Kategoriat
Peliarvostelut

Donki

Monet uudet kaupalliset korttipelit pohjautuvat vanhoihin klassisiin korttipeleihin ja niin tekee myös Wolfgang Kramerin suunnittelema Donki. Tässä aasiteemaisessa kiipeämiskorttipelissä pelaajat pyrkivät pääsemään korteistaan eroon mahdollisimman nopeasti. Erityisesti pelaajat pyrkivät välttämään aasin roolia, joka heille lankeaa, jos heillä pelin päättyessä on kädessään aasikortti.

Peli on ilmestynyt englanniksi nimellä Who’s the Ass? Voit myös tutustua Donkiin kätevästi 10 minuuttia kestävän Lautapelinurkka-videon avulla.

Pelin kulku

Donki on mielenkiintoinen peli, koska sitä voi pelata kolmesta kahteentoista pelaajalla. Pelaajamäärä vaikuttaa siihen kuinka monta korttia pelissä on kulloinkin käytössä. Tavanomaisimmin pelaaja saa jaon alussa 13 korttia, mutta suurilla pelaajamäärillä kortteja on käytössä vähemmän. Pelin pakka muodostuu 110 kortista, joista valtaosa on numerokortteja 1-13 (kahdeksan kutakin numeroa). Lisäksi pakassa on 5 jokeria sekä yksi aasikortti.

Donkin kansiKaikki kortit jaetaan pelaajien kesken ja aasikortin saanut pelaaja aloittaa pelin. Tavoitteena on päästä korteista mahdollisimman nopeasti eroon, sillä käteen jäävät kortit ovat arvonsa verran pisteitä jaon loppuessa ja vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Aloittava pelaaja voi pelata yhtä korttia (joko aasi tai numerokortti), kahta tai kolmea samaa numeroakorttia.

Aloittaja päättää pelin ja muut voivat joko passata tai korottaa aloittajan määräämää peliä. Pelattaessa yksittäisiä kortteja seuraava pelaaja voi siis joko passata tai pelata suuremman yksittäisen kortin. Jokainen pelaaja joko korottaa tai passaa ja suurimman yhdistelmän pelannut pelaaja voittaa kierroksen ja pääsee pelaamaan ensimmäisenä seuraavaan kierrokseen.

Kierroksen aloittava pelaaja voi myös pelata aasikortin, jolloin pelataan normaalista poikkeava kierros. Aasikierroksella pelataan yksittäisiä kortteja ja korkeimman kortin pelannut pelaaja nostaa aasin ja kaikki kierroksella pelatut kortit käteensä. Saman arvoisia kortteja pelattaessa viimeisenä kortin pelannut nostaa aasin ja pelatut kortit itselleen.

Jako päättyy, kun yhdeltä tai useammalta pelaajalta loppuu kortit ja tämän jälkeen lasketaan pisteet. Kaikki jäljelle jääneet kortit tuottavat korttiarvonsa verran pisteitä pelaajalle, jokeri on arvoltaan 14 pistettä ja aasista saa aina 20 pistettä. Jakoja pelataan pelaajien yhdessä päättämä määrä, jonka jälkeen vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Kevyttä kiipeilyä

Donki on peli, joka sopii moneen tilanteeseen. Sitä on helppo pitää mukana matkassa, kuten kaikkia korttipelejä, ja peli on pelattavissa erilaisilla pelaajamäärillä eri tasoisten pelaajien kesken. Donkissa on mukana runsaasti tuuria, mutta pelissä menestyäkseen pelaajan tulee ymmärtää ajoituksen merkitys korttien pelaamisessa. Aina ei ole järkevää pelata vaikka voisi, sillä myöhemmin samasta yhdistelmästä voi olla huomattavasti suurempaa hyötyä. Aasikierrosten ajoittaminen on myös pelin kannalta oleellista ja taitava pelaaja osaa pelata kädessään olevan aasin oikein, mikä ei välttämättä merkitse aasin pelaamista ensimmäisellä mahdollisella hetkellä.

Donki on peli nopeaa ja yksinkertaista kiipeilypeliä etsiville pelaajille, jotka pitävät peleistä kevyemmässä peliympäristössä eivätkä kavahda satunnaisuutta, joka pelin mukana tulee. Donki toimii myös erinomaisena johdatuksena monimutkaisempien kiipeilypelien maailmaan, joista keskitasoa vaikeusasteeltaan on esimerkiksi Gang of Four ja haastavaa tasoa puolestaan Tichu.

Faktat Donkista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2009) / Phalanx Games] (2004)

Mutkikkuus: Sopii erinomaisesti kaikentasoisille pelaajille.

Onnen vaikutus: Onni näyttelee pelissä merkittävää roolia.

Vuorovaikutus: Kun peli itsessään ei ole hankala, pelipöydän ääressä on mahdollisuus turista yhtä ja toista ja pelissä itsessäänkin voi kaveria lyödä (kuvainnollisesti) aika ajoin.

Teema: Pelin teema on vain pelin päälle liimattu, eikä sillä ole sen suurempaa virkaa pelissä.

Uudelleenpelattavuus: Kun peliporukka on oikea eikä raskaammat pelit maistu, peliä pelaa mielellään toistuvasti.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 3–12

Pituus: 20–30 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *