El Grande, harvinaisen raskas Spiel des Jahres -voittaja vuodelta 1996, on tärkeimpiä alue-enemmistöpelejä. Pelaajat taistelevat vallasta keskiaikaisessa Espanjassa sijoittamalla caballerojaan eri provinsseihin. Säännöllisin väliajoin toistuvat pisteytykset jakavat pelaajille pisteitä riippuen näiden asemasta provinsseissa.
Myös Deutscher Spiele Preisin napannut El Grande ei ehkä ollut ensimmäinen alue-enemmistöpeli, mutta se on ehdottomasti genren vaikutusvaltaisimpia edustajia, peli johon muita verrataan. Vuonna 2006 ilmestyi uusi El Grande Decennial Edition, joka sisältää myös pelin aikaisemmin erikseen ilmestyneet lisäosat.
Valtataistelua Espanjassa
Pelaajat yrittävät ohjata caballeronsa varastoista hoviinsa ja hovista laudalle siten, että kolmen kierroksen välein toistuvassa pisteytyksessä caballerot pitävät enemmistöä mahdollisimman monella alueella. Myös toiset ja kolmannet sijat palkitaan, joten niiden tavoitteleminen on viisasta.
Pelimekaniikka perustuu kahteen sarjaan kortteja. Pelaajilla on vuorojärjestyksen säätelevät voimakortit. Isommalla kortilla saa aikaisemman vuoron, mutta vähemmän caballeroja hoviin. Pienempi kortti jättää vuorojärjestyksen hännille, mutta täydentää varastoja paremmin. Kortit ovat kertakäyttöisiä, joten pitkän aikavälin suunnitteluakin tarvitaan.
Jokaisella kierroksella käytössä on viisi toimintakorttia, joista kukin pelaaja valitsee yhden. Myös ne säätelevät tarvetta päästä pelaamaan ja valitsemaan ensimmäisenä. Jokaisella kortilla saa siirtää yhdestä viiteen caballeroa hovista laudalle ja lisäksi korteissa on joku hyödyllinen toiminto.
Pelaamista laudalle rajoittaa kuningas. Kuninkaan provinssiin ei saa pelata mitään; kaikki laudalle pelattavat caballerot on sijoitettava kuninkaan viereisiin provinsseihin. Kuningasta siirtävät toimintakortit ovat aina suosittuja.
Poliittista valtapeliä
Vaikka pelin espanjalainen teema ei pelimekaniikasta välitykään, poliittisen valtataistelun kuvaamiseen pelimekaniikka sopii hienosti. Hienovarainen pelaaja välttelee pitkäkestoisia nahinoita yksittäisestä alueesta ja keskittyy viljelemään vaikutusvaltaansa laajalti. Myös yllätyksille on sijansa, sillä pelaajat voivat pelata caballeroja Castilloon, torniin, josta ne tuodaan peliin salaa valitulle alueelle juuri ennen pisteytystä.
El Grande on myös varsin näyttävä tapaus. Iso laatikko kätkee sisäänsä Doris Matthäusin kauniisti kuvittaman pelilaudan ja tyylikkäät komponentit, joista erottuvat suurikokoinen kuningas ja vielä kuningastakin jykevämpi Castillo-torni.
Peli on haastava sekä strategisesti että taktisesti. Vaikka alue-enemmistöpelien tapaan taktisella pelaamisella on tärkeä osa, pidemmän aikavälin suunnittelu auttaa paljon. Vähintään kolmen kierroksen eli yhden pisteytysvälin mittainen suunnittelu on välttämätöntä menestyksen kannalta. El Grande on klassikonasemansa ansainnut. Jokaisen lautapeliharrastajan sietäisi peliä vähintäänkin kokeilla.
Pelaajamääräksi ilmoitetaan 2–5, mutta käytännössä pelaajamäärän jäädessä alle neljän peli menettää otettaan. Parhaimmillaan se on viidellä, kahdella ja kolmella pelaajalla kannattaa jo pelata jotain muuta.
Lautapelit.fi:n suomenkielinen painos (2023)
Lautapelit.fi teki vuoden 1995 ikivihreästä klassikosta El Grandesta uuden painoksen. El Grande voitti aikanaan paljon palkintoja ja se on saanut lisäosia ja useita uusia painoksia sittemmin. Pelinä El Grande on edelleen juuri sitä mitä aluehallintaklassikolta hakee: paljon tilanteiden vaihtumista, pientä ja suurempaakin kiusaa.
Vanhasta painoksesta uuteen
El Granden ulkoasu on vuosien varrella herättänyt paljon valitusta siitä, että se on tylsä. Vanhin painos sitä olikin. Omasta mielestäni tämä uusin painos ei missään nimessä ole tylsä, kuvailisin ulkoasua ennemmin yksinkertaiseksi.
Kuutioiden tilalle on tuotu meeplet, kuninkaasta on tehty enemmän kuninkaan näköinen ja castillosta on tehty enemmän oikean tornin näköinen. Vaikka kuvitus onkin uusittu, ei peliä silti ole missään nimessä muutettu tunnistamattomaksi.
Uudessa painoksessa on mukana myös pienet lisäosat. Toinen minilisäosista korvaa aina samana pysyvän kuninkaan kortin pakalla vaihtelevia kortteja. Vaihtoehtoiset toimintokortit tuovat peliin vaihtelua kokeneille pelaajille. Ensimmäisten pelien jälkeen pelasimmekin kaikilla lisäosien toimintokorteilla. Toinen minilisäri tuo peliin muutoskortit, joilla voi vaihtaa pelaaamansa voimakortin voimaa yllättävin tavoin.
Lisäksi uudessa versiossa on mukana kaksinpelimahdollisuus automaattipelaajan kanssa. Kolminpeliin on toimiva muunnelma, kiitos vaihtoehtoisen pienemmän pelilaudan.
Klassikolla voittoon
Täytyy sanoa, että El Grande yllätti minut. En ollut koskaan aiemmin pelannut tätä, enkä odottanut mitään suuria. 30 vuotta vanhaksi peliksi El Grande oli todella hyvä ja pärjää mainiosti myös nykyajan uusia pelejä vastaan. Peli on puhdasta aluehallintaa, mutta tekee sen todella hyvin.
El Grande jää minulle hyllyyn vaihtoehdoksi, kun kaivataan hiukan lyhyempää ja yksinkertaisempaa alueista taistelua. Säännöt ovat myös sopivan helpot, joten ei vaadita suurta lautapelitaustaa, että tämän pelin voi hankkia ja opetella. Suosittelen, tämä sopii hyvin kenen tahansa lautapelikokoelmaan!
Faktat El Grandesta
Suunnittelija: Richard Ulrich, Wolfgang Kramer
Julkaisija: Hans im Glück (1995), Rio Grande Games (1996), Lautapelit.fi (2023)
Mutkikkuus: El Grande on suoraviivainen europeli, joka on sääntöjensä puolesta melko yksinkertainen.
Onnen vaikutus: Varsinaisia tuurielementtejä on vähänlaisesti, mutta peli on muuten varsin kaoottinen.
Vuorovaikutus: Peli on silkkaa taistelua alueista, joten toisten pelaajien tekemisistä ei voi olla välittämättä.
Teema: Espanjan kartalla kamppaillaan ja valtataisteluteema sopii hyvin alue-enemmistömekaniikan kanssa.
Uudelleenpelattavuus: Peli on osoittautunut vuosien saatossa kestäväksi – uusi painos kolmekymmentä vuotta alkuperäisen jälkeen kertoo jotain pelin kestävyydestä.
Saavutettavuus: Alkuperäisessä pelissä ei ole osissa tekstiä, uudessa suomenkielisessä on jonkin verran tekstiä korteissa.
Pelaajamäärä: 2–5, joskin käytännössä alle neljällä pelaajalla El Grandea ei kannata pelata.
Pituus: 90 minuuttia.
2 vastausta aiheeseen “El Grande”
Saakohan pelin perusversiota ostettua mistään? Kiinnostavan oloinen, mutta ainoa Suomessa tarjolla oleva versio tuntuu olevan tuo ”Big Box”, joka on turhan kallis hankinta.
Käytettynä, uutena ei perusmallia saa kuin hyvällä tuurilla.