Gnomi on pienen Poppy Jasper Games -indiepajan tuotos, joka keräsi onnistuneesti rahoituksen Kickstarterissa elokuussa 2016 ja ilmestyi keväällä 2017. Pelin pääasiallinen myyntivaltti on se, että se on korttipeli, jota voi pelata missä tahansa: pelaaminen ei edellytä pöytää, vaan kaikki kortit pidetään kädessä.
Teemaksi valikoitui maahisten sientenviljely. Kuulostaa järkevältä. Nämä maahiset ovat uneliasta sakkia ja nukahtavat heti, kun tekevät jotain, ja pelin voittaa se, jolla on viimeisenä maahisia hereillä tai sieniä tallella.
Pöytää ei tarvita
Pelin näppärästi magneetilla sulkeutuvasta laatikosta kaivetaan esiin kortit, jotka jaetaan sieniin ja maahisiin. Pakat sekoitetaan, pelaajille jaetaan neljä sientä ja kolme maahista ja sen jälkeen loput kortit voi sulloa vaikkapa taskuun – niitä ei enää tarvita.
Kortit pidetään kädessä ja kun sieni menee kompostiin tai maahinen nukahtaa, kortti käännetään ylösalaisin. Kortit on merkitty siten, että molemmilta puolilta näkee, onko kortti aktiivinen vai ei. Näin tilanne pysyy selvillä, vaikka kortit pysyvät koko ajan kädessä.
Tavoitteena on siis olla viimeinen pelaaja, joka voi tehdä jotain. Vuorolla voi tehdä jonkun kolmesta toiminnosta: näyttää yhden sienen ja pyytää toiselta pelaajalta samanlaista, näyttää kaksi sientä ja ottaa sattumanvaraisen sienen toiselta pelaajalta tai käyttää maahisen erikoiskykyä. Jos ei voi tai halua tehdä mitään näistä, pitää passata kääntämällä yksi kortti ylösalaisin.
Maahisten avulla voi varastaa toisilta sieniä, palauttaa omia sieniä kompostista, herättää omia maahisia ja nukuttaa toisten maahisia.
Nopea eliminaatiopeli
Kyllä, Gnomi on eliminaatiopeli. Tätä kirosanaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä peli on armollisen lyhyt: koska kortteja ei tule peliin lisää, yksi erä kestää vain joitain minuutteja. Jos putoat ensimmäisenä pois, seuraava tulee pian perässä ja kierros on pian ohi.
Gnomi on myös melkoinen tuuripeli. Alussa informaatiota ei yksinkertaisesti ole, joten pelaaminen on puhdasta arvailua. Jos joku onnistuu anastamaan toiselta pelaajalta sienen, tästä tulee hiukkanen informaatiota, jota voi käyttää hyväkseen. Jonkin verran on epäilemättä mahdollista tehdä suorastaan tyhmiä siirtoja, mutta erityisen nerokkaille liikkeille pelissä ei ole tilaa.
Pelaajamääräksi luvataan 2–6 pelaajaa, kahdella pelillä aina 12 pelaajaan asti. Olen kokeillut kahdella, kolmella ja neljällä ja fiilis on vahvasti se, että enemmän on parempi: kaksinpeli tuntui aika turhanpäiväiseltä, eikä kolminpelikään aivan vakuuta. Nelinpelistä eteenpäin tässä on jotain järkeä, mutta on Gnomi sittenkin aika höttöisä peli.
Höttöpeliksi se saisi olla vähän nätimpi: nyt kuvitus on jotenkin vähän ankeaa, eikä peli oikein houkuttele. Sinänsä laatu on ihan ok, vaikka linen finish -pinta korteista jäikin stretch goalina saavuttamatta.
Gnomi voi olla vaikea saada käsiinsä: Kickstarterissa peliä myytiin 500, enkä tiedä, onko Poppy Jasper varautunut suureenkin jälleenmyyntijakeluun. En usko, että on. Suurensuuri menetys se ei ole. Idea pelkillä käsikorteilla toimivasta filleripelistä on kuitenkin hyvä, ehkäpä joku toinen peli toteuttaa sen Gnomia paremmin.
Faktat Gnomista
Suunnittelija: Brian Fouts
Julkaisija: Poppy Jasper Games (2017)
Mutkikkuus: Yksinkertaiset säännöt on helppo opettaa ja pelissä on mukana hyvät apulaput. Säännöt ovat tällaiseksi filleripeliksi aivan sopivan helpot.
Onnen vaikutus: Tuurilla on etenkin kierroksen alussa suuri merkitys ja on paljon onnea matkassa, saako hyviä maahiskortteja vai ei. Jos saat kortin, joka ryöstää sinisiä, eikä kellään ole sinisiä sieniä, minkäs teet?
Vuorovaikutus: Kortteja ryöstetään (tai ainakin yritetään ryöstää) muilta pelaajilta ja muut pelaajat on saatava pudotetuksi pelistä. Vuorovaikutusta siis on, mutta erityisen ilkeää se ei ole.
Teema: Sieni- ja tonttuteema on ihan söpö, mutta parempi kuvitus nostaisi pelifiilistä.
Uudelleenpelattavuus: Korteissa on kyllä vaihtelua, kaikkia kun ei aina käytetä.
Kieliriippuvuus: Maahiskorteissa on epäselvät ikonit, eli englantia on osattava lukea, jotta tietää, mitä kortit tekevät.
Pelaajamäärä: 2–6. En pelaisi kahdella, parhaimmillaan neljästä eteenpäin.
Pituus: 10 minuuttia, ihan aidosti fillerimittainen peli.