Kategoriat
Peliarvostelut

Dreadball Xtreme

DreadBall Xtreme on rankkaa futuristista väkivaltaurheilua, jossa pelaajat vammautuvat ja kuolevat matsien tiimellyksessä. Peli tuo mieleen BloodBowl-klassikon, mutta urheilulaji muistuttaa hieman enemmän koripalloa kuin jenkkifutista.

Dreadball Xtreme on Mantic Gamesin luomaan Warpath-pelin maailmaan sijoittuva futuristinen urheilupeli, jonka ottelut ovat laittomia, toisin kuin sisarpeli Dreadballin. Dreadball Xtremessä pelaajat toimivat erilaisten joukkueiden valmentajina hankkien uusia pelaajia sponsorien rahoittamana. Pelissä loukkaantumiset ja kuolema ovat arkipäivää, mutta monet pelaajista ottavat silti osaa rahankiilto silmissä.

Pelin kulku

Dreadball Xtremen kansiPelin alussa jokainen pelaaja valitsee itselleen joukkueen. Kannattaa aloittaa jostakin pelin perusjoukkueista ja kokemuksen karttuessa voi alkaa rekrytoimaan pelaajia myös omien tiimien ulkopuolelta. Kun sponsori on valittu ja sponsorin rahoilla on saatu pelaajat palkattua, valmistellaan pelikenttä. Pelikenttänä toimii yleensä jokin hylätty tehdas, sisäpiha tai muu paikka, jossa peliä mahdutaan pelaamaan.

Pelikentälle asetellaan esteitä, jotka ovat erilaisia laatikoita. Osa laatikoista sisältää ansoja ja osa vain estää liikkumista tai ainakin hidastaa sitä. Ansat voivat lauetessaan vammauttaa tai jopa tappaa pelaajan, joten niitä kannattaa varoa.

Jokaisen pelin alussa kentälle asetetaan neljä pelaajaa, jotka saa asettaa omalle puolelle, mutta ei maalintekoalueelle. Tiimit koostuvat tavallisesti kolmesta erilaisesta roolista: vartijoista, iskijöistä ja yleismiehistä.

Pelaajilla on vuorollaan käytössä neljä toimintoa. Toimintoja voi käyttää joukkueen jäsenelle korkeintaan kahdesti ja lisäksi voi pelata kortin. Toiminnolla voi esimerkiksi juosta, tehdä maalin, syöttää, murjoa vastustajia tai napata pallon joko maasta tai vastustajalta. Lisäksi on joukko erikoistoimintoja, joista osa tulee joukkueen jäsenten erikoisominaisuuksista ja osa on käytössä kaikilla.

Onnistumiset ratkaistaan heittämällä kuusisivuisia noppia. Noppien perusmäärä on aina kolme, mutta erilaiset bonukset voivat muuttaa tilannetta. Noppien heittämisen jälkeen verrataan tuloksia tavoitearvoon. Tavoitearvo on joko joukkueen jäsenen kyky tai vastustajan heittämien onnistumisten määrä. Paras tulos voittaa ja tuplaamalla tarvittavien onnistumisten määrän saa bonuksen, joka voi olla esimerkiksi ylimääräinen liike.

Hyvä ja taitava pelaaja voi saada ylimääräisiä toimintoja hyvillä onnistumisilla. Nämä ylimääräiset toiminnot voivat mahdollistaa parhaimillaan monimutkaisia hyökkäyskuvioita ja yllätyksiä. Valmentaja voi myös pelata pelaajilleen kortteja, jotka ovat erikoisliikkeitä tai vastustajan sabotoimiseen tarkoitettuja aseita, ansoja ja erilaisia liikkeitä.

Pelaajan vuoro loppuu maaliin tai jos palloa kuljettava pelaaja pudottaa pallon. Peli loppuu, kun toisella joukkueella on seitsemän pistettä, jos kaikki pelaajat ovat poissa pelistä tai vuoron 14 lopussa.

Yksilöistä koostuu joukkue

Joukkueen rakentaminen on yksi pelin tärkeimmistä elementeistä. Huonosti rakennettu joukkue saattaa hävitä ottelun hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi iskijän palkkaaminen joukkueeseen on tarpeen, mutta jos iskijöitä on joukkueessa vain yksi, on varmaa, että vastustaja yrittää teloa tämän mahdollisesti ainoan maalintekijän ensimmäisenä. On siis hyvä suunnitella oma joukkueensa huolellisesti. Valittu joukkue paljastetaan vastustajalle vasta pelin alussa, jolloin voi syntyä suuriakin yllätyksiä.

Pelin roolitukset antavat perusrungon, jonka perusteella koko tiimi rakennetaan. Rooleista selkein on vartija, jonka tehtävänä on ainoastaan estää hyökkäyksiä ja murjoa siinä sivussa vastustajan pelaajia. Vartijat ovat yleensä hitaampia, vahvempia ja kestävämpiä kuin muut pelaajat. Toinen selkeä rooli on iskijä. Iskijät ovat nopeita, ketteriä ja heikompia kuin muut, mutta taitavia maalintekijöitä.

Lisäksi joukkueessa voi olla jackeja, jotka ovat yleismiehiä. Jackit eivät ole erityisen taitavia missään, mutta osaavat tehdä maaleja ja pystyvät myös aiheuttamaan vammoja vastustajille. Jokaisella roolilla on bonuksia. Esimerkiksi iskijä saa nopan lisää väistöihin ja pallon käsittelyyn, kun taas vartija saa nopan lisää hyökkäyksiin.

Tiimin rakenteella ei ole rajoituksia, joten tiimi voi koostua vaikka kymmenestä vartijasta ja yhdestä iskijästä. Tiimin valintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä kuollut pelaaja ei palaa enää peliin.

Dreadball Xtreme -pelitilanne. Kuva: Tero Oksala
Dreadball Xtreme -pelitilanne. Figuurit ovat itse maalattuja, pelin mukana tulee maalaamattomat figuurit. Kuva: Tero Oksala

Helppo oppia ja selkeä pelattava

Dreadball Xtreme on monipuolinen, mutta selkeä. Perusmekaniikat ovat yksinkertaisia, mutta erikoisliikkeet ja toiminnot mutkistavat peliä niiden tullessa mukaan. Pelaajien on hyvä olla perillä oman joukkueensa erikoisliikkeistä, jotta peli ei jatkuvan sääntökirjan selaamisen vuoksi ala hidastumaan. Yleensä erikoisominaisuuksia on muutamia, mutta niitä voi olla suuressa joukkueessa yli kymmenen erilaista.

Komponentit eivät ole erityisen hyvälaatuisia ja miniatyyreistä on varsinkin maalatessa joskus hankala erottaa yksityiskohtia. Kortit ja pahviset merkit ovat hyvää perustasoa.

Pelin sääntökirja on kohtuullinen. Jos sääntökirja ei jotain asiaa erikseen mainitse ja tilanne tuntuu tarvitsevan säännön, pelaajien on sovittava se yhdessä. Tämä haittaa joitakin pelaajia, mutta joillekin tämä sopii hyvin.

Peli on ehdottomasti parhaimmillaan, kun sitä pelataan turnausmuotoisena pakettina useammalla pelaajalla. Useampi pelaaja ja voittojen myötä tuleva sponsorin kokemuksen nouseminen sekä käytettävissä olevien varojen kasvaminen muuttaa pelikokemusta ja joukkuetta paljon. Kokenut sponsori, jolla on käytössään paljon rahaa, saa ostettua täysin erilaisen joukkueen kuin aloittava sponsori, jolla on käytössään vähemmän rahaa.

Dreadball Xtreme vaatii pelaajilta hieman tavallista lautapeliä enemmän perehtymistä, mutta tarjoaa vaivan nähneille hyvän kokemuksen. Pelin perusidea on tuttu legendaarisesta BloodBowlista, mutta pelillisesti ei näissä pallon lisäksi ole mitään samaa. Dreadball Xtremeä voi verrata koripalloon, kun taas BloodBowl on enemmänkin amerikkalaista jalkapalloa.

Pelin miniatyyrit eivät ole maalattuja. Suosittelen maalaamista lämpimästi. Se tuo peliin lisää eloa ja helpottaa joukkueiden tunnistamista varsinkin ensimmäisissä peleissä.

Jos teema kolahtaa ja haluaa suhteellisen nopeasti pelattavan pelin on Dreadball Xtreme suositeltava hankinta. Peliä voi pelata myös satunnaisesti, mutta tällöin kannattaa pitäytyä perusjoukkueissa. Esimerkiksi oma joukkueeni käsittää erillisistä osista rakennettuja robotteja, joilla jokainen ruumiin osa muuttaa pelaajan ominaisuuksia, joten sellaisenaan omaa tiimiäni ei satunnainen pelaaja hallitse ilman etukäteen perehtymistä.

Lisäosilla eloa peliin

Peliin on julkaistu useita lisäosia. Osa lisäosista on pelkkiä erilaisia joukkueita, vapaita agentteja ja kortteja, mutta osa taas laajentaa pelityyppejä, nostaa pelaajamäärää tai tuo monimutkaisempia pelialueita pelattavaksi.

Faktat Dreadball Xtremestä

Suunnittelija

Julkaisija: Mantic Games (2015)

Mutkikkuus: Perusmekaniikat ovat selkeät ja ne oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Pelissä on mukana tuuria, mutta taito voittaa tuurin.

Vuorovaikutus: Peli on kamppailua kahden joukkueen kesken.

Teema: Vahvasti teemallinen urheilupeli.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä.

Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi ja korteissa on hieman tekstiä. Kortteja tosin ei tarvita kaikissa peleissä.

Pelaajamäärä: 2 (lisäosalla 2–6)

Pituus: 30–60 minuuttia

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

3 vastausta aiheeseen “Dreadball Xtreme”

Onko tuo ”iskijä” käännetty suoraan englannin ”striker”ista? Tällaisessa väkivaltapelissä tuntuisi luontevammalta, että iskijät ovat enemmän nyrkkisankareilta kuin ”nopeita, ketteriä ja heikompia kuin muut, mutta taitavia maalintekijöitä.”

Kyllä suora käännös ja hyvinhän sen sinäkin tunnistit :). Tosiaan varmasti ajatus välittyy kaikille ja iskeehän striker ne maalit/korit myös.

Strikerhan on ihan vain nopea hyökkääjä suomeksi. Mutta niin välittyyhän se idea noinkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *