Kategoriat
Peliarvostelut

Compatibility

Tällä kertaa täysille seurapelimarkkinoille pyrkii Compatibility, jonka ensimmäinen versio julkaistiin vaille 20 vuotta aikaisemmin. Suomessa pelin julkaisi Competo vuonna 2011.

Peli on tarkoitettu pääasiallisesti pariskunnille, joiden on kyettävä ymmärtämään toisten ajatuksenjuoksua. Paperilla Compatibility on siis hyvin perinteinen seurapeli, mutta onnistuuko se yllättämään?

Pelin idea

Peliä pelataan kahden pelaajan tiimeissä. Jokainen pelaaja saa samanlaiset 40 korttia, joissa on valokuvia erilaisista henkilöistä, paikoista tai tilanteista. Esiin nostetaan yksi aihe, jonka jälkeen pelaajat valikoivat korteistaan aiheeseen sopivia kortteja. Kortteja valitaan 1–5, riippuen miten pitkällä pelaajat ovat ehtineet pistelaudalla. Mitä pidemmällä ollaan, sitä vähemmän kortteja saa valita.

Tämä ei vielä riitä, vaan valitut kortit laitetaan järjestykseen aiheeseen parhaiten sopivasta huonoimmin sopivaan. Lopulta pelaajat paljastavat yhtä aikaa korttinsa ja vertaavat niitä parinsa kortteihin. Pelaajat saavat pisteitä samanlaisista korteista ja lisäpisteitä irtoaa, jos kortit ovat pareilla täysin samassa kohdassa.

Jokaisella pelaajalla on lisäksi yksi kertakäyttöinen 2x-laatta. Jos pelaaja tuntee parinsa kemioiden kohtaavan, hän voi käyttää laattansa. Mikäli sen kierroksen ensimmäinen kortti on molemmilla sama, pisteitä tulee tuplasti. Muussa tapauksessa laatta menee harakoille.Compatibility. Kuva: Competo

Rajoittavat kortit

Compatibility hoitaa seurapelitonttinsa tunnollisen varmasti. Se on helppo ja nopea opettaa, eivätkä pelit kestä kauan. Vaikka laatikko muuta väittääkin, yhden pelin pelaamiseen ei tuhraannu puolta tuntia pidempään, jos parien kemiat eivät ole aivan surkealla tasolla. Samalla pelissä oppii jotain paristaan tai ainakin huomaa, miten vähän toisen ajatuksenjuoksua loppupeleissä tuntee.

Vaikka alkuperäinen versio on pääsääntöisesti tarkoitettu pariskunnille, tulee pelin mukana ohjeet myös parittomille pelaajamäärille. Ohjeet eivät juuri muutu, nyt vain kaikki pyrkivät synkkaamaan yhden, joka vuoro vaihtuvan pelaajan kanssa. Peli kyllä toimisi yhtä hyvin näillä säännöillä myös parillisilla pelaajamäärillä.

Valittavia aiheita on pelin mukana tarpeeksi, suurempi ongelma on pelattavien korttien rajallinen määrä. Vaikka 40 korttia tuntuu riittävältä, ylimääräinen vaihtopakka ei olisi ollenkaan pahitteeksi. Nyt samoja kortteja selataan joka kierros ja ne tulevat turhan tutuiksi.

Korttien kuvituskin on kovin tylsää ja yksiulotteisia. Yleensä kuvat ovat yksinkertaisia postikorttimaisemia tai valokuvia jostain eläimestä tai esineestä. Tämä ajaa siihen, että aiheen ollessa ”viini”, on aivan satavarmaa, että jokaisen ensimmäinen kuva on korttipakan ainoa viininkaatokuva. Välillä taas aiheeseen sopivia kuvia ei tunnu löytyvän ollenkaan.

Kelvollinen seurapeli

Compatibilitya voi suositella parhaiten harvemmin pelaaville pariskunnille. Peli tarjoaa kevyttä illanistujaisviihdettä ja sen parissa viihtyy ilman suurempia hammasten kiristyksiä pari kertaa vuodessa. Peli on lisäksi pakattu tyylikkääseen metallirasiaan, lisäpisteet siitä.

Toisaalta kilpailu kepeiden seurapelien kategoriassa on kovaa ja haastajia on paljon. Näistä varteenotettavin vaihtoehto on Dixit, joka hoitaa kuvista arvailun tyylikkäästi. Lisäksi kyseisen pelin kuvat ovat huomattavasti monitulkintaisempia jättäen tilaa mielikuvitukselle.

Faktat Compatibilitysta

Suunnittelija:

Julkaisija: Crown & Andrews Ltd. (1996), Competo (2011)

Mutkikkuus: Erittäin helppo ja nopea oppia.

Onnen vaikutus: Ei onnea, pitää vain tietää, mitä toinen ajattelee.

Vuorovaikutus: Vastauksia pitää ajatella toisen näkökulmasta.

Teema: Ei ole nimeksikään.

Uudelleenpelattavuus: 40 korttia eivät suurta vaihtelua anna. Jos peliä pelaa harvemmin, ongelmaa ei luultavasti tule.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 3–8

Pituus: 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Sampsa Ritvanen

Innokas lautapelaaja ja luokanopettaja Oulusta. Kammoaa pitkiä, useita tunteja kestäviä harrastajapelejä. Pitää erityisesti hieman raskaammista perhepeleistä ja testailee mielellään uusia lastenpelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *