinappulaa, joilla kaikilla painovoima osoittaa eri suuntaan. Tähdet ovat kerättäviä herkkuja, läpinäkyvä sylinteri kuvaa avointa ovea, josta pelistä pois joutuneet nappulat palaavat takaisin peliin. Kuva: Tapani Aulu

Lapsille, perheille vai harrastajille?

Gravity Superstar näyttää kevyeltä perhepeliltä, mutta pinnan alta kuoriutuu haastava ja kiinnostava taitopeli, jota voi pelata ihan juuri niin tosissaan kuin haluaa. Tuuria pelissä ei ole ollenkaan, mutta toisten siirrot tietenkin tuovat jonkin verran kaoottisuutta. Viisi liikekorttia strategisesti pelaamalla voi suunnitella useamman vuoron etukäteen ja pelistä saa oikein mainion aivopähkinän. 

Mekaniikka taipuu siis oikein kivasti puolen tunnin harrastajan peliksi, mutta on tarpeeksi yksinkertainen, että sopii aivan mihin tahansa peliporukkaan. Meillä viisivuotias konkaripelaaja otti voiton jo toisessa pelissä ja pystyy hyvin jo suunnittelemaan vuorojaan. Pelin suositusikä 7+ on varsin hyvin kohdillaan ja pelejä harrastaville menee jo aiemminkin. 

Tästä pelistä tuli meille heti vakionimi pelihyllyyn, koska myös aikuiset tykkäsivät. 

Lähikuva pelinappulasta
Pelinappulat ovat hauskannäköisiä pömpylöitä. Kuva: Tapani Aulu

Faktat Gravity Superstarista

Suunnittelijat

Julkaisija: Sit Down! (2018), Lautapelit.fi (2020)

Mutkikkuus: Helpot säännöt, sopivasti syvyyttä, joten hyvin pelaaminen ei ole ihan helppoa.

Onnen vaikutus: Onnella ei ole käytännössä lainkaan vaikutusta.

Vuorovaikutus: Pelissä on jonkin verran vuorovaikutusta, kun toiselta saa napata tähden, jos osuu toisen pelihahmoon.

Teema: Painovoimaefekti tulee parhaiten näkyviin avaruusteemassa, joten teema on oikein hyvä, vaikka puhtaasti abstrakti peli onkin.

Uudelleenpelattavuus: Pelilauta kootaan useammasta palasta, joten lauta on joka kerta erilainen. Muutaman pelin perusteella tässä on paljon pelattavaa.

Kieliriippuvuus: Ei sisällä tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–6. Kaikki määrät toimivat.

Pituus: 20 minuuttia.

Lähikuva pelilaudasta ja nappuloista
Tähtipöly on herkullisen näköistä. Kuva: Saana Vartama

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *