Xavier Georgesin (Troyes, Black Angel, Carson City) suunnittelema Ginkgopolis on ollut jo pitkään loppuunmyyty, onhan peli julkaistu jo vuonna 2012. Tähän on onneksi tulossa muutos sillä pelin julkaisija Pearl Games vahvisti huhupuheet alkuvuodesta 2020 – Ginkgopolis tulee vihdoin saamaan uusintapainoksen vuoden lopulla!
Eleganttia puuhastelua
Pelin alussa jokainen pelaaja draftaa itselleen kolme aloituskorttia, jotka antavat aloitusresurssit ja ensimmäiset koneiston osat. Kaupunkilaattoja ja -kortteja on kolmea eri väriä: keltaiset tuottavat voittopisteitä, punaiset tuottavat resursseja ja siniset antavat lisää kaupunkilaattoja.
Joka kierros pelaajat valitsevat neljän kortin kädestään yhden kortin pelattavaksi, joko kaupunkilaatan kanssa tai ilman, ja valitsevat samalla yhden kolmesta eri toiminnosta: hyötykäyttö, päällerakentaminen tai laajentaminen. Pelaajat tekevät valinnat yhtäaikaisesti sermin takana ja kun valinnat on tehty, ne toteutetaan pelaajajärjestyksessä.
Tämän jälkeen jäljelle jäävät kortit pistetään kiertoon ja jokainen pelaaja saa yhden kortin lisää käteensä. Tätä jatketaan, kunnes laattapino on loppunut kahdesti tai kunnes joku pelaajista on saanut kaikki resurssinsa laudalle.
Eri toiminnoilla laajennetaan kaupunkia joko sivuille tai ylöspäin, samalla saaden lisää resursseja, voittopisteitä, rakennuslaattoja varastoon tai kortteja omaan koneistoon.
Et nyt rakenna siihen!
Pelissä on mukana myös aluehallintaa. Loppupisteytyksessä jokainen vähintään kaksi samanväristä laattaa kattava alue muodostaa kaupunginosan. Pelaaja, jolla on eniten resursseja alueella, saa kaikkien tällä alueella olevian resurssien verran voittopisteitä. Muut pelaajat saavat vain omien nappuloidensa verran pisteitä.
Kannattaa siis panostaa tiettyihin väreihin ja alueisiin tai ovelasti pätkäistä toisen pelaajan hallitsema iso alue vaihtamalla rakennuksen väriä. Jos hallitset aluetta yksin, saat pisteet ”tuplana”, koska saat samanaikaisesti kaikkien (vain sinun) sekä omat pisteet.
Kun rakennat toisen pelaajan rakennuksen päälle, saa pelaaja rakennuksen tason verran voittopisteitä ja resurssit takaisin käyttöönsä.
Ginkkoa jouluksi!
Dice Towerin Tom Vasel julisti aikoinaan Vaselin lakina että jos peli on loistava mutta loppuunmyyty, tullaan siitä julkaisemaan uusintapainoksia. Näinhän siinä viimein kävi vuosien painostuksen jälkeen. Ginkgopoliksesta on vihdoin tulossa uusintapainos vuoden 2020 lopulla. Kansitaide on vaihtunut, mutta muuten pelin pitäisi olla tismalleen sama ja miksipä toimivaa peliä muuttaisikaan.
Tämä onkin harvinainen tapaus. Puolisonikin tykästyi peliin niin paljon, että antoi vahvan kehoituksen hankkia peli, jos se jostain nokan eteen ilmestyisi. Näin myös kävi. Alunperin törmäsin peliin ihan sattumalta, kun kaverin kaveri toi pelin mukanaan peli-iltaan, kiitoksia tästä!
Suosittelen Ginkgopolista kaikkien europelien ystäville, sillä tässä on harvinaisen elegantti, mutta strategisesti syvä peli, jota jaksaa pelata aina uudelleen ja uudelleen.
Ginkgopolis: The Experts
Peliin on olemassa vielä itse peliä harvinaisempi lisäosa, The Experts, joka tuo peliin mukaan kuusi erilaista moduulia. Pelin harvinaisuudesta kertoo se, että lisäosalla on BGG:ssä vain 281 reittausta, kun peruspelillä niitä on lähes viisituhatta.
Jos uusi painos myy yli odotetun, mistäs sitä tietää, vaikka lisäosakin saisi uuden painoksen?
Faktat Ginkgopoliksesta
Suunnittelijat: Xavier Georges
Julkaisija: Pearl Games (2012, 2020)
Mutkikkuus: Peli on suhteellisen helppo oppia, vaikka joissain korteissa onkin jonkin verran symboliikkaa, joka voi alkuun olla hankalaa. Vertaisin mutkikkuutta 7 Wondersiin.
Onnen vaikutus: Korttituuria on vähänlaisesti. Pelin aikana jokaisella pelaajalla on käytettävänä kaksi merkkiä, joilla saa uudet kortit käteen, jos siltä tuntuu. Näistä merkeistä saa hieman voittopisteitä pelin lopulla, jos ne jättää käyttämättä. Voittopisteitä satelee pelin aikana niin monesta eri paikasta, ettei peliä häviä millään korttituuriin. Kirjoitushetkellä olen yhdeksän pelin jälkeen voittamaton BoardGameArenassa, jossa peli on vielä alpha-vaiheessa.
Vuorovaikutus: Pelaajat voivat rakentaa muiden pelaajien laattojen päälle ja täten vaikuttaa aluehallintaan. Pelaaja saa tästä onneksi korvausta voittopisteiden ja rakennukseen käytettyjen resurssien muodossa, joten paikan menettäminen ei tunnu ollenkaan niin pahalta kuin mitä luulisi, ellei sillä ole isoja vaikutuksia aluehallintapisteisiin.
Teema: Omaperäinen teema toimii, kunhan siihen ei keskity liikaa.
Uudelleenpelattavuus: Modulaarinen kaupunki elää mukavasti pelin aikana ja riippuen siitä, miten pelaajat ovat rakentaneet koneistonsa, kaupunki saattaa näyttää todella erinäköiseltä pelistä toiseen. Pelin voi myös voittaa todella monella eri tavalla.
Kieliriippuvuus: Vähäinen, kunhan joku osaa lukea pelin säännöt ja tarvittaessa eri symbolien merkitykset.
Pelaajamäärä: 1–5. Soolo- ja viisinpeliä en ole ikinä testannut, peli toimii 2–4 pelaajan voimin loistavasti ja on kaksinpelinäkin yllättävän viihdyttävä.
Pituus: 45 minuuttia laatikon mukaan. Kahdella kokeneella pelaajalla pelin saa pelattua puoleen tuntiin ja vastaavasti isommalla pelaajamäärällä voi mennä 60–90 minuuttia pelaajien kokeneisuudesta riippuen.