Kategoriat
Peliarvostelut

Ensemble

Ensemble on orkesterimusiikkiaiheinen yhteistyöpeli, jossa pelaajien on onnistuttava valitsemaan samanlaiset kortit.

Ensemble on yhteistyöpartypeli, joka yhdistelee osia useista genren edustajista. Viitteitä voi nähdä muun muassa Dixitistä, Wavelengthistä ja The Mindista.

Peli voitti UK Games Expossa vuoden 2023 parhaan partypelin palkinnon.

Ensemblen kansi

Overtyyri – pelin tavoite

Pelissä edetään tasoja yrittämällä ajatella samoin kuin muut pelaajat, ja se voitetaan läpäisemällä yhdeksäs taso. Peli hävitään, jos tässä ei onnistuta, eli tehdään tarpeeksi virheitä. 

Ostinato – pelikierros

Tasolla on yksi tai useampia tavoitekortteja ja tason lukumäärän verran valittavia kortteja. Pelaajien tavoitteena on kunkin onnistua valitsemaan korteista sama; se, joka liittyy eniten tavoitekorttiin tai -kortteihin. Tämä tapahtuu Dixit-tyylisesti valitsemalla salassa korttia vastaava numero ja sitten paljastamalla ne yhtä aikaa. 

Jos kaikki valitsivat saman numeron, pelaajat saavat yhden menetetyn elämän takaisin ja edetään seuraavalle tasolle. Pelaajamäärästä ja pelaajien menestyksestä riippuen jokin määrä poikkeamia saatetaan sallia, mutta tällöin ei kuitenkaan elämää saa takaisin. Muussa tapauksessa pelaajat menettävät elämän ja taso uusitaan.

Joka tapauksessa eniten ääniä saanut kortti (tai kortit) siirretään seuraavaksi tavoitekortiksi, korttirivi täydennetään ja pelataan seuraava kierros ellei virhetili täyttynyt. 

Ensemblen kortteja rivissä
Ensemblen korttitaiteessa musiikkiteema ei juuri näy. Kuva: Heikki Laakkonen

Outro 

Ensemble on helppo ja keveä partypeli. Peli voi olla myös nopea, parhaimmillaan kierros menee helposti puolessa minuutissa. Pelissä on myös kiitettävä skaalautuvuus, se nimittäin vetää 2–10 pelaajaa. Pienemmällä puoliskolla, myös kaksinpelinä, peli ainakin toimii ihan hyvin. Omaan makuun monen partypelin katto tulee vastaan kuudessa pelaajassa, mutta Ensemblen näen sopivan ihan hyvin myös siitä ylöspäin, kiitos yhtäaikaisen peluun. 

Pelin teemaksi on valittu orkesterimusisointi. Teema jää pelin kanteen, eikä siinä mitään, harvemmin partypelit teemalla juhlivat. Komponentit ovat toimivat ja korttien kuvitus on peliin sopivaa. Pelin yksinkertaisuus mahdollistaa senkin, että sitä voisi kokeilla pelata vaikkapa Dixitin korteilla tai Codenamesin sanoilla. Pelissä on myös muutama avattava skenaario. 

Encore? 

Sujuvuudestaan huolimatta pelaamisen yksinkertaisuus kuitenkin tarkoittaa, että Ensemblestä puuttuu mahdollisuus olla nokkela, mikä on omissa silmissäni vaatimuksena genren parhaimmistoon pääsemiseksi. Siltikin Ensembleä pelaa ihan mielellään, etenkin kun pelaaminen ei vie kauaa.

Ensemblen kortit ja muut komponentit pelin laatikossa.
Kuva: Heikki Laakkonen

Faktat Ensemblestä

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Ares Games (2023) 

Mutkikkuus: Pelaaminen ei käytännössä vaadi kuin ajateltua kuvaa vastaavan numerokortin valintaa. 

Onnen vaikutus: Satunnaisuudella ei ole oleellista merkitystä perussäännöillä pelatessa. 

Vuorovaikutus: Peli on yhteistyötä ilman kommunikointia, pyrkimyksenä ajatella kuvien suhteista toisiin samoin. 

Teema: Musisointiteema näkyy vain pelilaatikon taiteessa, pelaamiseen se ei vaikuta tai liity. 

Uudelleenpelattavuus: Kortit tulevat pakasta satunnaisessa järjestyksessä, joten aivan samoin valinnoin pelit eivät mene. Eniten vaihtelua tullee silti eri pelaajakokoonpanoista. 

Saavutettavuus: Kuvat eivät tarvitse lukutaitoa. 

Pelaajamäärä: 2–10. Toiminee koko skaalalla. 

Pituus: 15–30 minuuttia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *