Dominionin toinen lisäosa Kaukaiset rannat on enää puoliksi itsenäinen peli. Laatikko on yhtä iso kuin peruspelissä ja Hovin juonissa, mutta mukana ei tule raha- ja pistekortteja. Jos ne kuitenkin jostain saa, Kaukaiset rannat toimii täysin itsenäisesti eikä vaadi toimiakseen muiden osien valtakuntakortteja.
Paketti lisää peliin paljon uusia mahdollisuuksia. Laatikosta löytyy 26 uutta valtakuntakorttia, joista osa edustaa aivan uutta tyyppiä. Lisäosan taustoista kertoo enemmän Donald X. Vaccarinon Kaukaiset rannat -esikatsaus. Korttien lisäksi mukana on alustat muutaman kortin tarpeisiin ja pelimerkkejä.
Lisäosan idea
Uusi korttityyppi on toistuvat kortit, jotka jäävät pöytään ja toimivat vielä seuraavallakin kierroksella. Helppo esimerkki on Kauppalaiva, joka antaa kaksi rahaa nyt ja seuraavan vuoron alussa. Kortti jää pöytään muistuttamaan itsestään ja siirtyy poistopakkaan vasta seuraavan kierroksen aikana. Oransseilla kehyksillä merkittyjä toistuvia kortteja on setissä kahdeksan. Muutkin kortit hyödyntävät seuraavan kierroksen teemaa eri tavoin. Lisäksi mukana on yksi Hovin juonista tuttu vihreä-valkoinen kortti, joka sekin sopii mainiosti Kaukaisten rantojen teemaan.
Kortit ovat osittain muunnelmia tutuista aiheista, osin kekseliäämpiä virityksiä. Kokonaisuus tuntuisi ensifiilikseltään olevan aika hyvin tasapainossa, toki joukossa on vähän parempia ja vähän huonompia kortteja. Toisaalta esimerkiksi BoardGameGeekin keskusteluissa suosikit ja inhokit menevät tyylikkäästi ristiin.
Lisäosan merellinen teema on hauska ja ainakin alkuvaikutelman perusteella kokonaisuus tuntuu Hovin juonia paremmalta. Pelkästään peruspelin omistaville suosittelisin Kaukaisia rantoja ensimmäiseksi lisäosahankinnaksi, jos ei erityisesti tarvitse lisäkortteja viiden ja kuuden pelaajan peleihin.
Mielenkiintoisista korteista voisi mainita vaikka Taktikon, joka vaatii pelaaja poistamaan kaikki kortit kädestään, mutta vastineeksi saa seuraavan kierroksen alussa +5 korttia, lisäoston ja ylimääräisen toiminnon — siis tuplavuoron. Rannikkoasema antaa aidon tuplavuoron, jälkimmäisen tosin vajaalla kädellä. Nimikkokorttini Saari on oivallinen neljän rahan ja kahden pisteen kortti, joka toimintona vie itsensä ja toisen kortin pois pakasta pelin loppuun asti. Tähystäjä antaa pelaajalle pakan kolme päällimmäistä korttia, joista yksi tuhotaan, yksi poistetaan ja yksi palaa pakan päälle. Ovela kortti sekin.
Liian hieno (ja kallis)
Jonkin verran keskustelua on herättänyt lisäosan hinta. Suomessakin Kaukaisten rantojen hinta nousi juuri ennen julkaisua 39 euroon. Hinta tuntuu korttipelin lisäosaksi tyyriiltä, etenkin kun mukana on tarpeettomankin hienoja ekstraosia. Saarto- ja Merirosvolaiva-kortteja varten mukana on pelimerkit, kummallekin omat, eikä kyse ole mistään halvoista pahvilätkistä. Merirosvolaivaa varten on kolikot ja Saartoa varten omat merkkinsä, metallia kummatkin. Lisäksi Merirosvolaivalle, Alkuasukaskylälle ja Saarelle on isot pahvialustat.
Nämä ovat kaikki ekstraa. Pelimerkit olisi voinut tehdä halvemmin ja alustat voisivat olla tavallisia kortteja, ilmankin varmaan pärjättäisiin. Hyvä kuitenkin näin, sillä metallilätkät ovat tyylikkäitä ja miellyttäviä. Lisäksi BoardGameGeekin keskustelujen perusteella käsitykseni on, että pelin hintataso päätettiin ensin ja osat pistettiin sitten hinnan mukaiseen kuosiin, eli ei pelin hinta sen halvempi olisi ollut ilman hienoja komponentteja.
Hinta voi tuntua kovalta, etenkin kun peruspeliä mainostettiin juuri 30 eurolla eli kympin halvemmalla, mutta kyseessä on sen verran rautainen tuote, että asiaa pitää tarkastella hieman laajemmasta näkökulmasta. Jos tykkää Dominionista, Kaukaisten rantojen lisäjutut tuovat peliin sen verran uutta potkua, että pidemmän päälle hinta pelisessiota kohden on hävyttömän pieni. 39 euron hintaisenakin tämä on hyvin kustannustehokasta viihdettä.
Jos jotakin, näkisin mieluusti lisäosat jatkossa paljon pienemmässä laatikossa. Nämä isot boksit vievät valtavasti tilaa, varsinkin kun monet useamman laatikon omistavat fanit virittelevät kuitenkin jonkun oman säilytysjärjestelmän. Kukin korttityyppi omaan minigrip-pussiinsa vaikuttaisi suositulta mallilta, itse virittelin Hovin juonien laatikkoon väliseinät, joiden avulla kaikki kortit mahtuvat laatikkoon siististi aakkosjärjestykseen. Ei niitä bokseja silti raaskisi roskiinkaan nakata, toisaalta on tylsää joutua itse kehittelemään joku säilytyssysteemi.
Oivallinen lisäosa, mutta jos haluat vain yhden lisäosan Dominioniin, ykkössuosituksemme on Nousukausi.
Virhe
Merirosvolaiva-kortissa on virhe. Kortti antaa liikaa pelimerkkejä, sääntökirjan selitys kortista on sen sijaan oikein.
Faktat Dominion: Kaukaiset rannat -pelistä
Suunnittelija: Donald X. Vaccarino
Julkaisija: Rio Grande Games / Lautapelit.fi (2009)
Mutkikkuus: Kortit ovat hieman mutkikkaampia kuin perus-Dominionissa ja suunnilleen samaa tasoa kuin Hovin juonissa. Osa on helppoja, osaa en välttämättä raskaan tekstinsä vuoksi ottaisi ihan aloittelijoiden ensimmäisiin peleihin.
Onnen vaikutus: Osa korteista lisää tuuria (tai varianssia), osa antaa uusia keinoja vähentää tuurin vaikutusta.
Vuorovaikutus: Hovin juonissa on enemmän kiinnostavia hyökkäyskortteja, tästä setistä löytyy pari muunnelmaa Nostoväestä ja muutama muunlainen viritys. Kirouksia tuottava Saarto on näistä kiinnostavimpia.
Teema: Merellinen teema toimii hyvin, setin kortit sointuvat teemaan mukavasti ja hieman erilainen aihepiiri tuo peliin väriä. Lisäosan kortit erottaa teemansa vuoksi helposti.
Uudelleenpelattavuus: Tämän lisäosan jälkeen valtakuntakortteja on lähemmäs 80, joten erilaisia kymmenen kortin valikoimia on valtava määrä.
Kieliriippuvuus: Korteissa on tekstiä, mutta kaikki kortit ovat koko ajan näkyvillä. Suomalaista laitosta kannattaa toki tukea, vaan voi tätä muillakin kielillä pelata.
Pelaajamäärä: 2-4 (2-6, jos käytössä on sekä Hovin juonet että Valtakunta)
Pelin pituus: 15-45 min, osa korteista hidastaa peliä, osa kenties nopeuttaa