Kategoriat
Peliarvostelut

Dixit Jinx

Dixit-perhe sen kun laajenee. Dixit Jinx on selvästi samaa sukua, vaikka peliä myydäänkin kotimaassaan Espanjassa ilman Dixit-kytkyä. Tämä peli on pienempi, nopeampi ja notkeampi kuin alkuperäinen Dixit.

Pelin idea

Dixit Jinxin kansiPöytään ladotaan yhdeksän korttia ja yksi pelaajista saa kortin, joka osoittaa tiettyä korttia pöydältä. Kuten tavallisessa Dixitissä, tämän pelaajan on nyt annettava vihje, joka osoittaa oikeaan korttiin, mutta ei liian selvästi.

Muiden pelaajien on toimittava nopeasti ja tökättävä mielestään oikeaa korttia sormella. Kullekin kortille mahtuu vain yksi sormi ja jos kaksi pelaajaa tökkää samaa korttia yhtä aikaa, sormensa saa pitää kortilla se, joka sanoo nopeammin ”Jinx!”. Toisen on vaihdettava korttia. Jokaisen pelaajan on pakko valita joku kortti – mikäli ehtii.

Vihjeen antaja sanoo jokaisen valitun kortin kohdalla heti, onko kyseessä oikea kortti vai ei. Kierros loppuu välittömästi, kun oikea kortti on löytynyt. Oikean kortin löytäjä saa pitää kortin, vihjeen antaja puolestaan ottaa kaikki väärin arvatut kortit. Mikäli kukaan ei arvaa oikein, vihjeen antaja menettää yhden aikaisemmin kerätyn kortin. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon kortteja.

Kierroksen päätteeksi valitut kortit korvataan uusilla (tässä kohtaa suomennoksessa on valitettavasti virhe: säännöt väittävät, että kaikki kortit vaihdetaan, mutta se ei pidä paikkaansa). Peli päättyy, kun pakka loppuu, eikä yhdeksän kortin ruudukkoa enää saa täyteen.

Nopeaa toimintaa

Dixitin perusidea on siis hallussa: vihjeen on oltava sellainen, että ainakin joku haksahtaa väärään korttiin, mutta jonkun on keksittävä oikea.

Jos pelaajia paljon, vaikkapa kuusi, ja viidestä arvaajasta neljä on arvannut väärin, viimeisellä pelaajalla ei tietenkään ole minkäänlaista motivaatiota arvata oikein. Tämä on pieni kauneuspilkku pelissä.

Kaikki eivät tietenkään pikapelistä pidä. Minusta nopea arvaaminen on hauskaa ja siksi pidän Jinxistä jopa enemmän kuin tavallisesta Dixitistä. Veikkaan, että moni on kuitenkin toista mieltä. Pelin kuvitus herättää myös varmasti ristiriitaisia tuntemuksia. Dixitin unenomaiset ja monitulkintaiset näkymät on korvattu abstrakteilla kuvioilla, jotka ovat minun mielestäni lumoavan hienoja ja jopa mielenkiintoisempia kuin Dixitin kortit, mutta epäilen olevani tässäkin vähemmistössä.

Jos Dixitin idea miellyttää ja pikapeli ei töki pahasti, Jinx on hauska seurapeli. Pelistä irtoaa sopivalla porukalla runsaasti keskustelua siitä, miten pelaajat vihjeitä tulkitsivat ja mitkä kortit mihinkin sopivat. Perus-Dixit on peleistä se, jota ensisijaisesti suosittelisin jos vain yhden Dixitin haluaa, mutta ei tämäkään hullumpi ole. Säännöt ovat helpot ja pelin idean selittää nopeasti. Koska laatikko on pieni ja pelaaminen vaatii vähän tilaa, Jinx kulkee helposti mukana. Itse olen pistänyt Dixitin kiertoon, koska en oikeastaan tällaisia seurapelejä pelaa, mutta Jinxin voisin pitääkin kokoelmissani paikkaamassa satunnaista seurapelin tarvetta.

Dixit Jinxin kortteja. Kuva: Mikko Saari
Vihje on ”työväen yhtenäisyys”. Minkä kortin valitsisit? Kuva: Mikko Saari

Faktat Dixit Jinxistä

Suunnittelija:

Julkaisija: LibelludLautapelit.fi (2012)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, säännöt opettaa helposti.

Onnen vaikutus: Vähän, enimmäkseen kyse on siitä, että tajuaa vihjeet oikein.

Vuorovaikutus: Pelaaminen vaatii nopeaa toimintaa ja toisten pelaajien aivoitusten lukemista.

Teema: Peli on varsin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Satunnaisena seurapelinä toimii. Uudelleenpelattavuutta samalla porukalla tuo vihjeiden kehittyminen kuvien toistuessa, kun vihjeet voivat viitata kuvien sijasta aiemmin käytettyihin vihjeisiin.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 3–6

Pituus: Noin 15–20 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Dixit Jinx”

Hei,

saako siis pelaaja arvata useampaakin korttia, kun vain yhtä? Eli, jos oikeata vastausta ei ensimmäisillä arvauksilla tulekaan. Ja aktiivinen pelaaja sanoo heti ”EI”, jos arvattu kortti ei ole oikea?

Kun säännöissä mainitaan, että kierros loppuu oikeaan vastaukseen. Kuitenkin: ”Mikäli kukaan ei arvaa oikein, vihjeen antaja menettää yhden aikaisemmin kerätyn kortin”.

Jokainen pelaaja saa arvata vain kerran. Kierros päättyy oikeaan vastaukseen tai siihen, että kaikki vastaavat väärin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *