Kategoriat
Peliarvostelut

Escape Room in a Box: The Werewolf Experiment

Pakohuonepeli Escape Room in a Box: The Werewolf Experiment pistää pelaajat etsimään vastamyrkkyä ihmissudeksi muuttavalle myrkylle. Aikaa on tunti… Tavallista kalliimpi pakohuonepeli lupaa vähän tavallista hienomman pakohuone-elämyksen.

Kickstarterista alkupotkunsa saanut ja sittemmin Mattelin julkaisemana laajempaan jakeluun päässyt Escape Room in a Box: The Werewolf Experiment on kunnianhimoinen pakohuonepeli. Sen tavallista isompi boksi ja korkeampi hinta (noin 40 euroa) lupaa pienempiä pakohuoneita enemmän.

Lupaukset toteutuvat osin, mutta toivomisen varaakin jää. Pelin pulmat muutakin kuin vain kynää ja paperia, kyllä, mukana on lukittuja laatikoita ja keskimääräistä Exitiä enemmän sälää, mutta aika kauas jäädään silti todellisista pakohuoneista, eikä Escape Room in a Box lopulta erotu suuresti muista pakohuonepeleistä.

Escape Room in a Box: The Werewolf Experimentin kansi

Pieleen menevä ihmissusikoe

Paketin tarina on perinteistä pakohuoneilua: avaamalla paketin pelaajat altistuvat ihmissudeksi muuttavalle myrkylle ja aikaa vastamyrkyn löytämiselle on tasan tunti.

Aluksi käsillä on vain muutama lukittu boksi – joista yksi on hyvin ystävällisesti otsikoitu vastamyrkkypurkiksi – ja yhden kirjekuoren verran materiaalia pureskeltavaksi. Tehtäviä ratkomalla löytyy sitten vastauksia eteenpäin pääsemiseen ja boksien avaamiseen tarvittavia avaimia ja numerokoodeja.

Itse tehtävät ovat varsin tavanomaista pakohuonetavaraa. Pelin paketoinnissa on selvästi pyrkimystä tarinallisuuteen, mutta tehtävien tasolle se ei juurikaan ulotu. Sanojen hakeminen kirjainruudukosta ei tunnu huikean temaattiselta, vaikka sanat olisivat laboratorioteemaan sointuvia.

Muista peleistä tuttujen ratkaisupyörien sijasta tässä pelissä ratkaisut ovat sanoja, joiden perusteella sitten selviää ratkaisevan numerolukon koodi. Vaihtelu on tervetullutta.

Escape Room in a Box -pelin sisältö.
Pelin sisältö: kirjekuoria, pahviosia ja muutama mystinen lukittu muovirasia. Kuva: Mattel

Toimiva pakohuonepeli

Escape Room in a Box on yhden skenaarion paketti ja sisältää paperiosia, jotka kuluvat käytössä. Peli on kuitenkin pelattavissa moneen kertaan joko käyttämällä kopiokonetta pahiten kulutusta vaatien osien kohdalla tai tulostamalla pelin sivuilta uudet versiot paperilappusista. Pelin sivuilta löytyy myös resetointiohjeet, joilla pelin saa palautettua lähtökuntoon. Uudelleenpelattavuutta on siis ajateltu ja se onkin selvästi helpompaa kuin Exitien kohdalla.

Tämä onkin tärkeä juttu, koska peli on tosiaan pakohuonepelien mittapuulla aika hintava. Jos Exitin saa 15 eurolla, Escape Room in a Boxin 40 euron hinta tismalleen samasta määrästä pelattavaa voi vähän nikotuttaa. Käytännössä hintaerolla on kuitenkin vähemmän merkitystä, sillä pelin jälleenmyyntiarvo on hyvä: ostin itse omani käytettynä 30 eurolla ja olettaisin saavani siitä suunnilleen saman verran takaisin kun myyn sen.

Kalliimman hinnan tuoma lisäarvo on lopulta aika pientä. Onhan boksissa enemmän sälää, mutta halpa muovikrääsä ei tuo peliin laadun tuntua eikä tee pulmista kiinnostavampia. Ei siis kannata odottaa mitään mullistavaa pakohuone-elämystä. Pakohuonepelien ystäville tätä on kuitenkin helppo suositella: kyllä The Werewolf Experiment sen verran hyvää työtä on, että se kannattaa testata.

Järin vaikeana en The Werewolf Experimentiä pidä: Exit-pelien asteikolla tämä on vaikeusasteeltaan noin 2/5.

Faktat Escape Room in a Boxista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Stay at Home Werewolves, Mattel (2016)

Mutkikkuus: Sääntöjä ei ole nimeksikään, pulmien kanssa voi sitten olla vähän päänvaivaa. Vartin pähkäilyn jälkeen pääsee käsiksi vihjeitä sisältävään kirjekuoreen ja puolen tunnin kohdalla saa ratkaisuvihkosen.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole lainkaan satunnaiselementtejä.

Vuorovaikutus: Yhteistyötä kannattaa tehdä. Tämä ei ole lineaarinen putki, vaan tehtäviä on kerralla esillä monia, joten on mahdollista – ja usein tarpeellistakin – jakautua eri tehtävien pariin.

Teema: Kovin syvälle teema ei tehtäviin ulotu, eli kyse on lähinnä pintakuorrutuksesta. Syvällisen tarinan ystävä pettyy, mutta tavanomaisilla pakohuonepeliodotuksilla tämä toimii.

Uudelleenpelattavuus: Kertapelattava, mutta kopiokoneen tai tulostimen avulla pelin saa palautettua alkutilaan.

Kieliriippuvuus: Monet tehtävistä edellyttävät englannin osaamista. Normaalilla kouluenglannilla pärjää kyllä.

Pelaajamäärä: 2–8. Makuasia, mistä tykkää, mutta ei tässä minusta kyllä mitenkään ole riittävästi pelattavaa isoille porukoille. 2–5 lienee realistisempi skaala.

Pituus: 60 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *