A Game of Thrones: The Card Game on korttipeli, joka perustuu George R. R. Martinin luomaan Westerosin fantasiamaailmaan, joka on tuttu kirjoista ja televisiosarjasta. Pelissä on kirjoista ja sarjoista tuttuja asioita, jotka asiaan vähänkin perehtyneet huomaavat nopeasti.
Peli on tyypiltään LCG eli living card game, rajattu keräilykorttipeli, josta puuttuu korttien keräileminen. Kortit myydään kokonaisina setteinä, eli ostaessaan tietää tarkkaan, mitä saa. Satunnaispussien ostaminen ja korttien keräileminen sillä tavalla on jätetty pois. Kerättävää kuitenkin on, sillä LCG-peleihin ilmestyy usein paljon lisäosia – tähänkin peliin jo yli 50! A Game of Thrones perustuu samannimiseen keräilykorttipeliin.
Pelin idea
Peruspelissä pelaajilla on valittavanaan neljä sukua: Starkit, Lannisterit, Targaryenit ja Baratheonit. Pelin tavoitteena on saada kerättyä 15 voimamerkkiä.
Korttityyppejä on useita ja niiden oikeanlainen käyttäminen on avain voittoon. Suvut ovat kohtuullisen hyvin tasapainossa ja suuria heittoja ei tapahtu puoleen tai toiseen. Korteissa on hahmoja, paikkoja, agendoja, juonia, tapahtumia ja hahmoihin liitettäviä kortteja.
Kierroksen alussa pelaajat paljastavat juonikortin. Aikaisemmin paljastetun juonikortin päälle pelataan joka kierroksella uusi, joten juonikorttien järjestys kannattaa aina suunnitella etukäteen.
Pelaajat nostavat kortteja käteensä vuoronsa alussa, jonka jälkeen pelaajat katsovat vuoron aikana käytettävissä olevan kullan ja pelaavat pöytään kortteja. Pelatuista korteista maksetaan kortissa oleva hinta.
Sotaa, juonittelua ja voimankäyttöä
Mielenkiintoisin vaihe on Haasteet (Challenges). Haasteita on kolmea eri tyyppiä: sota, juonittelu ja voima. Haasteet ovat pääasiallisin keino saada voittopisteitä. Haasteissa käytettyjä hahmoja ei voi käyttää uudelleen ennen seuraavaa vuoroa.
Pisteitä saa myös viimeisessä vaiheessa: se, jolla on eniten hahmoja pystyssä, saa yhden pisteen. Pisteytyksen jälkeen hahmot ovat taas käytettävissä seuraavaa vuoroa varten. Ensimmäiseksi pelaajaksi siirtyy edellisellä vuorolla toisena ollut ja näin edetään kunnes peli loppuu.
Peli on yllättävän syvällinen ja mikä parasta, peliä voi pelata useampi kuin kaksi pelaajaa – FFG:n toinen LCG-peli Warhammer: Invasion rajoittaa pelaajamäärän valitettavasti kahteen. Peli saavuttaa täyden potentiaalinsa useammalla pelaajalla. Warhammerissa olevat pelilaudat, Capitalit, puuttuvat tästä pelistä ja tilalla on pelilauta, josta jokainen valitsee roolinsa kierrokselle. Tarjolla on esimerkiksi Kuninkaankoura ja muut hovista tutut roolit. Tätä lautaa käytetään kuitenkin vain kolmen ja neljän pelaajan pelissä, eli harmikseni ei kaksinpelissä.
Yhteenveto
Ilahduttavaa on, miten LCG-peleihin on saatu suuria pelillisiä eroavaisuuksia. A Game of Thrones: The Card Gamessa on paljon erilaista huomioitavaa ja taktiikoitaan saattaa joutua hieman muuttamaan pelin edetessä. Pelissä on tietty selkäänpuukottamisen tunne, joten oikea asenne tarvitaan pelaajille. Erittäin mukava lisä on pelilauta, joka tuo moninpeleihin lisää ulottuvuutta. Mikään helppo peli A Game of Thrones ei ole opetella. FAQ ja foorumit tulevat varmasti tutuiksi, ainakin alkutaipaleella. Videotutoriaalista voi olla apua.
Teema mukailee A Game of Thronesia hyvin ja korttien taidetta on mukavaa katsella, ehdottomana positiivisena puolena taiteesta mainittakoon, että kuvissa ei ole käytetty sarjoista kaapattuja kohtauksia. Komponenttien laatu on tavanomaista FFG:n tasoa.
Peliä voi suositella erityisesti niille, jotka pitävät A Game of Thrones -kirjoista tai tv-sarjasta ja korttipelit ovat lähellä sydäntä. Kirjojen teema tavoitetaan hyvin pelissä. Mikäli aikaisempaa kokemusta keräilykorttipeleistä ei ole, voi pelissä nousta esiin joitakin kysymyksiä korttien tulkintatavoista ja pelissä on korttipeliksi melkoisen paljon muistettavaa.
Pelaajien välinen vuorovaikutus ja erityisesti moninpeleissä sen korostuminen ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Kokeneet pelaajat saavat tästä syvän ja strategisen korttipelin. Peliin on julkaistu 58 lisäosaa, joista osa on suurempia 120 kortin settejä ja suurin osa pienempiä 20 kortin settejä. Laajennettavuus ei siis varmasti lopu kesken.
Arvosteltua peliä ei pidä sekoittaa yhtä A:ta lukuunottamatta samannimiseen Game of Thrones: The Card Gameen, joka on tästä pelistä yksinkertaistettu versio, joka perustuu vahvemmin tv-sarjan.
Faktat A Game of Thrones: The Card Gamesta
Suunnittelija: Christian T. Petersen, Eric M. Lang, Nate French
Julkaisija: Fantasy Flight Games (2008)
Mutkikkuus: Aloittelevan pelaajan on syytä harkita kahteen kertaan pelin hankkimista, mutta hieman kokeneemmille keräilykorttipelien pelaajille peliä on helppo suositella. Pelin opetteluun kannattaa panostaa kunnolla.
Onnen vaikutus: Pelissä on korttipeleille ominainen tuurielementti mukana, mutta menestys vaatii ehdottomasti pelisilmää.
Vuorovaikutus: Peli on vahvasti vuorovaikutteinen korttipeli.
Teema: Mukailee hyvin kirjojen teemaa ja ajatusmaailmaa, sopii hyvin sarjan faneille.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä kaksinpelinä, suuremmalla porukalla vielä parempi.
Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon englanninkielistä tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4.
Pituus: 60 minuuttia, nopeammin osaavalla porukalla.