Dixit saa jälleen jatkoa. Kun Dixit 2 sisälsi pelkästään 84 uutta upeaa korttia, Dixit Odyssey on kokonainen peli, joka ei vaadi peruspeliä mukaan toimiakseen. Uuden korttipakan lisäksi Odyssey tarjoaa myös muutamia sääntövariantteja, joiden kautta Dixit saadaan kasvatettua jopa 12 pelaajan seurapeliksi.
Pelin idea
Dixit Odyssey on perussäännöiltään samankaltainen kuin perus-Dixitkin. Yksi pelaajista vuorollaan antaa yhdestä käsikortistaan vihjeen, muut pelaajat pelaavat kädestään mahdollisimman hyvin vihjeeseen sopivan kortin. Vihjeen muotoa ei ole rajattu — lause, äännähdys, laulu, mitä vain mieleen juolahtaakin.
Pelatut kortit sekoitetaan, minkä jälkeen pelaajat yrittävät arvata, mikä oli alkuperäiseen vihjeeseen viitannut kortti. Osumista saa pisteitä Kymppitonnin ja Rappakaljan tyyliin. Liian helpot tai liian vaikeat vihjeet koituvat pelaajan haitaksi.
Kun peruspelissä äänestäminen hoidettiin pienillä numerolaatoilla, Odysseyn mukana tulee rei’itetyt äänestyslevyt, joihin laitettavilla nappuloilla homma hoidetaan. Komponenttien suunnittelu olisi voinut onnistua paremminkin, sillä pelin mukana tulevat nappulat eivät oikein tahdo pysyä kiinni levyssä, kun sitä liikutellaan. Toisaalta uusittu pelilauta on hyvä, sillä siinä on valmiina paikat 12 äänestyskortille, jolloin pelattujen korttien äänestysnumerot ovat selkeämmät.
Mitä uutta?
Dixit Odysseyn näkyvimmät muutokset peruspeliin ovat kokonaan uusittu pelilauta sekä äänestyssysteemi. Lisäksi Odysseyn säännöissä on kaksi uutta tapaa pelata Dixitiä. Nämä uudet pelitavat on suunniteltu nimenomaan isommille pelaajamäärille. Toisessa muunnelmassa tarinankertojalle annetaan mahdollisuus mitätöidä yhdelle äänestettävistä korteista annetut äänet, toisessa Dixit muuntuu joukkuepeliksi. Myös peruspelin pelaajamäärä voidaan parilla pikkumuutoksella nostaa 12:een.
Dixit Odysseyn korttipakka on yhtä upeaa työtä kuin kaksi aiempaakin pakkaa. Ehkäpä Odysseyn korttien unikuvat ovat hieman aiempaa synkempiä ja aavistuksen vaikeampia kuin vanhat kortit, mutta tämä on kyllä makuasia. Jos korttitaide on aiemmin kiehtonut, kiehtoo se varmasti edelleen. Dixit Odysseyn laatikko on suunniteltu majoittamaan myös kaksi muuta Dixit-pakkaa, joten ainakin oma Dixitini kulkee nykyään kokonaisuudessaan Odysseyn sisällä.
Jos Dixitiä ei aiemmin ole kokoelmiinsa hankkinut, Odyssey on aivan yhtä hyvä ostos kuin peruspelikin. Joustavampi pelaajamäärä ja sääntövariantit voivat puhua hieman Odysseyn puolesta, Dixit kun on sitä parempi, mitä enemmän siinä on pelaajia. Vakavampaa ja kilpailullisempaa lautapeliä hakevalle mikään Dixit-versio ei ole ykkösvalinta, mutta seurapeliksi ja perhepeliksi peli sopii erinomaiseksi. Sitä paitsi, kukapa voisi vastustaa peliä, jossa saa pelata vaaleanpunaisella pupunappulalla!
Faktat Dixit Odysseystä
Suunnittelija: Jean-Louis Roubira
Julkaisija: Lautapelit.fi (2012), Libellud (2011)
Mutkikkuus: Peli on yksinkertainen kenelle tahansa.
Onnen vaikutus: Onnella ei juurikaan ole tekemistä lopputuloksen kanssa.
Vuorovaikutus: Tarina pitää suunnitella muita pelaajia varten. Vuorovaikutusta on runsaasti.
Teema: Ei teemaa, ellei unikuvia lasketa sellaiseksi.
Uudelleenpelattavuus: Korttien tarinat eivät kerralla tyhjene. Uudelleenpelattavuuden rajana on vain pelaajien luovuus.
Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole sääntöjä lukuunottamatta lainkaan tekstiä.
Pelaajamäärä: 3–12. Peli alkaa loistaa noin 5–6 pelaajasta alkaen.
Peliaika: 30 minuuttia