Dinodeck ottaa varsin suoraviivaisesti vanhan Top Trumps -korttipelin idean, joka monille lienee tutuin autokortteina 1980- tai 1990-luvuilta. Nyt teemana on dinosaurukset ja numeroarvojen lisäksi data on esitetty symboleilla. Tämä auttaa lapsia pelaamaan.
Kullakin dinolla on kolme eri arvoa: pituus, paino ja nopeus. Näitä vertaillaan toisten pelaajien kortteja vastaan. Lisäksi korteilla on klaani, eli väriryhmä.
Sääntökirja kertoo ohjeet kolmeen versioon, joista mutkikkain menee näin:
Kullakin pelaajalla on kädessään 4 korttia. Aloittaja valitsee kategorian jota vertaillaan. Kaikki pelaavat yhtäaikaisesti valitsemastaan yhdestä klaanista niin monta korttia kuin haluavat. Suurimmat yhteispisteet julistetusta kategoriasta pelannut pelaaja saa pelatut kortit pisteiksi itselleen. Pakasta nostetaan käsikorttien määrä takaisin neljään ja jatketaan kunnes pakka loppuu.
Sääntökirja on kevyt
Lapsen ensimmäiseksi korttipeliksi Dinodeck on toimiva. Säännöt selittää nopeasti ja ne ovat intuitiiviset.
Twistinä pelissä on muutama erikoiskortti, kuten asteroidi, tsunami ja maanjäristys. Niiden symboliarvot ovat järisyttävästi dinoja isommat ja jyräävät eräänlaisina valttikortteina dinot alleen.
Totesimme perheessämme varsin nopeasti, että säännöt ovat turhan köykäiset. Komponentit ovat sen verran selkeät, että omia variaatioita on helppo kehitellä pelaajien taitotason mukaan, esimerkiksi kuutiodraftaamalla kortit ennen peliä. Olisi kuitenkin ollut ihan kiva, että Dinodeckiin olisi kehitelty vähän oivaltavampaakin peliä.
Normaalissa klaanipelissä ongelmana on muun muassa se, että samaa klaania kannattaa aina pelata monta korttia, koska voittopisteet määritellään korttien lukumäärän eikä voitettujen erien määrän perusteella. Väliäkö tuolla, kun pelin kohdeyleisö on lapset.
Dinosaurukset ovat mahtavia
Neljävuotias lapseni on erittäin fanaattinen dinosaurustutkija, joten hän on täydellisesti pelin kohderyhmää. Lapsi rakastui peliin välittömästi.
Korttien kuvitus on todella hienoa ja graafinen toteutus selkeää. Eräs viehättävimmistä asioista dinosauruksissa on eri lajien monimuotoisuus. Juuri tätä elementtiä Dinodeck korostaa ansiokkaasti. Pelkästään dinosaurusten nimien ja kuvien selailu on lapselle viihdyttävää.
Pelin kehittäjä Ilkka Landén kertoo HIRMU Gamesin nettisivuilla: ”Idea DinoDeckista sai alkunsa isänpäivänä 2020. Leikin viisivuotiaan Väinö-poikamme kanssa muovisilla dinosauruksilla ja mietin, miksi markkinoilta ei löydy lapsille tarkoitettua kortti- tai lautapeliä dinosauruksista. Sellaista melko simppeliä peliä, jota myös 4–6-vuotiaat pystyisivät pelaamaan.”
Dinopelit suomessa
Dinosaurusteemaisia lautapelejä on viime vuosina julkaistu aikuisille moniakin, mutta lapset ovar erityinen kohderyhmä ja todentotta, ihan helpolla ei sopivaa peliä löydykään. Lapsille on Suomessa kuitenkin saatavilla ainakin: Dino Race, SOS Dino sekä Dinosaurusseikkailu. Kaksi jälkimmäistä on meillä pelihyllyssä, ja Dinodeck nauttii niitä suurempaa suosiota.
Jos siis neljävuotias dinosaurusten asiantuntija sanoo, että tämä on hänen lempilautapelinsä ikinä, niin ehkäpä se on paras arvio mitä Dinodeck voi saada.
Päivitys 11.11.2024: HIRMU Gamesin uusi peli Ancient Animals jatkaa samalla mekaniikalla, mutta lisää peliin uusia elementtejä pelkän vertailun vuoksi. Uuden pelin aiheena on dinosaurusten sijasta muut esihistorialliset eläimet.
Faktat Dinodeckistä
Suunnittelija: Ilkka Landén
Julkaisija: HIRMU Games (2022)
Mutkikkuus: Helppo.
Onnen vaikutus: Merkittävä, peli on lähes yksinomaan tuuripeli.
Vuorovaikutus: Omilla korteilla kilpaillaan vastustajan kortteja vastaan.
Teema: Dinosaurusteema toimii aiheen ystäville takuuvarmasti.
Uudelleenpelattavuus: Kaikki kortit on nähty muutamassa erässä.
Kieliriippuvuus: Käytännössä riippumaton. Erikoiskorttien nimet ovat tosin englanniksi.
Pelaajamäärä: 2–8
Pituus: 5–15 minuuttia.