Kategoriat
Peliarvostelut

Good Cop Bad Cop

Oletko hyvä poliisi vai paha poliisi? Good Cop Bad Cop on sosiaalinen päättelypeli, jossa yritetään paljastaa pahat poliisit tai voittaa hyvät.

Good Cop Bad Cop on nopea ja vaihteleva bluffaus- ja päättelypeli poliisipiiristä, jossa rehottaa korruptio. Rehelliset poliisit agentin johdolla yrittävät puhdistaa riveistään rikollispomon, jonka suunnitelmana on vastaavasti korruptoituneiden poliisien kanssa poistaa agentti kuvioista.

Salaiset roolit

Good Cop Bad Copin kansiPelaajat saavat alussa kolme identiteettikorttia, jotka määrittävät oman puolen. Jos saa agenttikortin, on hyvis. Jos saa rikollispomon, on pahis. Muussa tapauksessa hyvis-identiteettienemmistö korteissa tekee hyvikseksi ja pahisenemmistö pahikseksi. Identiteettikorttien lisäksi kukin pelaaja saa sattumanvaraisen kertakäyttöisen esinekortin, jotka tarjoavat erilaisia erikoiskykyjä. Korteista saa keskustella, mutta näyttäminen ei ole sallittua.

Kukin pelaajista on vuorollaan johtava tutkija, joka voi tehdä yhden neljästä eri toiminnosta. Hän voi tutkia yhden identiteettikortin toiselta pelaajalta. Hän voi nostaa yhden esinekortin, minkä jälkeen hänen on käännettävä yksi identiteettikorteistaan oikein päin. Esinekortteja pelaajalla voi kuitenkin olla vain yksi, muut menevät poistopinoon.

Kolmantena toimintavaihtoehtona pelaaja voi ottaa vapaan aseen (aseita on rajallinen määrä), minkä jälkeen hänen on myöskin paljastettava yksi identiteettikorteistaan. Viimeinen vaihtoehto on ampua aseella pelaajaa, jota tähtää, minkä jälkeen ase palautuu keskelle pöytää.

Toimintonsa jälkeen, jos pelaajalla on ase, hänen on kohdistettava aseensa toiseen pelaajaan. Viimeiseksi johtavan tutkijan titteli annetaan seuraavalle pelaajalle.

Good Cop, Bad Cop -pelitilanne
Kuva: Heikki Laakkonen

Voittaminen

Kun pelaajaa ammutaan, hänen on paljastettava kaikki identiteettikorttinsa. Tavalliset poliisit eliminoituvat yhdestä osumasta. Johtajat kuitenkin vain haavoittuvat ensimmäisestä laukauksesta (ja saavat sen jälkeen esinekortin) ja eliminoituvat toisesta. Haavoittunut pelaaja eliminoituu, jos hän menettää johtajakortin, mikä on mahdollista esinekorttien avulla.

Jos rikollispomo eliminoidaan, rehelliset poliisit voittavat, ja vastaavasti agentin eliminoituminen tietää korruptoituneiden voittoa. Jos pelaaja saa molemmat johtajakortit, hän voittaa pelin yksin.

Hyvät ja pahat poliisit

Hyvä peli huono peli

En ole sosiaalisten päättelypelien ystävä, esimerkiksi Werewolf tai The Resistance: Avalon eivät nappaa minua yhtään, mutta Good Cop Bad Cop on poikkeus. Tosin se muistuttaakin enemmän Bang!iä, jossa päättely ei ole niin isossa osassa, mutta on nopeampi ja paljon hauskempi.

Iso tekijä tässä on esinekortit, joilla on merkittävä vaikutus peliin. Esimerkiksi omaa haavoittunutta johtajaa saattaa osoittaa parikin vastapuolen asetta, joten aseen ottaminen ei tilannetta pelasta. Mitäpä jos yritetäänkin nostaa sopiva esinekortti, jolla ehkä vaihdetaankin oma puoli tai muutetaan aseenosoittajista seuraavana toimiva omalle puolelle vaihtamalla yksi hänen identiteettikorteistaan tai hankitaan muulla tavoin lisää aikaa.

Pelaajaeliminaatio voisi olla ongelma, mutta ei tässä tapauksessa. Eliminoitunut pelaaja saatetaan elvyttää peliin takaisin, ja toisaalta erä ei kauan kestä. Ainoa pieni heikkous on identiteettikorttien jako, joka kaksivaiheisena tuntuu hieman työläältä muuhun valmisteluun nähden. Yhtä kaikki, Good Cop Bad Cop on mainio peli, jota on hupaisaa pelata.

Esinekortteja
Esinekortteja. Kuva: Heikki Laakkonen

Lisäosia

Good Cop Bad Cop on saanut muutaman lisäosan. Bombers and Traitorsia en ole pelannut, mutta Undercoverin omistan.

Undercover lisää peliin peiteroolit, eli aktiiviset (uuden toimintomahdollisuuden antavan) tai passiiviset erikoisominaisuudet pelaajille kunkin valinnan mukaan. Samalla ne hieman rajoittavat identiteettikorttien tutkimista ja lisäävät esinekortteja.

Lisäosa on helppo sisällyttää peliin eikä myöskään juurikaan vaikeuta pelin opettamista, joten suosittelen sitä pelin ystäville.

Faktat Good Cop Bad Copista

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: OverWorld Games (2014)

Mutkikkuus: Pienehkö.

Onnen vaikutus: Esinekorttien nosto sisältää tuurielementin.

Vuorovaikutus: Suuri. Pelissä saa keskustella ja bluffata ja valinnat vaikuttavat toisiin pelaajiin.

Teema: Toimii, vaikkei istu ehkä yhtä hyvin kuin muissa saman tyyppisissä peleissä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Esinekortit (16 kpl) pitävät sisällään oleellista tekstiä.

Pelaajamäärä: 4–8. Mieluiten kuusi tai enemmän, jotta johtajat pysyvät vähän kauemmin piilossa.

Pituus: 10–20 min.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *