Plunderin merellinen teema kieltämättä tuo mieleen 2009 ilmestyneen Kaukaiset rannat -lisäosan. Lähes 14 vuoden jälkeen meriteema tekee paluun. Donald X. Vaccarinon ideapankki ei ole vieläkään tyhjentynyt, joskin lisäosan pääteemat ovat Kaukaisista rannoista sekä Nousukaudesta lainattuja.
Paljon kortteja
Plunder on massiivinen, yli 500 kortin boksi, joka tuo mukanaan 40 uutta valtakuntakorttia. Vertailun vuoksi Nousukausi ja Hovin juonet tuovat molemmat 25 uutta korttia. Valtakuntakorttien lisäksi laatikosta löytyy vielä 60 muutakin korttia. Plunder on Katovuosien ohella ylivoimaisesti suurin Dominioniin toistaiseksi ilmestynyt laajennus.
Lisäosan pääväri on oranssi, sillä jopa puolet valtakuntakorteista ovat toistuvia kortteja. Tällä kertaa myös rahakortit voivat olla toistuvia. Lisäksi etuja ei ole rajoitettu seuraavaan kierrokseen, vaan kortit voivat aktivoitua vasta tietyn ehdon täyttyessä.
Lisäosan mukana tulee Loot-kortteja. En ole varma, miten tämä kannattaisi suomentaa, sillä suora suomennos ”ryöstösaalis” on jo omana korttinaan Keisarikunta-lisäosassa. Loot-korteista tehdään oma 30 kortin pinonsa, johon sisältyy kaikkiaan 15 erilaista korttia, kutakin kaksi kappaletta. Lootit ovat yksinkertaistettuna rahakortteja, jotka tuottavat yleensä kolme rahaa ja jotain muuta kivaa. Loot-kortteja voi tienata muiden valtakuntakorttien avulla.
Plunderin mukana tulee 30 uutta bonuskorttia, eli sellaisia kortteja, jotka eivät ole valtakuntakortteja. Tällaisia ovat esimerkiksi tapahtumat ja maamerkit.
Plunder esittelee 15 uutta tapahtumakorttia, jotka ovat pääosin 1–4 rahan hifistelyä. Joukossa on kuitenkin muutaman kunnon jytky. Kukoistus antaa kymmenellä rahalla loot-kortin ja mahdollisuuden ottaa vapaavalinnaisen määrän erinimisiä rahakortteja. Tämä efekti voi kuulostaa suorastaan älyttömältä, jos valtakunnassa on edes 3–4 rahakorttia tai jopa platina.
Plunder esittelee uutuutena trait-kortit. Ne lisäävät sattunnaiselle, etukäteen määritetylle valtakuntakortille jonkin erityisen ominaisuuden koko pelin ajaksi. Mielistelevän kortin saa kaupanpäällisenä aina kun ostaa läänin. Halpa kortti maksaa rahan vähemmän. Ominaisuudet voivat olla hyviä tai huonoja tai jotain siltä väliltä, ja niillä voi olla suurikin vaikutus peliin. Voimasuhteet voivat heilahdella rajustikin, jos yhden rahan alennus osuu tehokkaan vitosen kohdalle. Olisihan se kieltämättä ihan mukavaa napsia laboratorioita työpajanostoina.
Simppeliä, vai onko sittenkään?
Alkusilmäyksellä Plunder vaikutti edeltäjiään Renessanssia ja Menagerieta yksinkertaisemmalta. Eiväthän rahakortit voi kovin monimutkaisia olla?
Setistä löytyy useita mukavan suoraviivaisia kortteja. Viikinkilaiva antaa kaksi toimintoa ja kaksi korttia seuraavan vuoron alussa. Simppeliä, muttei täysin yksinkertaista saada toimimaan. Kuninkaan kätkö on Nousukaudesta tutun Kuninkaanhovin serkku, joka antaa pelata rahakortin kolme kertaa. Platina pöytään ja kasassa onkin 15 rahaa. Yksi omista suosikeistani on Haudattu aarre, joka antaa kolme rahaa ja lisäoston ensi vuoron alkuun. Erityisen mielenkiintoisen kortista se, että sen saa pelata välittömästi ostamisen jälkeen. Jos 5/2 aloitus sattuu kohdalle, voi Haudatun aarteen avulla aloittaakin 5/5, mikä ei kuulosta ollenkaan hullummalta.
Plunder ei lopulta olekaan niin suoraviivainen kuin aluksi kuvittelin. Osa toistuvista korteista jää pöytään hillumaan ja odottamaan aktivoitumista joskus useiden vuorojen ajaksi. Pöydällä olevien korttien aktivointien ihmettely saa kyllä varsinkin aloittelevan pelaajan pään sekaisin. Lisäksi monissa korteissa on loppujen lopuksi aika paljon tekstiä.
Pikkuvioista huolimatta Plunder on pelillisesti laadukas ja mielenkiintoinen lisäosa. Ei tule ainakaan semmoista fiilistä, että suunnittelijan ideat olisivat lopussa. Runsautta ja valikoimaa löytyy. 40 korttia riittävät tuomaan vaihtelua pitkäksi aikaa. Ainakin siihen asti, kun 16. lisäosa Rising Sun julkaistaan vuoden 2024 elokuussa.
Ongelmallinen laatikko
Loppuun pieni varoitus korttien sleevaajille. Jostain syystä laatikon suunnittelijoiden mielestä on ollut hyvä idea puolittaa laatikon koteloiden määrä. Samaan rakoon pitäisi tunkea siis kaksi pinoa valtakuntakortteja. Vaikka raot ovat luonnollisesti suurempia kuin pienemmissä lisäosina, aktiiviset muovittajat tietävät miten tässä käy…
Jos kortit haluaa muovittaa, tarvitaan erikoisratkaisuja. Minulla projekti ja sen toteutustapa ovat vielä hämärän peitossa. Väliaikaisratkaisuna olen hieman saksinut inserttiä suuremmaksi, mikä kyllä toimii, muttei ole järin nätti tai käytännöllinen ratkaisu. Suosittelen keksimään jotain muuta. BGG:n foorumeilta löytyy varmasti vinkkejä tuunaukseen.
Faktat Dominion: Plunderista
Suunnittelijat: Donald X. Vaccarino
Julkaisijat: Rio Grande Games (2022)
Mutkikkuus: Kortteja löytyy joka lähtöön. Jonkin verran peruspeliä monimutkaisempi.
Onnen vaikutus: Mukana ei ole erityisen tuuripitoisia kortteja.
Vuorovaikutus: Hyökkäyskortteja on neljä kappaletta ja muutama muu kortti lisää vuorovaikutusta.
Teema: Merellinen teema ja ryöstely toimii, lisäosahan on runsas kuin aarrearkku.
Uudelleenpelattavuus: 40 korttia riittänee hetkeksi.
Saavutettavuus: Peli on saatavilla englanniksi. Korteissa on aika paljon tekstiä, joten vähintään jonkinlaista kielitaitoa vaaditaan.
Pelaajamäärä: Ei vaikuta peruspelin pelaajamäärään. 2–4 peruspelin kanssa.
Pituus: Jos kortteja ei tunne, peli kestää hieman peruspeliä kauemmin.