Escape Room -pakohuonepelin ensimmäinen osa julkaistiin 2016, jonka jälkeen peli on laajentunut kokonaiseksi pelisarjaksi. Suomessa sarjan pelejä on kääntänyt ToyRock, jonka toimesta uusia osia tupsahtelee markettien hyllyille tasaisin väliajoin.
Pelisarja on pakopeligenren sisällä tuttu nimi ja kilpailee markkinoista muun muassa Exit: The Gamen, Unlockin ja Deckscapen kanssa. Riittääkö koodinpurkulaitteen lumo ja millaisia itse pakopelit ovat?
Konstikas koodinpurkaja
Tehtävät ratkotaan syöttämällä muovisia avaimia Chrono Decoderiin, jossa on kolot neljälle avaimelle. Avaimet on kätevästi paitsi numeroitu 1–6, niissä on myös roomalaiset numerot, kirjaimet A–F, suuntia ja erilaisia muotoja, joten ratkaisuihin on monenlaisia vaihtoehtoja.
Jos koodi on oikein, laite soittaa sulosointuja, väärällä vastauksella kuuluu piip ja aikaa kuluu. Laitteen kyljestä löytyy myös muutama salakirjoitusavain, joita saattaa matkan varrella tarvita.
Chrono Decoder on alkuun hauska juttu, mutta käytännössä siinä on puutteensa. Laitteessa ei ole pysäytystoimintoa eikä äänenvoimakkuuden säätöä. Lisäksi se on epäluotettava – peruspelin laite kärsi paristojen heikkoudesta, jonka vuoksi Chrono Decoder resetoi itsensä kaksi kertaa erään pelin aikana. Family Junglen laite ei taas koskaan hyväksynyt yhtä koodia, vaikka se olikin oikein.
Chrono Decoderin korvaajaksi on olemassa mobiilisovellus sekä iOS:n ja Androidin puolella. Sovelluksen kautta voi myös soittaa teemaan sopivaa musiikkia.
Uusiokäyttöinen kokemus
Escape Room -pakohuoneet ovat peruselementeiltään selkeitä ja lineaarisia. Tehtävät on ripoteltu joko kolmeen kirjekuoreen tai taiteltuun paperinivaskaan, jota sitten availlaan aina kun edellinen osa on ratkaistu. Jokainen tarvittava koodi saadaan useimmiten yhden tehtävän kautta. Kun koodi on tehty oikein, pääsee seuraavan osan kimppuun.
Mikäli pelaajat eivät pääse eteenpäin, mukana on pakohuoneista tuttuja vihjeitä. Escape Room ripottelee vihjeitä matkan varrella, sillä Chrono Decoder piippailee viiden tai kymmenen minuutin välein antaen luvan katsoa uuden vinkin. Vihjeet ovat keskimääräistä parempia ja niitä on usein riittävän monta, jotta yksittäiset vinkit ovat mielekkäitä.
Pelisarjan yksi parhaista ominaisuuksista on uudelleenpelattavuus. Pelissä kyllä taitellaan, leikataan, piirrellään ja muulla tavalla tuhotaan laatikon paperiosia, mutta ne saa tulostettua valmistajan sivuilta uusiokäyttöä varten.
Osassa tehtävistä on osia, jotka irrotetaan pahvikehikosta ja niille ei olekaan saatavilla tulostusvaihtoehtoa. Jos pelin haluaa antaa seuraavalle, kannattaa tarkistaa, löytyykö osasta tulostimen kuvaa. Jos kuvaa ei näy, osaa ei kannata turhaan töhriä.
Escape Room: Pakohuonepeli
Escape Roomin alkuperäisestä peruspelistä löytyy neljä eri pakohuonetta, jotka ovat kaikki tunnin keikkoja. Skenaarioiden vaikeustaso vaihtelee kahdesta neljään tähteen, mutta kuten aina, vaikeusasteet ovat aika summittaisia arvioita ja varmasti moni kokee skenaarioiden vaikeustasot eri tavalla – ainakin meille viimeinen eli vaikein skenaario tuntui paljon selkeämmältä kuin jotkut aikaisemmat, helpommaksi luokitellut.
Sanotaan nyt suoraan, että en ole kovin suuri Escape Room: Pakohuonepelin fani. Joku näissä puzzleissa tökki vastaan. Voisin sanoa, että puzzlejen laatu on kehnompaa kuin Unlockeissa tai Exiteissä, mutta kyse on makuasioista ja siitä, miten hyvin pulmanlaatijan ajatusmaailma osuu ratkojan kanssa yksiin – minun kohdallani yhteensopivuus on heikkoa, mutta jos jollekulle muulle pulmat toimivat paremmin, pelaaminen on hauskempaa.
Itse kuitenkin koin pulmat omituisiksi ja osan kohdalla ratkaisujen lukeminen ei ihan hirveästi auttanut ymmärtämään ajatuskulkua, osan kohdalla ratkaisun lukeminen oli taas tympeä pettymys – ai näinkö tämä olisi pitänyt ratkaista. Positiivisena puolena ratkaisut löytyvät verkosta, joten niitä voi lukea jälkeenpäin jos kaipaa selityksiä sille, miksi asiat ratkaistiin tietyllä tavalla.
Escape Room: Pakohuonepeli ei ainakaan minun listoillani nouse kovin korkealle. Pakohuonegenren fanien kannattaa kuitenkin se testata; suomenkielisen pelin hinta on noin 35 euroa, mikä on neljän skenaarion pelille kohtuullinen, etenkin kun pelin voi sitten myydä eteenpäin. Olen kuitenkin itse pelannut vain jenkkiversiota Escape Room: The Game, enkä osaa sanoa suomennoksen laadusta mitään.
Escape Room: Family Jungle
Family Junglen laatikko on yhtä massiivinen kuin peruspelin, sillä mukana tulee oma Chrono Decoder. Tämä perheille mainostettu paketti sisältää kolme pakohuonetta, jotka ovat vaikeusasteiltaan 2–3 tähteä ja ikäsuositukseltaan 10+. Nämä ovatkin kauttaaltaan helpompia pakohuoneita, jotka sopivat erinomaisesti juuri koko perheen kanssa ratkottavaksi.
Tehtävissä on mukavasti hajontaa, vaikka osa pulmista on jo tuttuja muista suosituista pulmapeleistä ja pulmista. Pakohuoneveteraaneille tehtävät ovat helppoja ja aikaa jää runsaasti. Meillä vihjeitä ei juuri tarvittu, vaan tehtäviin löytyi oikea vastaus joko välittömästi tai muutaman kokeilun jälkeen.
Suurin haaste oli viallinen Chrono Decoder, joka ei hyväksynyt yhtä oikeaa koodia. Näin yksi pakohuoneista päättyi aikamoiseen antikliimaksiin.
Olen kuitenkin tyytyväinen Escape Room: Family Jungleen. Peli tarjosi helpohkot, mutta silti mukavat pakohuoneet, joita pähkäili mielellään. Koko perheen ensimmäiseksi pakohuonepeliksi tämä on nappivalinta.
Escape Room: Horror
Kauhuteemainen pakohuone on tarkoitettu kahdelle pelaajalle ja paketti on kooltaan hyvin maltillinen. Syynä on se, että pelissä ei tule mukana Chrono Decoderia. Peliä pelatakseen tulee pelaajalla olla ladattuna sovellus tai hankkia peruspeli. Ja tärkeä huomio – Family Junglen koodipömpeli ei pelaamiseen sovellu.
Pelillä on K-15 -suositusikäraja ja ihan syystä; pelottavia ja raakoja tapahtumia ei lasten kanssa kannata ratkoa. Temaattisesti ollaan siis oikeassa osoitteessa, jos tällainen teema vain iskee.
Mukana on kaksi pakohuonetta sekä mitäänsanomaton 15 minuutin esittelyhuone. Pikkutyttö-pakohuone starttasi alkuun mainiosti ja loppua kohden meininki pysyi tyydyttävänä. Yhdessä tehtävässä vaaditaan kylläkin musikaalista osaamista sekä tietämystä, mikä voi vaatia netin apua. Ihan kelpo pakohuone tämä, mutta ei genren parhaimpia.
Talo järven rannalla oli ristiriitaisempi kokemus. Alussa mukana oli jälleen hyviä ideoita, mutta puolessa välissä pakohuoneen tekninen toteutus teki tepposet; värivirhe ja osittain rajautunut alue tekivät pulmista epäselviä. Pari muutakin tehtävää osoittautui eriskummalliseksi, joten koko pakohuoneesta jäi todella ankea fiilis.
Escape Room: Horror on kokonaisuutena keskinkertainen pakohuonepaketti, joka todennäköisesti innostaa lähinnä kauhuteemasta pitäviä.
Muita osia
Englanniksi pelejä onkin sitten tullut aika liuta ja julkaisut ovat sikäli sekavia, että skenaarioita on julkaistu sekä yksittäisinä skenaarioina että useamman skenaarion kokoelmapaketteina – ja samalla nimellä voi olla julkaistu eri kielialueilla hieman erilainen valikoima skenaarioita.
Escape Room: The Game – Jumanji voi olla leffan ystäville kiinnostava tapaus, mutta se on sisällöltään hyvin suurelta osin sama kuin Escape Room: Pakohuonepeli – Family Jungle.
Escape Room: The Game – Escape Rooms II sisältää kolme uutta huonetta Secret Agent, The Dentist ja Space Station. Espanjankielinen versio (joka on nimellä Escape Room: The Game 2) sisältää lisäksi The Casino -huoneen, joka muualla täytyy hankkia erikseen.
Nimihirviö Escape Room: The Game – Puzzle Adventures: Secret of the Scientist on Escape Room -sarjan panos kasvavaan trendiin yhdistellä pakohuonepelejä palapeleihin.
Suomeksi julkaistuja lisäosia
Yleisesti Escape Room -pelit sisältävät kekseliäitä pulmia, mutta melko nopeasti samat pulmat alkoivat toistumaan. Esimerkiksi morseaakkosia joutuu käyttämään melko paljon. Onneksi tähän asti ainakin jokaisessa huoneessa on ollut vähintään yksi oikeasti tosi hyvä pulma.
Escape Room: Red
Tämä on Escape Room -sarjan toinen suomeksi ilmestynyt iso laatikko, joka sisältää Chrono Decoderin. Punainen huone oli meidän ensimmäinen kokemus Escape Roomin kanssa. Olemme pelanneet Unlockeja paljon ja Exitejä joitain. Lähdetään purkamaan kokemusta Escape Roomin kanssa.
Chrono Decoder on melko kekseliäs laite, joka kuitenkin tuo mukanaan ongelmia. Ensinnäkin se on aika kovaääninen, eikä siinä ole vaimennusta. Suurin ongelma, jonka Decoder tuo mukanaan on se, että kaikki pulmat lopulta ratkeavat samalla tavalla, neljän oikean avaimen löytämisellä. Se alkaa toistaa itseään melko nopeasti. Ensimmäinen huone tuntui vielä tuoreelta, toisessa alkoi jo tökkimään.
Suomennoksessa ei ole mitään valitettavaa. Escape Room on ihan hyvä vaihtoehto, jos siis haluat nimenomaan suomenkielisen kokemuksen.
Laatikossa olevat pakohuoneet ovat vaikeusjärjestyksessä Titanic, Liisa Ihmemaassa, Kuolleiden aamunkoitto ja Toinen ulottuvuus. Lähdetään liikkeelle vaikeustasosta. Se ei tunnu pitävän paikkaansa, vaikka vaikeustason määritteleminen onkin melko suhteellista. Osa ”helppojen” huoneiden pulmista oli todella sekavia ja vaikeita, kun taas vaikeissa oli melko helppoja pulmia. Tuntui, että vaikeustasoissa suurin ero tuli siitä, kuinka hyvin kerrottiin, mitä pitää tehdä. Laatikon peleistä Toinen ulottuvuus oli meistä selkeästi paras, eikä kyllä vaikein, vaikka olikin vaikeimmaksi listattu.
Teemat sopivat huoneisiin hyvin, vaikka lopulta vain harvassa itse pulmat liittyvät teemaan. Me suosittelemme käymään huoneet ennemmin läpi teeman kiinnostavuuden mukaan kuin vaikeustason. Laatikossa lukee ohjeistuksina 3–5 pelaajaa ja 16+ ikäraja. Nämäkin ovat täysin tyhjän kanssa.
Viidellä pelaajalla ei missään nimessä kannata pelata. Neljälläkin loppuu pohdittava melko nopeasti. Optimaalinen pelaajamäärä on kolme, mutta kahdellakin voi pelata hyvin! Ikärajan korkeudelle ei myöskään löydy juurikaan syytä, sitä ei selitä edes skenaarioiden teemat.
Sanotaan tähän loppuun, ettei Escape Room mielestämme päässyt ainakaan Unlockien kanssa samalle tasolle. Laatikko sisältää neljä pakohuonetta, ja hinta on 25 euroa. Hinta on siis kyllä kohdallaan!
Tätä laatikkoa myydään Yhdysvalloissa nimellä Escape Room: The Game 3 ja Englannissa ja ilmeisesti muuallakin Euroopassa Escape Room: The Game 2.
Escape Room: Pakohuonepeli – Punaparran aarre
Pienempiä pakohuonepelejä voi pelata ilman Chrono Decoder -laitetta pelejä varten kehitetyllä sovelluksella. Me kuitenkin testasimme kaikki läpi laitteen kanssa.
Punaparran aarre on yhden pakohuoneen sisältävä lisäosa. Hintaa tällä on 12 euroa ja vaikeustason kerrotaan olevan 2/5. Tässä toki pääsääntöisesti pulmat menivät sen suuremmitta ongelmitta, mutta taas yksi ongelmista oli vielä vinkkien jälkeenkin mielestämme todella heikko. Tätä lisäosaa emme suosittele.
Escape Room: Pakohuonepeli – 2 pelaajaa
Tässä boksissa tulee skenaariot Sulttaanin tikari ja Viikinkien hautajaiset. Tässä ikäraja on myöskin 16+ ja vaikeustasot 2,5/5 (Sulttaanin tikari) ja 3,5/5 (Viikinkien hautajaiset). Tässä meidän oli vaikeuksia ymmärtää, miksi pelaajamäärä oli rajattu kahteen. Pulmat olivat hyvin samanlaisia kuin 3–5 pelaajan huoneissa. Tämän laatikon pulmat olivat kuitenkin hyviä ja tätä voi suositella. Ja tämän voi pelata aivan yhtä hyvin 4 pelaajalla kuin minkä vaan muistakin.
Puzzle Adventures: Paroni, Noita & Varas
Paroni, Noita ja Varas -palapelipakohuone vaikutti aluksi mielenkiintoiselta idealta. Siinäkin ikärajaksi ilmoitettiin 16+ ja vaikaustasoksi 3/5. Huone ratkesi pieniä palapelejä kooten, mutta itse pulmat olivat tässä mielestämme huonompia kuin muissa.
Peli keskittyi palapeleihin, jolloin muu jäi vaisuksi. Me emme tästä lisäosasta pitäneet yhtään. Ennemmin rakentelisi kunnon palapeliä tai ratkoisi kunnon pakohuoneita. Niiden yhdistelmä ei meistä toiminut lainkaan.
Faktat Escape Room – Pakohuonepelistä
Suunnittelija: ei tiedossa
Julkaisija: Identity Games (2016), Toy Rock (2019)
Mutkikkuus: Sääntöjen opetteluun ei tarvitse aikaa tuhlata – peli pöydälle, skenaario auki ja menoksi. Päänvaivaa pulmien ratkomisessa riittää sitten siitä edestä.
Onnen vaikutus: Pelissä ei ole satunnaistekijöitä, kaikki on pelaajien pienistä harmaista aivosoluista kiinni.
Vuorovaikutus: Yhteistyö on hyödyksi pulmia ratkottaessa: mitä useampi ratkoja, sitä todennäköisemmin joku keksii oikean ratkaisun.
Teema: Kovin vahvasti tarinallinen Escape Room ei ole. Kauhuskenaariot ovat temaattisempia ja teemaa voi vahvistaa pelin sovelluksesta löytyvällä taustamusiikilla. Tarinaan uppoutujille suosittelemme ennemmin Escape the Roomia.
Uudelleenpelattavuus: Skenaariot ovat kertakäyttöisiä, mutta tuhottavat osat voi tulostaa uudelleen, jolloin pelin voi pelata joku muu.
Kieliriippuvuus: Pelissä on luettavaa, joten lukutaitoa pitäisi löytyä. Suomenkieliset laitokset ovat pääosin hyvin lokalisoitu.
Pelaajamäärä: 3–5, mutta käytännössä 2–4. Yksinpeliksi ei ideaali, vaikka onnistuu se niinkin. Viidellä voi tulla vähän tungosta.
Pituus: 60 minuuttia, eikä ehkä sitäkään, jos kovasti tekee virheitä.
10 vastausta aiheeseen “Escape Room – Pakohuonepeli”
Kun Chrono Decoder resetoi itsensä niin kuinka jatkoitte pelaamista? Aloititteko pelin alusta vai jouduitteko siirtymään seuraavaan caseen? Onnistuisko tuon saman pelin jatkaminen kun kesken pelin sammui tuo Chrono Decoder??
Jatkoimme pelaamista, arvioimme vain kuluneen ajan ja menimme sen mukaan. Chrono Decoder toimii käsittääkseni niin, että sille pitää syöttää koodit tietyssä järjestyksessä, eli kakkosvaiheen ratkaisua ei hyväksytä, jos ei ole ensin syötetty ykkösvaiheen ratkaisua, joten jos käy niin, että Chrono Decoder on jostain syystä käynnistettävä uudestaan ja on jo mennyt ykkösvaiheesta läpi, ykkösvaiheen koodi kannattaa syöttää koneeseen uudestaan.
Ok. Kiitos vinkeistä ???!
Pukki raahasi tämän tupaan, ja parin teinin ja kahden aikuisen kombo piti tätä oikein mukavana. Kaikkia ei saatu läpi ajassa, jokin meni nopeasti, mutta kaikki oli ihan hauskoja. Monipuolisia ja montaa eri tekniikkaa joutui käyttämään, ei tullut olo että edellisistä osista olisi kopioitu ongelmia. Jokainen vaikutti uniikilta.
Suomennos on laadukas, sitä ei tarvitse pelätä, ja tarvittava puhelinnumero on Suomeen ja suomeksi.
Meillä koodinpurkulaite ei hyväksynyt oikeaa koodia ja niinpä päätin avata laitteen. Avaimen lukijapää olikin irronnut paikaltaan, jonka vuoksi se ei olisi voinut edes toimia seuraavillakaan kerroilla. Lukija pään sai takaisin kiinni helposti yhdellä pienellä ruuvilla ja prikalla.
Escape room Virus-peli jäi meillä kesken. Kun seuraavan kerran pelataan onko chrono decoderissa tämä kesken jäänyt peli vai seuraava peli?
Tuula, olettaisin että Chrono Decoder nollautuu, kun sen sammuttaa ja käynnistää uudelleen.
Oliko jossain netissä selitetty näihin ratkaisu? Pelattiin just toi ”Vankilapako” eikä oltais mitään saatu aikaiseksi ilman vihjeitä. Symbolit oli täysin selvittämättömissä ja me ei ymmärretty noita koodinpurkuja yhtään. Haluaisin nyt selventää itselleni miksi nuo koodit on niitä mitä on mutta netistä ei löydy edes Vankilapaon seinäpiirroksille mitään selitystä. ”Virus” jää meillä taatusti pelaamatta.
Saija, näyttäisi ainakin Youtubessa olevan walkthrough-videoita.
Hei Saija,
Pelin nettisivuilla (https://app.escaperoomthegame.com/fi-FI) näyttäisi löytyvän jokaiseen pakohuoneeseen ladattavat ratkaisut. Vankilapaon suora linkki on: https://escaperoomthegame.com/fi-FI/adventures/prison-break.