Uuden Dominion-lisäosan arvosteleminen on helppoa: jos olet fani, osta. Jos et välittänyt edellisistäkään, tämä ei muuta tilannetta. Se siitä, arvostelu loppu.
Elonkorjuun arvostelussa sanoin, ettei lisäosille näy loppua. Se ei pidä paikkaansa. Suunnittelija Donald X. Vaccarino on sanonut, että alunperin peliin oli olemassa kuusi lisäosaa. Markkinointisyistä kaksi lisäosaa pilkottiin kahdeksi pienemmäksi, jolloin saatiin kuusi lisäosaa. Elonkorjuu ja Alkemia olivat alunperin pari ja Rajaseudut kuului alunperin yhteen Kaukaisten rantojen kanssa.
Kaksi on siis vielä jäljellä: pieni ja iso. Niiden jälkeen Dominion on koossa ja Vaccarino voi keskittyä spin-off-pelien kehittelyyn.
Lisäosan idea
Rajaseudut on täysikokoinen lisäosa, eli 26 uutta valtakuntakorttia. Se ei ole itsenäinen peli, vaan tarvitsee kaverikseen peruspelin tai Hovin juonet (tai myöhemmin tänä vuonna ilmestyvän paketin, jossa on pelkät raha- ja pistekortit).
Lisäosan jujuna ovat erilaiset korttien saamiseen liittyvät sivuvaikutukset. Rajakylä esimerkiksi on kuin perussetin Kylä, mutta se maksaa kuusi rahaa ja kun sen saa (joko ostamalla tai muuten), saa ottaa toisen kortin, joka on halvempi kuin Rajakylä. Mandariini antaa kolme rahaa ja kun sen saa, tulee palauttaa kaikki pelissä olevat rahakortit pakan päälle. Kätevää.
Katinkulta oli ensimmäisten Rajaseudut-pelien tehopakkaus. Tämä rahakortti on aluksi yhden rahan arvoinen, mutta toisesta samalla vuorolla pelatusta alkaen se on neljän rahan arvoinen. Lisäksi jos joku toinen pelaaja ostaa Läänin, Katinkullan saa paljastaa kädestä, tuhota ja ottaa tilalle Kullan.
Setissä on useita mielenkiintoisia kortteja, joiden vaikutukset ovat melko yksinkertaisia ja selkeitä, mutta myös kiinnostavia. Rajaseudut antaa hyvää vaihtelua lisäämättä kuitenkaan pelin monimutkaisuutta merkittävästi. Fanit ostavat tietysti, mutta Rajaseudut on oiva lisä myös pienempään Dominion-kokoelmaan.
Jälleen kerran Vaccarinon The Secret History of the Hinterlands Cards on mielenkiintoista luettavaa korttien taustoista kiinnostuneille.
Faktat Dominion: Rajaseuduista
Suunnittelija: Donald X. Vaccarino
Julkaisija: Lautapelit.fi, Rio Grande Games (2011)
Mutkikkuus: Vain hieman peruspeliä monimutkaisempi.
Onnen vaikutus: Taitopeli, tuurin määrä riippuu vähän pelitavasta.
Vuorovaikutus: Setissä on jokunen hyökkäyskortti, mutta interaktiota on vähänlaisesti.
Teema: Setin teema erottuu korteista selvästi, niin nimien kuin pelimekaniikkojen suhteen.
Uudelleenpelattavuus: Erinomainen.
Kieliriippuvuus: Korteissa on paljon tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4.
Pituus: 30 min, pelit ovat ehkä hieman pidempiä kuin pelkällä peruspelillä.
3 vastausta aiheeseen “Dominion: Rajaseudut”
Saako tuota pelkät raha- ja pistekortit sisältävää pakettia mistään ja voiko sillä pelata viisinpeliä perussettiin yhdistettynä?
Ei tietääkseni, mutta jos saisit lisää raha- ja pistekortteja, viisinpeli onnistuisi kyllä perussetillä.
Pelkät raha- ja pistekortit sisältävää ”Dominion Base Cards” -pakettia näyttäisi saavan ainakin vielä tällä hetkellä Fantasiapeleistä (nettikaupan kautta).