Kategoriat
Peliarvostelut

Game of Thrones: Westeros Intrigue

Game of Thrones: Westeros Intrigue on yksinkertainen, alle minuutissa opetettava korttipelifilleri, jonka Game of Thrones -teema on höyhenenkevyt. Peli sopii teemastaan huolimatta aivan hyvin lasten kanssa pelattavaksi perhepeliksi.

Joskus pelien kehitteleminen voi olla mielenkiintoista puuhaa. Miltä pohjalta lähtisit itse rakentamaan K-18-ikärajalla varustettuun TV-sarjaan perustuvaa korttipeliä? Game of Thrones: Westeros Intriguen tapauksessa lähtökohdaksi on otettu Reiner Knizian söpö perhepeli Penguin.

Siinä missä Penguinissa pinottiin pingviinifiguureja pyramideiksi, Westeros Intriguessa järjestellään kortteja pyramidin muotoon pöydälle (aikaisemman Penguinin korttipeliversion Pinguin-Partyn tapaan), mutta muuten pelin perusidea on sama. Käyhän se toki näinkin, mutta jotain omituista on Game of Thrones -pelissä, joka sopii aivan mainiosti lasten pelattavaksi.

Kortit ojennukseen

Game of Thrones: Westeros Intriguen kansiMikään vahvateemainen peli Game of Thrones: Westeros Intrigue ei missään tapauksessa ole. Jos kaipaa uppoutumista Valtaistuinpelin tunnelmiin, kannattaa sellaisia fiiliksiä hakea muualta, tässä korttipelissä nimittäin järjestellään värillisiä kortteja pöydällä. Korteilla on yksi ainoa ominaisuus, väri, eikä korttiin präntätyllä sarjasta tutun hahmon nimellä ja kuvalla ole mitään tekemistä pelaamisen kanssa. Tätä peliä voisi pelata yksivärisillä korteilla, eikä tunnelma muuttuisi miksikään.

Tämä teeman keveys ei kuitenkaan tee pelistä huonoa. Game of Thrones: Westeros Intrigue on nimittäin oikeastaan varsin kelpo filleri. Pelissä on 36 kortin pakka, joka on jaettu neljään yhdeksän kortin väriin. Pakka jaetaan pelaajien kesken ja sen jälkeen kortteja aletaan pelaamaan pöytään yksi kerrallaan.

Aluksi kortteja pelataan riviin. Kun kaksi korttia on vierekkäin, niiden päälle saa alkaa rakentaa pyramidia. Kahden kortin päälle saa pelata kortin, jonka väri on sama kuin jomman kumman alla olevan kortin. Alariviäkin saa leventää, mutta vain kahdeksan kortin levyiseksi; sitten on pakko lähteä rakentamaan ylöspäin.

Koska pyramidin kapeutuessa korttien pelaamiseen tulee värirajoituksia, jossain vaiheessa käy niin, että pelaaja ei voi enää pelata kädestään yhtään korttia. Silloin tämä pelaaja putoaa kierrokselta pois, eikä saa enää pelata kortteja, vaikka myöhemmin aukeaisikin paikka, johon kädestä voisi kortin pelata.

Kierros päättyy, kun kukaan ei enää voi pelata kortteja. Silloin pelaajat saavat sakkopisteitä käteen jääneistä korteista ja viimeisen kortin pelannut saa nostaa bonuskortin.

Westeros Intriguen kortteja
Korttien kuvat on napattu TV-sarjasta. Pelillistä merkitystä on vain värillä. Kuva: Fantasy Flight Games

Yksinkertaista, mutta ovelaa

Kyllä tämän Reiner Knizian tekeleeksi voisi arvata. Westeros Intrigue voi vaikuttaa yksinkertaiselta ja onhan se sitä: säännöt opettaa alle minuutissa. Peli voi myös vaikuttaa satunnaiselta tuuriläiskinnältä, mutta kyllä siinä ajatusta on. Korttejaan ei parane pelata ihan miten sattuu, vaan oman käden värijakaumaa pitää hieman pohtia, jos aikoo saada kaikki kortit pelattua.

Toisten peliäkin on mahdollista torpata, sillä värien sulkeminen pyramidistä käy aika helposti. Jos jotain väriä on vielä paljon pelaamatta, eikä sitä juuri omassa kädessä näy, se kannattaa pyrkiä sulkemaan pois pyramidistä. Toisaalta taas väri, jota itsellä on käsi täynnä, on pidettävä käytettävissä. Lyhyeksi ja helpoksi filleriksi Westeros Intriguessa on aivan riittävästi ajatusta.

Pelin Game of Thrones -teema on tietysti ajateltu tiukasti myyntimielessä. Miksipä ei, TV-sarjalla on sen verran faneja, että peli käynee kaupaksi. Kovin temaattista pelielämystä hakeva pettyy toki varmasti, mutta pelin kohderyhmäksi on varmasti ajateltu mahdollisimman suurta yleisöä sarjan ystäviä, ja sille kohderyhmälle Westeros Intriguen monimutkaisuus on aivan oikealla tasolla. Tätä peliä voi pelata aivan hyvin ihan millaisessa peliseurassa tahansa.

Korttien kuvituskin on perin kilttiä, eli voi tätä perheen kesken ja lasten kanssakin pelata: korteissa ei näy verta tai tissejä. Hahmoja tai TV-sarjaa ei myöskään tarvitse tuntea, niillä kun ei ole kerran mitään merkitystä pelissä, eli peli ei rajaudu vain sarjan faneille. Viisivuotias tyttäreni jakoi kädessään kortteja miehiin ja naisiin ja ihasteli Sansa Starkia…

Peli vetää 2–6 pelaajaa. Kaksinpeliltä en ihmeitä odota, mutta sekä kolminpeli että kuusinpeli toimivat ihan hyvin.

Lisää kortteja.
Kuva: Fantasy Flight Games

Faktat Game of Thrones: Westeros Intriguesta

Suunnittelijat:

Julkaisija: Fantasy Flight Games (2014)

Mutkikkuus: Pelin opettaa alle minuutissa, joten mutkikkuus ei ole missään tapauksessa este, Westeros Intrigueta voi pelata oikeastaan missä seurassa tahansa.

Onnen vaikutus: Tuurilla on toki osansa, joka voi joskus olla ratkaisevakin, mutta taitavampi pelaaja voittaa kyllä keskimääräistä useammin.

Vuorovaikutus: Pyramidin rakentuessa on mahdollista blokkailla ja estää toisia pelaamasta kättään tyhjäksi.

Teema: Korttien kuvituksella ei ole minkäänlaista merkitystä pelin kannalta, joten käytännössä Game of Thrones -teema jää myyntipuheiden tasolle.

Uudelleenpelattavuus: Kevyenä fillerinä Westeros Intrigue maistuu silloin tällöin.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, kuusinpelikin on oikein toimiva.

Pituus: 20 minuuttia; pelataan yksi erä pelaajaa kohden, eli viisin- tai kuusinpelit voivat olla vähän pidempiä.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *