Kategoriat
Peliarvostelut

Fairy Tale

Tiivis filleri Fairy Tale on draftauspeli, jonka korttien kiemuraiset vuorovaikutussuhteet tekevät aloittamisesta haastavaa, mutta tarjoavat kokeneillekin pelaajille paljon pureskeltavaa.

Fairy Tale on japanilainen korttipeli, joka perustuu Magic: The Gatheringistä tuttuun draftaamismekaniikkaan. Pelaajille jaetaan joka kierroksella viisi korttia, joista valitaan yksi ja annetaan loput seuraavalla pelaajalle. Tilalle tulee neljä korttia, joista valitaan yksi ja niin edelleen.

Lopulta kaikki ovat valinneet viisi korttia. Näistä pelataan kolme, paljastaen kortit yksi kerrallaan yhtä aikaa. Kaksi valittua korttia menee hukkaan, kolme jää esiin. Tämä toistetaan neljä kertaa, joten lopputuloksena pelaajilla on edessään 12 korttia — eniten pisteitä korteillaan haaliva pelaaja voittaa.

Vuorovaikutusta

Fairy Talen kansiAivan niin yksinkertaista se ei tietenkään ole. Korteilla on erilaisia erikoisominaisuuksia. Osan pistearvo kasvaa sitä mukaa kun pelaajalle kertyy samanlaisia kortteja, osan pistearvo riippuu muista korteista, osa sulkee muita kortteja, osa avaa… Kehittynyt peli lisää mukaan koko joukon hyvin arvokkaita kortteja, joiden pisteiden saaminen edellyttää tiettyjen ehtojen täyttämistä.

Samalla kun haalii itselleen hyviä kortteja, pitäisi vielä huomioida vastapelaajien peliä ja pitää itsellään kortteja, jotka ovat erityisen hyviä vastustajille. Kierrokset vaihtelevat — toisinaan hyviä kortteja tulee liikaakin, toisinaan taas tuntuu, ettei ollenkaan.

Mikä parasta, Fairy Tale on nopeasti ohi. Tuurilla voi olla paljonkin merkitystä, mutta se ei haittaa, sillä peli on lähes varmasti korkeintaan vartissa ohi.

Erilaisia laitoksia

Fairy Talen kortteja. Kuva: Rob Hamilton
Fairy Talen kortteja. Kuva: Rob Hamilton

Pelistä on saatavilla erilaisia versioita. Italialaisen What’s Your Gamen alkuperäinen laitos on käsittääkseni identtinen japanilaisen kanssa. Z-Man Gamesin jenkkiversio on hieman erinäköinen. What’s Your Game on tehnyt sittemmin uuden painoksen, jonka on Suomessa julkaissut Lautapelit.fi. On makuasia, mikä on paras, kaikki kyllä toimivat.

Korttien kuvitus ei ole aivan selkeintä mahdollista, mutta peli on kuitenkin melko helppo omaksua. Ensimmäisellä kerralla ei kannata odottaa ymmärtävänsä mitään, mutta parin pelin jälkeen kuvion tajuaa jo. Fairy Tale on helppo, mutta hieman vaivalloinen opettaa.

Monien mielestä peli on parhaimmillaan neljästään paripelinä — siitä en tiedä, mutta peli tuntuisi toimivan ihan mukavasti ainakin kolmella ja neljällä pelaajalla. Olettaisin, että ääripäät toimivat myös vähintäänkin kohtuullisesti. Fairy Tale on erinomainen filleri, joka tarjoaa mielenkiintoisia valintoja sopivan tiiviissä ja luotettavassa ajassa.

Suunnittelija:
Julkaisija: Yuhodo / What’s Your Game / Z-Man Games / Lautapelit.fi
Ilmestymisvuosi: 2004, 2008
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 15 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Fairy Tale”

Fairy Tale on yksi omista pikainen filleri -suosikeistani, mutta uusin Lautapelit.fin versio on kyllä kammottava verrattuna aiempiin. Jotenkin oli outo pelata yli puoli tuntia tuttua peliä, johon aiemmin meni 5-10 minuuttia. Lisäksi koko ajan oli tunne, ettei pelistä tajua mitään.

Selvästikin peli degeneroituu jokaisella julkaisukerralla. ;-) Muistan itse valitelleeni sitä miten alkuperäisjulkaisun selkeät open/close määreet oli vaihdettu (minusta epäselvemmäksi) unflip/flip-pariksi. Tuohon nähden lp.fi julkaisun ikonit on parannusta. Tai olisihan niissäkin voinut olla esim. jotain muutakin eroa open/close jutulla kuin väritys. Samaiseen julkaisuun lisätyt tiettyjen korttien ”numerot” on myös vähän kyseenalainen. Vaikka se on pikkaisen parempi ratkaisu kuin alkuperäisen ”tunnista kortti kuvasta” tai z-man gamesin ”lisätään kuvan yhteyteen myös mikroskooppinen teksti”-ratkaisut, niin se lisää jälleen yhden lisäjutun kortteihin, jotka oli ennestäänkin täynnä infoa.

On se peli kuitenkin ehdottomasti yksi parhaista fillereistä ja sen ainoa suurempi miinus on tuo, että ymmärtääkseen mitä kortteja siellä on (ja sitäkin miten ne toimii..) pitää peli tai pari pelata ensin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *