Miltä kuulostaisi palapelin, nopeuspelin ja korttivetoisen noppapelin yhdistelmä, jossa kaahataan kieli tiukasti poskessa ympäri kosmosta?
Vlaada Chvátilin Galaxy Trucker nousi vuonna 2007 peliharrastajien hitiksi, eikä syyttä.
Pelin idea
Galaxy Truckerissa suuri galaksienvälinen rakennusyhtiö palkkaa pelaajat rekkakuskeiksi kuljettamaan rakennustarvikkeita universumin laidalle. Palkkioksi tarjotaan lähinnä mahdollisuus törmäillä kaikkeen, mikä liikkuu, ja joutua pangalaktisten merirosvojen tai orjakauppiaiden uhriksi. Yhtiö luottaa siihen, että tarpeeksi hulluja kuskeja löytyy, eikä luottamus ole turhaa.
Peli koostuu kolmesta kierroksesta, joissa jokaisen aluksi tarkoituksena on kasata palapelinomaisesti yhteisestä palavarastosta mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvä avaruusalus, jossa olisi tilaa miehistölle, lastille, moottoreille, akuille ja tykeille, ja joka vieläpä pysyisi ilmassa pienistä kolhuista huolimatta. Ensimmäisellä kierroksella kasataan vain melko pieni avaruuslaiva, toisella vähän suurempi, ja kolmannella kierroksella jo varsin muhkea vekotin. Tämän jälkeen pelaajat lähtevät lennolle.
Lento koostuu erilaisista tapahtumakorteista. Vastaan voi tulla planeettoja tai avaruusasemia, joilta saadaan lastia myytäväksi, tai jopa silkkaa rahaakin. Toisaalta tapahtumakorteissa on myös paljon ikävyyksiä, kuten meteoriparvia, rosvojoukkioita, salakuljettajia, epidemioita ja niin edelleen. Lentueen kärjessä lentävällä on selkeä etu tapahtumien yhteydessä, minkä vuoksi rakennusvaiheessa pitäisi olla paitsi tehokas, myös nopea.
Lennon lopuksi maalintulijoita palkitaan rahalla, ja kaikki pelin lopussa enemmän kuin yhden rahan keränneet pelaajat ovat sääntöjen mukaan voittajia. Tietenkin enemmän rahaa keränneet voivat tuntea itsensä vähän enemmän voittajiksi.
Kosmista romurallia
Galaxy Trucker on hyvin hauska peli, jota ei ole tarkoitettukaan aivan täysin vakavissaan otettavaksi. Peli tekee kaikkensa auttaakseen pelaajien komeiden avaruusalusten tuhoutumista matkalla kohti maalia. Liian tarkka suunnittelu ja aluksen loppuun asti viety optimointi tappavatkin osan pelin riemusta. Toki kokemattomalla pelaajalla kokeneempien joukossa voi olla hankaluuksia, mutta ei pelin omaksumiseen periaatteessa kovinkaan kauaa mene.
Ehkä selkein miinuspuoli Galaxy Truckerissa on se, että jos jollakin on selvästi parempi alus kuin muilla, pääsee hän lentämään yleensä keulassa alusta loppuun, jolloin kaikki hauska ja hyödyllinen tapahtuu vain hänelle. Onneksi tähänkin on lääkkeitä.
Pelin vaikeustasoa voidaan säätää jopa pelaajakohtaisesti lisäosien avulla. Vuonna 2008 ilmestyi pelin lisäosa nimeltä The Big Expansion, joka on melko lailla nimensä veroinen. Se koostuu useista minilisäosista, joita voidaan lisätä joko yksi tai useampia kerralla mukaan. Mukana on uusia aluspohjia, alusten paloja, tapahtumakortteja ja niin edelleen. Lisäosaa voi huoletta suositella kaikille alkuperäisestä pelistä innostuneille. Se tosin on enemmän kieliriippuvainen kuin peruspeli, josta selviää korkeintaan muutamilla muistilapuilla.
Faktat Galaxy Truckerista
Suunnittelija: Vlaada Chvátil
Julkaisija: Czech Games Edition, Rio Grande Games (2007)
Mutkikkuus: Alussa paljon sälää, joiden funktion muistaminen voi olla hankalaa. Pelin opettaminen ei ole ihan yksinkertaista, vaikka peli itsessään ei lopulta kovin vaikeaa olekaan.
Onnen vaikutus: Kohtalainen, mutta ei liian suuri. Vaaroja vastaan pystyy varautumaan, mutta hyvin osunut meteori tuhoaa hienoimmankin aluksen.
Vuorovaikutus: Pelaajat kisaavat alussa samoista laatoista ja nopeus on valttia, muuten vuorovaikutus on melko vähäistä.
Teema: Toimii. Avaruusromuralli välittyy hyvin.
Uudelleenpelattavuus: Melko hyvä. Galaxy Truckerin pelaaminen on yksinkertaisesti hauskaa. Lisäosa tuo peliin vielä lisää vaihtelua.
Kieliriippuvuus: Apulapuilla pärjää peruspelin kanssa, lisäosan korteissa on paljon tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4, lisäosa tuo mukaan mahdollisuuden viisinpeliin.
Pituus: 60 min
11 vastausta aiheeseen “Galaxy Trucker”
Galaxy Trucker on hauska peli, tietyin varauksin. En tiedä, kuinka usein itse jaksaisin pelin säännöt selittää uusille pelaajille, peli tuntuu hieman sotkuiselta selitettävältä. Muutenkin se on ehkä parhaimmillaan silloin tällöin pieninä annoksina. Parhaimmillaan Galaxy Trucker on kuitenkin todella hauska peli, jossa turpiin tulee, mutta hauskaa on silti.
Galaxy Trucker ei ole tiukkaa strategiaa vaativalle oikea valinta, mutta kevyempää pelikokemusta etsivälle loistava vaihtoehto. Pelin säännöt ovat helpot opettaa pelaamisen ohessa mukavan humoristisesti toteutetun sääntökirjan avulla.
Galaxy Trucker on hauska peli, mutta melko paljon siinä on sellaista pikkumuistettavaa. Tiimalasin pyörittely tahtoo unohtua, kun pitää sitä omaakin alusta rakentaa. Ja muutaman kerran on jäänyt pelialusta kääntämättä. Mutta peli on ennen kaikkea hauska huolimatta tilpehöörin määrästä.
Nerokas peli, joka on tarjonnut erinomaisen hauskoja pelihetkiä jokaisen kerran, kun peliä olen pelannut. Avaruusaluksen rakentaminen rojusta on kiehtovaa puuhaa joskin harjoittelu tekee mestarin ja erityisesti ensikertalaisilla on suhteettoman kova työ pysyä kokeneempien pelaajien kyydissä. Avaruudessa lentäminen ja tapahtumakorttien läpikäyminen puolestaan aiheuttaa säännöllisesti mielenkiintoisia kommelluksia ja avaruusaluksien tuhoutumisia, jotka sopivassa peliporukassa aiheuttavat sopivasti komiikkaa.
Pelin laajennus The Big Expansion on myös kokeilemisen arvoinen kaikille niille, jotka ovat jo päässeet hiukan pidemmälle pelin parissa.
Omasta kokemuksestani tuntuu siltä, että tämä on oikeastaan ainoita hyviä pelejä, joissa voittaminen ja hyvin pelaaminen on tylsää, kun taas uskomattoman huono tuuri ja täydellinen epäonnistuminen on hauskaa. Toki kaikki yrittävät parhaansa ja tavoittelevat menestystä, mutta pisteiden laskulla pelin lopussa ei ole tuntunut olevan juurikaan merkitystä, varsinkin kun eri pelikertojen pisteitä ei voi vertailla keskenään.
Hyvä peli on ja kuten Mikko kommentoi, parasta silloin tällöin pelattuna. Toisaalta tämän pelin heikkous on se, että uusi pelaaja ei voi oikeastaan mitään kokeneelle pelaajalle (jos sillä nyt sitten mitään merkitystä on) ilman tasoituksia, joita on kuitenkin helppo keksiä.
Erillaisuudessaan kyl piristävä peli jossa voi olla vapaasti vahingoniloinen ilman että kukaan ottaa nokkiinsa.
Jostain syystä näen tässä pelissä paljon yhtäläisyyksiä Space Alertin kanssa, vaikka pelit ovatkin aivan erilaiset. Molemmissa on kauhea alkusuunnittelu aikapaineen alaisena ja sitten katsotaan kuinka pahasti tuli turpaan. Teema ja kuvituskin ovat samanlaiset. Hillittömän hauska peli, joka kolahtaa ainakin itseeni aivan täysillä.
Jos en väärin muista niin kummassakin on sama suunnittelija ja pelintekijäthän monesti kierrättävät toimiviksi kokemiaan elementtejä eri peleissään. Space Alerttia en oo ite kyl päässyt testaamaan, kiinostusta kyl olis.
Saman suunnittelijan lisäksi on käytetty myös samaa graafikkoa. Ja molemmissa on se enki, että sen hauskempaa on, mitä pahempiin vaikeuksiin joutuu ja mitä epäoptimaalisemmin onnistuu pelaamaan.
Jos jossain pelissä teema toimii, niin Galaxy Trucker on siitä loistoesimerkki. Voisi melkein kuvitella, että jos pitää Douglas Adamsin Hitchhiker’s Guide to the Galaxy -kirjasta, niin pitää tästä pelistäkin. Kirjan henki on napattu mukaan teemaan, ohjekirjaan ja ehkä mekaniikkaankin oikein näppärästi.
Kuten tuossa yllä kommentoidaankin, niin Galaxy Truckerissa on hyvin kaapattu juuri tuommoinen Adamsin hengen mukainen avaruusteema. Pelin suurin miinus onkin tuo mainittu nippelisääntöjen määrä sääntöjä selittäessä. Tätä ei yhtään auta sääntökirjan jako perus- ja täyssääntöihin. Kunhan tulostaa sopivan apulapun ’geekistä, niin tuosta selviää ja pääsee pelaamaan yhtä hauskimmista lautapeleistä. Minun kirjoissani paras peli, jossa on merkittävä reaaliaikaosuus.
Lisäosan parasta antia ovat uudet laatat aluksiin. Ne tuovat mukavasti vaihtelua siihen peruspelin optimialukseen, jolla pärjää keskimäärin vähän liiankin hyvin kunhan se on kunnolla rakennettu. Toki myös Rough Road -kortit tekevät pelistä juuri sopivasti haastavammaan (tai voi käyttää tasoituksena paremmille pelaajille). Kannattaa harkiten yhdistellä lisäosia, sillä viiden pelaajan peli parilla uudella lisäfiitsörillä alkaa viedä jo liian pitkään. Lisäosa on kyllä pakko-ostos innokkaimille faneille vaikka se turhan hintava onkin.