Kategoriat
Peliarvostelut

Gears of War: The Board Game

Viime vuosina on nähty jonkin verran erilaisiin tietokonepeleihin tai konsolipeleihin pohjautuvia lautapelejä. Vuonna 2011 Fantasy Flight Games julkaisi Gears of War -peliin pohjautuvan lautapelin. Tietokone- ja konsolipelinä Gears of War on ollut hyvin suosittu. Onko lautapeli onnistunut versio? Pystyykö se tarjoamaan samanlaisen tunnelman kuin tietokonepeli?

Pelin kulku

Gears of Warin kansiAlussa valitaan hahmot, varustetaan ne ja valitaan tehtävä jota pelataan. Tehtävät koostuvat vaiheista, joille jokaiselle on oma korttinsa. Kun peli etenee seuraavaan vaiheeseen paljastetaan sen vaiheen tehtäväkortti.

Peliä pelataan vuoroissa, joissa aktiivinen pelaaja suorittaa kolmen eri vaiheen toiminnot, jonka jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Ensimmäisessä, paranemisvaiheessa, pelaaja nostaa korkeintaan kaksi korttia pakasta. Kädessä olevien korttien määrä vastaa COG-sotilaan elämäarvoa.

Toisessa vaiheessa suoritetaan toimintoja. Pelaaja pelaa yhden toimintokortin kädestään ja tekee kortin toiminnot, liikkuu tai hyökkää. Kortin toiminnot mahdollistavat muun muassa toisen hahmon pelastamisen kuolemiselta, aseen nostamisen lattialta ja erilaisten tavaroiden aktivoimisen.

Viimeisessä vaiheessa aktivoidaan hirviöt, ja koska hirviöt eli locustit aktivoituvat jokaisen pelaajan toiminnon jälkeen, niillä on pieni yliote koko ajan. Joka vuoro nostetaan kortti tekoälypakasta. Locustien toiminnoilla on ehtoja, joiden mukaan ne pääasiassa liikkuvat ja hyökkäävät.

Tällä tavoin edetään pelin loppuun saakka. Pelaajien täytyy suorittaa tehtäväkortissa olevat tehtävät ja kun kaikki tehtävät kortista on suoritettu siirrytään joko seuraavaan tehtävään tai päästään pelin loppuun. Jos kaikki pelaajien ohjastamat hahmot ovat vahingoittuneet, ovat locustit voittaneet.

Hyvä tunnelma, mutta vähän liian pitkä

Peli onnistuu tavoittamaan intensiivisen tunnelman ja tässä auttavat korttien tunnelmaa luovat tekstit, jotka kannattaa ehdottomasti lukea. Peli on hyvä hankinta myös niille, jotka eivät välttämättä tietokonepelistä piittaa, mutta joita teema muuten kiinnostaa. Jännittävää on, kun edessä on kolme locustia, kahdelta hahmolta ovat panokset loppuneet ja vain kahdella hahmolla on vielä ammuksia. Mitäpä tehdä, jos seuraava kortti ei annakaan ammuksia aseeseen lisää?

Suojautuminen on tärkeä osa peliä ja suojaan kannattaa liikkua, sillä keskellä käytävää töröttävä COG-taistelija saa äkkiä kokea karvaasti, miltä locustin hyökkäys tuntuu; yleensä se tuntuu pahalta.

Pelin uudelleenpeluuarvo on hyvä, sillä kartta rakennetaan tehtäväkorttien perusteella pelin edetessä ja vastustajat toimivat tekoälykorttien ohjaamina. Tekoälykortit ovat hyvin tehtyjä ja tekemisiään joutuu oikeasti miettimään, sillä vihollisten liikkeitä ei välttämättä pysty ennustamaan.

Gears of War. Kuva: Tero Oksala
Gears of War -matsi käynnissä. Kuva: Tero Oksala

Komponenteista figuurit ansaitsevat erikoismaininnan. Ne ovat erittäin hienoja ja yksityiskohtaisia. Muuten komponenttien laatu on hyvää perustasoa ja taiteena pelissä on käytetty konsolipelistä otettuja kuvankaappauksia, mikä sopii tähän peliin hyvin. Karttapalojen taiteessa on pientä huomauttamista ja tiettyjä asioita niistä on aluksi vaikea hahmottaa. Tosin senkin oppii pidemmän päälle.

Huono puoli on, että uudelleenpeluuarvo ei pelkästään peruspaketilla kestä loputtomiin. Tehtäviä ja karttapaloja kaivataan ehdottomasti lisää. Peruspaketissa tehtäviä on seitsemän, mutta niissäkin on toki pelaamista muutamaksi kerraksi. Omia tehtäviä voi suunnitella ja tälläisen pelin tehtävien laajentaminen on halvempaa myös julkaisijalle. Sisältöä toivottavasti tullaan näkemään lisää, sillä pelissä on paljon potentiaalia.

Peli vaatii ehdottomasti yhteistyötä, sillä ilman sitä kuolo korjaa hahmot. Tässä pelissä yksinpeli toimii hyvin, suorastaan ehdotan kokeilemaan yksinpeliä ja se toimii myös hyvänä porttina sääntöjen oppimiseen. Pelistä on olemassa vaikeampi versio, joka on melko karua pelattavaa ja se todellakin vaikuttaa konsopelin vaikeimmalta vaikeusasteelta.

Sääntöjä on kohtuullisesti, mutta niiden opetteluun on syytä varata hieman aikaa. Peli on pitkä: noin kolmen tunnin pituisena se ei sovi kaikille, eikä kaikkiin tilanteisiin. Peli on ehkä jopa hivenen liian pitkä, mutta toisaalta toiminta on sen verran tiivistä että se pitää kohtuullisen hyvin otteessaan loppuun saakka. Monimutkaisuudeltaan, teemaltaan ja monipuolisuudeltaan peli sijoittuu Tannhäuserin ja Earth Rebornin välimaastoon.

Taistelu. Kuva: Guido Gloor / BGG
Kun iskee hätä, heitä mörköä kranaatilla. Kuva: Guido Gloor / BGG

Lisäosia

Peliin on julkaistu yksi lisäosa, Gears of War: Mission Pack 1, joka on julkaistu Print on Demand -periaatteella. Lisäosa tuo peliin lisää kortteja, jotka tulevat tarpeeseen, eli tehtäväkortteja, tekoälykortteja, uusia vastustajia ja aseita. Paketti on kohtuullisen hintainen ja se kannattaa hankkia pelin mukana.

Esittelyvideo

Faktat Gears Of Warsista

Suunnittelija:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2011)

Mutkikkuus: Sääntökirja on hieman yli 30-sivuinen, mutta ei ylitsepääsemätön. Opetteluun kannattaa kuitenkin panostaa. Yksinpeli on hyvä tapa opetella.

Onnen vaikutus: Nopat ja kortit tuovat tuuria mukaan peliin, mutta myös elävöittävät sitä.

Vuorovaikutus: Peli on yhteistyöpeli, jossa yhteistyötä todella tarvitaan, muuten käy kehnosti.

Teema: Scifitaistelua. Tietokonepelikokemus ei ole välttämätöntä, mutta alkuperäisen Gears of Warin tunteminen edistää fiilistä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Jokaisella pelikerralla rakennetteva pelilauta ja tekoälyn ohjaamat hirviöt nostavat paljon uudelleenpelaamisarvoa.

Kieliriippuvuus: Pelissä on melko runsaasti englanninkielistä tekstiä.

Pelaajamäärä: 1–4

Pituus: 180 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *