Kategoriat
Peliarvostelut

Fashion Show

Ikä: 6+. Muodikas Fashion Show on nopea lastenpeli, jossa tyylimikseri kertoo, millaisia kuoseja vaatteista olisi syytä löytyä. Nopein tyylitaituri vie voiton, kun pelaajat sovittavat asukorttejaan laudalle niin, että kuosit sopivat paikoilleen.

Todella muodikkaan näköinen Fashion Show tuo mieleen Top Model -tuotteet. Laatikkoa ei tarvinnut kuin vilauttaa seitsemänvuotiaalle tyttärelleni, kun innostus jo heräsi. Peli teki todella vaikutuksen: heti ensimmäisenä päivänä pelasimme jo yli kymmenen erää.

Asiaa tosin auttaa se, ettei yhden erän parissa pitkään tarvitse viipyä. Pelaan monia pelejä laatikon lupausta nopeammin, mutta harvoin sentään näin paljon: laatikon kyljessä luvattu 25 minuutin kesto osoittautui todellisuudessa noin 2,5 minuutiksi. Fashion Show onkin todellista salamaviihdettä. Toki 25 minuuttia pitää sikäli paikkansa, että ei tästä vielä kertaakaan ole yhdellä pelillä selvitty, vaan kerralla on pitänyt pelata useampi erä.

Muodin maailma

Fashion Show'n kansiPelin idea on hauska. Pelilauta on tilkkutäkki, ruudukko täynnä erilaisia kuoseja. Kierroksen aluksi tyylimikseri sekoitetaan – se on siis muovinen aparaatti, jossa on neljä eri kuoseja osoittavaa noppaa niin, että nopat pyörivät, mutta eivät irtoa – ja laitetaan laudan keskelle. Pelaajat katsovat oman puolensa mikseristä, siis kaksi itseään lähinnä olevaa noppaa, ja etsivät nyt laudalta kohtia, joissa nämä kaksi kuosia ovat vierekkäin. Jos kohta löytyy, siihen lätkäistään oma kortti.

Kortit ovat vähän ohuita lirpakkeita, mutta muuten hauskoja: niissä on kuvattuna tyttöjä ja poikia, joiden vaatteiden kohdalla on reikä, josta pelilaudan kuosit paistavat läpi. Korteilla pystyy luomaan laajan valikoiman erilaisia muodikkaita asukokonaisuuksia!

Kun kukaan ei enää löydä sopivia paikkoja korteille, tyylimikseri sekoitetaan ja pelataan uusi kierros. Tätä jatketaan, kunnes joku saa kahdeksannen korttinsa pöytään. Tähän menee muutama nopea kierros, kahdeksan korttia on aika vähän kun hyvällä kierroksella on mahdollista päästä eroon neljästäkin kortista.

Tyylimikseri. Kuva: Mikko Saari
Noppien heittelyyn käytetään tyylimikseriä, josta on helppo nähdä, mitkä nopat ovat omia. Kuva: Mikko Saari

Tuuria ja nopeutta

Fashion Show on pitkälti tuuripeli. Tyylimikserin nopat määräävät menestyksen. Hieman pelaajamäärästä riippuu, kuinka paljon taidolla eli nopeudella on merkitystä. Kaksinpelissä on kierroksia, jolloin pelaajilla ei ole yhtään samaa kuosia haussa, jolloin nopeudella ei ole väliä ja kumpikin voi rauhassa etsiä omansa.

Jos kuoseissa on päällekkäisyyksiä – kaksinpelissä melko usein, useammalla pelaajalla aina – täytyy pitää vähän kiirettä, jotta ehtii saada omat korttinsa laudalla, ennen kuin toinen pelaaja blokkaa paikat. Tuurilla on tässäkin oma merkityksensä. Alussa kaikkia kuosiyhdistelmiä on tarjolla suunnilleen yhtä paljon, mutta pelin edetessä voi käydä niin, että jollain pelaajalla on yksinkertaisesti paljon enemmän mahdollisia paikkoja tarjolla kuin muilla.

Fashion Show on toimiva paketti näin lastenpeliksi. Yksittäinen erä voi olla tuurin suhteen epäreilukin, mutta ei kestä pitkään, ja revanssia on helppo ottaa. Seuraava erä menee sitten luultavasti toisella tavalla ja hyvä ja huono tuuri tasoittuvat. Peli on säännöiltään sen verran yksinkertainen, että lasten on helppo pelata peliä ilman aikuisten apua.

Asukortteja. Kuva: Mikko Saari
Tyhjät asukortit kuoseja vailla. Kortit ovat hauskan näköisiä, mutta aika ohuita. Pitkän aikavälin kestävyys vähän epäilyttää. Kuva: Mikko Saari

50 pelikertaa myöhemmin

Tyttäreni ihastui Fashion Showhun sen verran paljon, että 50 pelikertaa olivat väistämättömät. Viimeiset kuusitoista peliä pelattiin kyllä saman päivän aikana kahdella eri kerralla maraton-henkisesti ihan vain 50 pelikertaan pääsemisen ilosta. Se on kuitenkin helppo juttu, koska yksi erä kestää tosiaan vain muutaman kierroksen ja pari minuuttia.

Kuten arvelinkin, ohuet asukortit ovat kestäneet kulutusta vähän heikosti. Etenkin housumalleissa lahkeiden väliin jäävät kapeat ja terävät kaistaleet ovat useimmissa korteissa varsin repaleisia. Jos pelin kestoa haluaisi maksimoida, laminointi tai kontaktimuovi auttaisi varmasti paljon. Pelaamista repaleisuus ei kuitenkaan haittaa, eikä välttämättä ole huono asia, että paljon pelattu peli näyttää paljon pelatulta.

Ihan valtavalla innolla en peliä pelaa, mutta tyttäreni mieliksi läiskin tätä kyllä. Pelissä on tiettyjä puutteita, esimerkiksi kolminpeli on vähän hankala ja kömpelö. Kaksinpelinä toimii, mutta on vähän tylsää, jos kuoseissa ei ole yhtään päällekkäisyyttä. Nelinpelinä Fashion Show on varmasti parhaimmillaan (mutta kestääkin varmasti pidempään, kun kaikkien korttien pelaaminen laudalle käy vaikeammaksi).

Jos kohderyhmä nauttii nopeuspeleistä ja tykkää muotiaiheesta, Fashion Show on varma valinta. Tyttäreni on pitänyt järjestään kaikista nopeuspeleistä, etenkin sellaisista joissa pärjää, ja Fashion Show on saanut paljon pelikertoja myös kavereiden kesken.

Faktat Fashion Showsta

Julkaisija: Peliko (2016)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot, joten pelaaminen käy vaivattomasti ilman aikuisten apuakin. Ikäsuositus 6+ kuulostaa oikein sopivalta.

Onnen vaikutus: Pelissä on enimmäkseen kyse tuurista, mutta hoksauskyvylläkin on merkitystä: nopeampi voittaa useammin kuin hitaampi.

Vuorovaikutus: Useammalla pelaajalla kuoseista tulee aina kiistaa, eli nopeus on tarpeen. Pelatessa voi tulla paha mieli, mutta se ei pitkään kestä, kun voi pelata uuden erän.

Teema: Muotiteema on kivan näköinen ja värikäs. Top Model -jutuista tykkäävät pitävät Fashion Showsta varmasti.

Uudelleenpelattavuus: Tätä on vaikea pelata vain yksi erä, kerralla menee helposti monta erää. Aikuinen kyllästynee nopeasti, mutta veikkaan, että lapsilla peli kestää kulutusta.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole lainkaan tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4, jännittävimmillään neljällä. Kolminpelissä kahden muun pelaajan välissä istuva on vähän huonommassa asemassa, eli paikkaa kannattaa vaihtaa pelien välillä.

Pituus: 25 minuuttia, tosin meillä yksi erä kestää vain muutaman minuutin. Puolisen tuntia pelin parissa menee kuitenkin helposti, kerralla ei pysty kuitenkaan tyytymään yhteen peliin.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *