Atlas Gamesin vuonna 2011 julkaisema Cthulhu Gloom on kosmisen kauheaa itsenäistä jatkoa vuonna 2004 ilmestyneelle alkuperäiselle Gloomille. Gloomin tavoitteena oli saada oma perhe kärsimään ja kuolemaan mitä traagisimmilla tavoilla, ja tämä ideahan sopii Cthulhu-mythoksen yhteyteen kuin Tindaloksen koira terävään kulmaan.
Pelin kulku
Peli aloitetaan valitsemalla pelattava tarina. Tarinoita on muutama erilainen ja ne ovat tuttuja Cthulhu-mythokseen kuuluvista peleistä ja kirjoista. Tarinakortteja pelataan pöytään kaksi.
Kun tarina on valittu, valitaan perheet. Jokainen pelaaja valitsee pelattavakseen perheen, johon kuuluu viisi jäsentä. Viisinpelissä viides pelaaja pelaa sekaperhettä, johon kuuluu jäseniä kaikista muista perheistä. Perheet ovat tuttuja Cthulhu-mythoksesta – mukana ovat muun muassa Whateleyt – ja niihin kuuluu mielenkiintoisia henkilöitä, aina kissoista ihmisiin. Kaikki perheet eivät kuitenkaan ole ihmisiä, vaan on mukana on muitakin mielenkiintoisia hahmoja.
Perhekortit asetetaan pelaajien eteen niin että kaikki voivat ne nähdä.
Tämän jälkeen nostopakka sekoitetaan ja jokainen nostaa käteensä viisi korttia. Jokaisella pelaajalla on vuorollaan kaksi toimintoa. Toimintoja on kuusi erilaista.
Pelaaja voi valita kädestään muutoskortin, joka pelataan elossa olevan hahmon päälle. Kohde voi olla myös muiden pelaajien hahmo. Muutoskortit kerryttävät ”Pathos-pisteitä”, joita tarvitaan pelin lopussa voittoon. Tapahtumakortilla taas voi esimerkiksi siirtää kortteja toisten hahmojen päälle, herättää kuolleen hahmon henkiin tai vaikkapa saada mahdollisuuden pelata lisää kortteja pöytään.
Kolmas pelattava korttityyppi pelissä on ”Untimely Death”-kortti. Kortilla hahmo kuolee ja pisteet lukittuvat lopussa tehtävään pisteiden laskuun.
Pöytään pelatut muutoskortit pelataan suoraan hahmokortin päälle. Kortit ovat läpinäkyviä, joten kun niitä pinotaan päällekkäin, alemmat kortit näkyvät läpi osin, osan yksityiskohdista jäädessä uuden kortin alle piiloon. Pelin lopussa lasketaan yhteen vain näkyvät pisteet ja asiat. Se, jolla on eniten negatiivisia pisteitä, voittaa pelin ellei jokin voimassa oleva asia muuta tätä.
Hauska peli, mutta ei kaikille
Jos ei tiedä Cthulhu-mythoksesta mitään, Cthulhu Gloom on kehno valinta. Jos peli muuten kiinnostaa, kannattaa perehtyä alkuperäiseen Gloomiin, jonka ymmärtäminen ei edellytä H.P. Lovecraftin tarinoiden tuntemista. Molemmissa peleissä jyllää sama musta huumori, alkuperäisen pelin aihe vain on yleismaailmallisempi.
Cthulhu Gloom on hauska ajanviete sopivassa porukassa, pelissä on mukana tarinankerrontaa. On hauskaa keksiä tarinaa, koska tapahtumien satunnaisuus vie peliä ihan omia polkujaan. Aina tarinan kertominen ei ole helppoa, mutta on jokaisen oma valinta, kuinka syvällisen tai hauskan tarinan kertoo. Sopivalla porukalla pelattuna ja vähintään kolmella pelaajalla peli pääsee oikeuksiinsa. Se sopii hyvin illan istujaisiin, sillä pelin äärellä saa hyvät naurut. Peliä voi pelata ilman tarinankerrontaa, mutta se menettää osan viehätyksestään tällöin.
Aluksi läpinäkyviin kortteihin oli hankaa tottua ja läpinäkyvyys häiritsi. Nyt kun peliin on tottunut, se ei ole ollenkaan hassumpi idea. Taide korteissa on erilaista, eikä huonoa, mutta ei mitenkään erityisen taiteellista. Kuvat ovat pieniä, mutta niistä saa selvän. Korttien muovi on kohtuullisen laadukasta sekä paksua, joten korttimuoveja nämä kortit eivät tarvitse. Ne ovat helppoja sekottaa ja rispaantumista ei varmasti ihan heti tule.
Pelistä voi saada aluksi sellaisen kuvan, että minkäänlaista taktikointia ei tarvita tai kyseessä on vain yksi Munchkin-variaatio. Kyseessä on kuitenkin ihan oma pelinsä ja kädessä olevien korttien pelaamista kannattaa miettiä, sillä hyvä kädenhallinta on avain voittoon.
Jos pitää tiukasta taktikoinnista, strategioiden luomisesta ja viimeisen päälle hiotusta pistelaskupelistä, ei Cthulhu Gloom ole oikea vaihtoehto.
Faktat Cthulhu Gloom
Suunnittelija: Keith Baker
Julkaisija: Atlas Games (2011)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja ne opettaa nopeasti. Korttien ominaisuudet oppii pelaamalla.
Onnen vaikutus: Pelissä on paljon tuuria mukana, mutta ilman hyvää kädenhallintaa ei pelissä pärjää.
Vuorovaikutus: Pelissä on pelaajista riippuen joko paljon tai vähän vuorovaikutusta.
Teema: Mustaa huumoria Cthulhun hengessä, toimii hyvin. Jos ei tunne Cthulhu-mythosta, iso osa pelin viehätysvoimasta rapisee pois.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä.
Kieliriippuvuus: Säännöt englanniksi, korteissa on jonkin verran tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–5, suositeltava määrä 3–5.
Pituus: 60 minuuttia valmistajan mukaan, todellisuudessa paljon vähemmän.