Kategoriat
Peliarvostelut

Escape from the Starline Express

Juna Lontoosta Pariisiin joskus 1920-luvulla – minne varastettu timanttikoru on kätketty? Escape from the Starline Express on tyylikäs ja helppo pakohuonepeli, jossa selvitellään timanttivarkautta kiitävässä junassa. Juoni on silkkaa höttöä, mutta toteutus toimii.

Tämän pakohuoneen kohdalla ennusmerkit eivät näyttäneet hyvää. Vähän tunnettu julkaisija, peliä ei löydy BoardGameGeekistä, saman julkaisijan toisen pakohuonepelin keskiarvo BGG:ssä on huikeat 2,3 – mutta nappasin käytetyn pelin silti testiin, koska hei, miten huono pakohuonepeli nyt oikein voi olla?

Eikä tämä missään nimessä huono ole. Selvästi ollaan pakohuonepelien ykkösdivarissa, pääsarja vaatisi terävämpää otetta, mutta suoritus on silti hyvä. Pakohuonepelien fanien kannattaa Escape from the Starline Expressille antaa tilaisuus.

Escape from the Starline Expressin kansi

Rikosmysteeri junassa

Juna-aiheisessa pakohuoneessa ei itse asiassa paeta mistään. Pelaajat ovat rikosjournalisti Betty Willson, joka on Pariisin ja Lontoon välisessä junassa setvimässä Musta leski -timanttien varkautta. Syyllisetkin ovat suurin piirtein selvillä, pitäisi vain löytää itse timantit.

Junateemaan sopivasti peli etenee kuin raiteilla. Junassa edetään vaunu kerrallaan ja jokaisen vaunun ratkaisu vie seuraavaan vaunuun, josta löytyy uusi pulma, kunnes kaikki pulmat on ratkaistu. Tämä tekee pelistä aika helpon, kun ei tarvitse juuri pähkäillä, mihin tehtävään seuraavaksi tarttua. Tehtävätkin ovat pääasiassa hyvin helppoja, viimeistä lukuunottamatta. Exit-asteikolla sanoisin, että vaikeustaso on korkeintaan 2/5, ehkä ennemmin jopa 1/5.

Juonessa ei ole juuri järjen hiventä, eli kovin suuria tarinallisia elämyksiä ei tältäkään pakohuonepeliltä kannata odottaa, se on vain tekosyy latoa pulmia peräkkäin. Itse pulmat ovat ihan ok, parhaimmillaan jopa viihdyttäviä.

Siisti toteutus

Toteutuksestaan Escape from the Starline Express saa hyvät pisteet. Tyylikkäästä boksista löytyy nippu junanvaunuja, jotka ovat kuin pieniä kansioita, joiden sisältä löytyy pulmakomponentit ja kyseisen tehtävän vihje.

Aivan loistavaa on, miten useimmissa tehtävissä tarjolla on tuplasetti osia. Se helpottaa elämää isommalla porukalla pelattaessa – etenkin kun porukkaa ei voi jakaa ratkomaan eri tehtäviä – ja kahdestaankin pelattaessa on ihan silkkaa luksusta, kun kumpikin voi ratkoa tehtävää yhtä aikaa omilla osillaan.

Pelin saatavuus on sekin täysi mysteeri. Nappasin omani Facebookin Lautapelikirppikseltä käytettynä. Näyttäisi, että peliä on saatavilla lähinnä Englannissa. Hinta näyttäisi olevan ainakin osien laatuun nähden oikein käypä 12 puntaa.

Peli sopii varsin hyvin samalle porukalle, joka on nauttinut Escape the Room -peleistä – jotenkin aika samanhenkisiltä pelit tuntuvat. Kokeneemmille pakohuoneharrastajille Escape from the Starline Express on auttamatta helppo. En nyt kovin suurta vaivaa lähtisi näkemään pelin löytämiseksi, mutta jos jossain tulee vaikka käytetty peli vastaan, Escape from the Starline Express on kokeilemisen arvoinen.

Escape from the Starline Expressin sisältöä. Kuva: Mikko Saari
Ensin luetaan tärkeät ohjeet, sitten aletaan käydä vaunuja läpi yksi kerrallaan. Kirjekuorimalli toimii oikein näppärästi. Kuva: Mikko Saari

Faktat Escape from the Starline Expressistä

Suunnittelija: 

Julkaisija: Professor Puzzle (2019)

Mutkikkuus: Sääntöjen opiskelemiseen ei aikaa kulu, eikä pulmienkaan kanssa tarvitse ihan hirveästi pähkäillä, että mistä päästä niitä nyt lähteekään ratkomaan.

Onnen vaikutus: Ei minkäänlaisia satunnaiselementtejä.

Vuorovaikutus: Yhdessä pähkäileminen helpottaa varmasti oikeiden ratkaisujen löytämistä.

Teema: Eipä tässä sen enempää tolkkua ole kuin useimmissa pakohuonepeleissä.

Uudelleenpelattavuus: Kertaalleen pelattava, mutta viimeisestä kuoresta löytyy resetointiohjeet, joilla pelin saa palautettua alkutilaansa.

Kieliriippuvuus: Vaatii englannin kielen osaamista, osa tehtävistä perustuu kielen ymmärtämiseen.

Pelaajamäärä: 2–8. Tuplakappaleet pulmien osista auttaa vähän isommalla porukalla, mutta en silti suosittelisi isommille porukoille, ratkottavaa ei yksinkertaisesti riitä kovin isolle joukolle.

Pituus: 90 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *