Kategoriat
Peliarvostelut

FTW?!

Helposti opittavassa korttipelissä pyrkimyksesi on päättää kierros niin, että kädessäsi on vain yksi kortti, jossa on mahdollisimman iso numero. Simppeliydessään ja nopeudessaan FTW?! on mainio filleri tai “mökkipeli”.

Friedemann Friesen suunnittelema FTW?! on 2–6 pelaajalle soveltuva korttipeli, jonka oppii ja opettaa nopeasti. Pelin idea on varsin yksinkertainen: ole ensimmäinen pelaaja, joka lopettaa vuoronsa kädessään enää yksi kortti – jossa on mielellään mahdollisimman iso numero.

Peli ei kuitenkaan taannu aivottomaksi korttilätkinnäksi, vaan tarjoilee sopivassa määrin pohdittavaa ja valinnanpaikkoja olematta myöskään liian vaikea laajallekaan yleisölle.

Korttia pöytään!

FTW?! koostuu vain 60 kortin suuruisesta korttipakasta – sekä tietenkin säännöistä. Pelaajamäärästä riippuen peliin otetaan mukaan vaihteleva määrä kortteja, jotka sekoitetaan ja jaetaan tasan pelaajille. Peliä pelataan kierroksina ja kunkin kierroksen aluksi jokainen pelaaja valitsee kädestään kolme korttia, jotka antaa oikealla puolellaan istuvalle pelaajalle. Sitten kierros voikin jo alkaa.

Ensimmäisellä kierroksella arvalla valittu pelaaja aloittaa pelin valitsemalla kädestään yhden kortin, jonka pelaa pöytään poistopakkaan. Siitä eteenpäin seuraavalla pelaajalla on kolme eri vaihtoehtoa. Eräänlaisena “perusvaihtoehtona” pelaaja voi pelata poistopakkaan kädestään kortin, jossa on isompi numero kuin mitä poistopakan päällimmäisessä kortissa on. 

Jos pelaaja ei pysty tai halua pelata isompaa korttia poistopakkaan, hän voi pelata kädestään yhden kortin eteensä pöydälle apukortiksi tulevia vuorojaan varten. Tällöin pöydätyn kortin pitää olla numeroarvoltaan pienempi kuin poistopakan päällimmäinen kortti. Kortin pöytäämisen lisäksi pelaajan pitää valita poistopakasta yksi kortti, näyttää se muille pelaajille ja ottaa se käteensä. Tämän jälkeen muut poistopakan kortit siirretään syrjään ja seuraava pelaaja saa aloittaa kortin pelaamisen tyhjältä pöydältä.

Kolmas vaihtoehto on käyttää aiemmilla vuoroilla pöytäämiään apukortteja pelatakseen kortin poistopakkaan. Tällöin pelaaja voi pelata kädestään kortin, jonka numeroarvo on pienempi kuin poistopakan päällimmäisen kortin arvo, jos apukortin tai -korttien avulla kortin arvoksi saadaan poistopakan päällimmäistä korttia suurempi numeroarvo. Valittu käsikortti pelataan poistopakan päällimmäiseksi kortiksi ja pelaamiseen käytetyt apukortit siirretään syrjään.

Kun pelaaja on tehnyt yhden edellä esitellyistä vaihtoehdoista, on seuraavan pelaajan vuoro. Tätä jatketaan, kunnes joku pelaajista päättää vuoronsa niin, että hänellä on kädessään enää yksi kortti, jolloin kierros päättyy ja pelaajat laskevat pisteensä. Pelaaja saa kierrokselta pisteitä periaatteella “miinusta isoimmasta käsikortistasi kaikkien muiden käsikorttiesi arvo”. Toisin sanoen kierroksen päättänyt pelaaja saa yhtä monta pistettä kuin hänen käteensä jääneen kortin arvo on. Esimerkinomaisesti pelaaja, jonka käteen ovat jääneet kortit 33, 12 ja 6, saa 15 pistettä. Miinukselle ei kuitenkaan voi mennä ja pöydättyjä apukortteja ei huomioida laskuissa.

Kierroksia pelataan yhtä monta kuin pelaajiakin on, jotta jokainen pelaaja saa aloittaa yhden kierroksen. Viimeisen kierroksen jälkeen pelaajien kierroksista saamat pisteet lasketaan yhteen ja pelaaja, jolla on eniten pisteitä, voittaa pelin.

Nasevaa numerokikkailua

Kuten arvostelun alussa totesin, FTW?!:tä voisi hyvin kuvailla mainioksi mökkipeliksi. Nuoruudessa minulla tuli perheeni, ja varsinkin veljieni, kanssa pelattua lukemattomia määriä peruskorttipelejä, kuten ristiseiskaa, herttaa ja paskahousua. Jos FTW?! olisi ollut tuolloin tarjolla, voisin hyvin nähdä meidän pelanneen sitä samalla intohimolla.

Yksinkertaisista säännöistä huolimatta FTW?! on kiehtova korttipeli. Esimerkiksi käsi, joka on täynnä isoja kortteja ei välttämättä olekaan hyvä, sillä jos pelaaja ei päätä kierrosta, voi hänelle tulla käsikorteistaan paljon miinusta. Lisäksi kortin pöytääminen apukortiksi tuo peliin oman mukavan säväyksensä, kun omaa kättään voi koittaa hioa sopivammaksi, jos vaikuttaa siltä, että kierrokselta tulee miinuspisteitä, tekipä sitten mitä tahansa. 

Pisteissä voi olla paljonkin vaihtelua pelaajien välillä, varsinkin kun peliä pelaa ensimmäisiä kertoja. FTW?! on kuitenkin onneksi sen verran nopea peli, että yksi pieleen mennyt pelikerta ei ehdi kauaa harmittaa, kun uutta peliä voi laittaa pystyyn varsin nopeasti.

Olen pelannut FTW?!:tä lähinnä kolmella pelaajalla. Peli ei aivan loista parhaimmillaan tuolla pelaajamäärällä, vaikka tarjoileekin mukiinmenevää ajankulua. Pelikerroilla on tullut huomattua, että varsinkin samalla (kolmen pelaajan) porukalla peli voi helposti muuttua ennalta-arvattavaksi ja kierrokset ovat välillä vaikuttaneet menevän täsmälleen samalla tavalla. Siten suosittelisinkin peliä ennemmin neljälle pelaajalle, jolloin jonkinlainen vaihtelun tasapaino pysynee pelissä paremmin. Kahdella pelaajalla peliä en toisaalta rupeaisi lätkimään ollenkaan eivätkä isommatkaan pelaajamäärät (5–6 pelaajaa) aivan hirveästi houkuttele.

Kaiken kaikkiaan FTW?! on kuitenkin onnistunut filleri. Yksinkertaisten sääntöjen ja nopeahkon pelattavuuden vuoksi kannankin sitä nykyään lähes aina mukanani repussani, josta voin vetäistä sen pelattavaksi monenlaisissa tilanteissa. 

Faktat FTW?!:stä

Suunnittelija: 

Julkaisija: 2F-Spiele (2023)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja pelin oppii nopeasti. 

Onnen vaikutus: Numeropohjaisessa pelissä on aina jalansijaa tuurille, mutta pelaajilla on silti mahdollisuus yrittää minimoida vahinkoja pelin aikana.

Vuorovaikutus: Pelimekaniikat eivät juurikaan ohjaa vuorovaikutukseen.

Teema: Teema loistaa poissaolollaan.

Uudelleenpelattavuus: Pelikerrat eivät sinällään eroa toisistaan: lätkitäänhän tässä pelissä lähinnä numerokortteja pinoon. Kuitenkin perinteisten korttipelien tapaan uudelleenpeluuarvoa riittää ja helposti tuleekin tarve pelata toinen erä heti perään.

Saavutettavuus: Kunhan pelaajat osaavat numerot ja plus-laskut, peli on oikein hyvin pelattavissa kaikenlaisten pelaajien kanssa. Säännöt tähän taitaa olla tarjolla ainoastaan englanniksi, mutta kun peliä on kerran pelannut, niin säännöt kyllä osaa ja muistaa hyvin.

Pelaajamäärä: 2–6. Peli toiminee parhaiten neljällä pelaajalla.

Pituus: 25–40 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *