Kategoriat
Peliarvostelut

Completto

Completto on erittäin yksinkertainen laattojenjärjestelypeli, jonka säännöt oppii kuka tahansa. Nopeana täytepelinä tai kevyenä viihteenä se toimii todella hyvin.

Yksinkertainen on kaunista. Pelissä ei tarvitse olla monia eri elementtejä, jos perusidea on toimiva, pelimekaniikat on toteutettu hyvin ja ulkoinen toteutus miellyttää ja palvelee tarkoitusta.

Completto onnistuu tässä hienosti. Sen perusrunkona on rommipeli: nosta laatta, katso sopiiko se käteen, heitä laatta pois. Laatat ovat näppituntumaltaan erittäin miellyttäviä puupalikoita. Pelaaminen on helppoa ja onnistuu lähes keneltä tahansa.

Completton kansi

Numerot ojennukseen

Pelin laatoissa on numerot yhdestä sataan. Pelaajat saavat eteensä 17 laatan rivin, sattumanvaraisesti valittuna, kuvapuoli alaspäin. Sen jälkeen nostetaan viisi laattaa yksi kerrallaan kuvapuoli ylöspäin ja asetellaan ne omaan riviin halutuille paikoille.

Completton tavoitteena on saada tämä oma 22 laatan rivi ojennukseen, niin että jokainen laatta on kuvapuoli ylöspäin ja numerot kulkevat kasvavassa järjestyksessä. Omalla vuorolla nostetaan pöydän keskeltä laatta, käännetään se kuvapuoli ylöspäin ja katsotaan, sopiiko se omaan riviin. Jos rivistä löytyy kuvapuoli alaspäin oleva laatta, jonka paikalle numeron voi pelata, se ujutetaan riviin ja aiemmin rivissä ollut laatta palautetaan pöydän keskelle.

Jos käy niin, että uusi laatta ei riviin sovi, eli sopivassa kohdassa numerojärjestystä ei ole nurinpäin olevaa laattaa, jonka tilalle sen voisi laittaa, laatta palaa pöydän keskelle kuvapuoli ylöspäin, mistä se on muiden poimittavissa.

Kun pöydälle kertyy kuvapuoli ylöspäin olevia laattoja, toinen siirtomahdollisuus käy ajankohtaiseksi. Laatan nostamisen sijaan on mahdollista järjestellä omaa riviään. Silloin voi ottaa kuvapuoli alaspäin olevan laatan ja siirtää sen toiseen kohtaan rivillä. Näin voi tehdä hyvän paikan saatavilla olevalle laatalle tai muuten vain korjata virhearviointien seurauksia.

Jos onnistuu saamaan kaksi peräkkäistä numeroa vierekkäin omalle riville, saa palkinnoksi ylimääräisen vuoron. Siinäpä pelin säännöt kokonaisuudessaan. Ensimmäisenä rivinsä valmiiksi saanut vie voiton.

Alkutilanne
Tästä se lähtee: 22 laatan rivi, jossa on viisi laattaa oikein päin. Kuva: Mikko Saari

Helppo ja tasapainoinen peli

Completton pelaaminen on helppoa. Ainoa edellytys on jonkinasteinen numeroiden osaaminen sataan asti. Säännöt ovat niin yksinkertaiset, että ne opettaa kenelle tahansa hetkessä.

Completto on yksinkertainen filleri, joka sopii rentoon pelailuun ja peli-iltojen täytepeliksi, mutta kevyiden pelien ystäville se toimii sellaisenaankin. Yksi erä kestää vain vartin, mutta en ylläty, jos peli koukuttaa sen verran, että toinen tai kolmas erä pitää pelata saman tien. Peli on uusi, vain muutaman vuoden takainen, mutta tuntuu vuosikymmenten takaiselta, hyvässä mielessä.

Isoin miinus Complettolle on heikko saatavuus. Pelistä on julkaistu yksi monikielinen laitos, josta löytyy myös englanninkieliset säännöt, mutta pelin saatavuus Saksan ulkopuolella on heikkoa. Jos peli tulee jostain vastaan, suosittelen nappaamaan kiinni.

Lopputilanne
Tähän pitäisi päästä: rivillä on 22 laattaa oikein päin, oikeassa järjestyksessä. Hauskana yksityiskohtana osa laatoista kelpaa kumminpäin tahansa: esimerkiksi 18 tai 81 voivat kumpikin olla kumpi numeroista tahansa. Kuva: Mikko Saari

Faktat Complettosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Schmidt Spiele (2015)

Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, ne opettaa hetkessä.

Onnen vaikutus: Tuurilla on osansa pelissä, mutta jonkinmoinen taitoelementtikin on mukana.

Vuorovaikutus: Toisten peliä on seurattava hieman ja välillä reagoitava, mutta enimmäkseen kyse on kilpajuoksusta omaa tavoitetta kohti.

Teema: Completto on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Yksinkertainen peli-idea kestää toistoja hyvin.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä, riittää että tunnistaa numerot 1–100.

Pelaajamäärä: 2–4 pelaajaa, toimii hyvin eri pelaajamäärillä.

Kesto: Noin 15 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *