Testasimme Amon toimittaman Collecton, joka on 2–4 pelaajan nopea perhepeli. Idealtaan Collecto muistuttaa hieman videopelipuolelta tuttuja Match 3 -pelejä, kuten Bejeweled. Potion Explosion oli pari vuotta sitten hitti, joten onnistuisiko Collecto voittamaan meidät puolelleen?
Komponentit ja idea
Pelin keskeinen elementti on musta-vihreä muovinen pelialusta, jossa on 7×7-ruudukko. Siihen asetellaan mukana tulevat 48 palloa kuudessa eri värissä. Pelialustan keskellä jää yksi tyhjä kolo. Ideana pelissä on työntää yhtä palloriviä niin pitkälle kuin se laudalla kulkee, minkä jälkeen tarkistetaan, syntyikö siirron avulla kahden tai useamman samanvärisen pallon vaaka- tai pystyrivejä. Nämä pallot otetaan itselle.
Jos pelaaja uskoo että hän ei pysty tekemään siirtoa, jolla muodostuisi vähintään yksi pari, hän voi kysyä, näkeekö kukaan muu pelaajista sellaista siirtoa. Jos kukaan ei keksi siirtoa, vuorossa oleva pelaaja saa tehdä kaksi siirtoa peräkkäin. Kun kahdellakaan siirrolla ei enää saa paria aikaiseksi, peli loppuu. Jokaisesta pelaajan keräämästä kolmen samanvärisen pallon ryhmästä saa yhden pisteen, ja eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Pelin ulkoasu on… muovinen. Pallot ovat vähän liian kevyet ja alusta turhan pieni: meilä jopa kuusivuotiaan sormet usein sotkivat pelitilannetta kun hän yritti siirtonsa lopuksi napata pallot talteen omaan pistekouruunsa. Alustan reunoilla olevat pistekourut ovat myös ainakin kaksistaan pelatessa liian pienet ja pallot pursuavat ylitse. Palloja siis kierii helposti lattialle.
Pelitunnelman sweet spot on kapea
Itse pelaaminen ei ollut niin hauskaa kuin toivoimme. 7×7-ruudukko tyhjenee nopeasti, mikä johtaa pelin draaman rakenteen kannalta epäedulliseen tilanteeseen. Ensimmäisellä vuorolla vaihtoehtoisia siirtoja ei ole kuin muutama ja valinnat ovat aika tylsiä. Sen jälkeen tulee hyvin lyhyt herkkuhetki, jolla oikein hyvällä siirrolla voi napata seitsemän tai kahdeksan palloa itselleen ja tuntea itsensä neroksi.
Tunne menee nopeasti ohi, sillä loppupeli on aika tylsää ja yhdenkin parin saaminen vaikeutuu jatkuvasti. Peli ratkeaa yleensä noihin muutamiin keskipelin siirtoihin, loppupelissä ei ole enää juuri jännitystä.
Taktikointia pelissä on hyvin vaikea tehdä, sillä omaa seuraavaa vuoroaan on liki mahdotonta pedata etukäteen, edes kaksinpelissä. Pientä analyysiparalyysia voi tulla, jos joku pelaaja haluaa pohtia kaikki vaihtoehtonsa läpi.
Kenelle Collecto sopii?
Noin 7-vuotiaat lapset voivat saada tästä keskenään iloa irti, sillä aikuista ei välttämättä tarvita enää, kun simppelit ohjeet on ymmärretty. Käytännössä markkinat ovat kuitenkin kyllästetty paremmilla peleillä. Mikään osa-alue Collectossa ei yllä keskitason yläpuolelle.
Peliharrastajalle voisi suositella Collecton sijasta Potion Explosion, joka hoitaa Bejeweled-tyylisten pelien tontin kuulemma hyvin. Amon omasta tuotannosta Dr. Eureka on lapsille suunnattu palloja ja älliä yhdistävä peli, jossa on vähän näppäryyselementtiä ja paljon nopeuskisaa mukana. Sitä pelaan mielelläni koska tahansa lasten kanssa ja siinä on loistavat komponentit. Collecto ei valitettavasti ollut niin hauska kuin odotimme.
Faktat Collectosta
Suunnittelija: Martin Nedergaard Andersen
Julkaisija: AMO, FoxMind (2018)
Mutkikkuus: Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, lapsikin tajuaa nopeasti kupletin juonen.
Onnen vaikutus: Pelin satunnaiselementit rajoittuvat alkuvalmisteluissa tehtävään pallojen asetteluun.
Vuorovaikutus: Collectossa toisten pelaajien siirrot vaikuttavat suuresti siihen, mitä vaihtoehtoja omalle vuorolle jää.
Teema: Peli on täysin teematon.
Uudelleenpelattavuus: Satunnainen alkuasetelma tekee joka pelikerrasta erilaisen. Silmää siirtojen lukemiseen voi jonkin verran kehittää. Jos olet haka Bejeweledissä, siitä on tässä hyötyä. Peli on tuntui kuitenkin aika lailla nähdyltä muutaman erän jälkeen.
Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole lainkaan tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4, kaksinpelissä on aavistus taktiikasta, useammalla omia siirtojaan ei voi suunnitella lainkaan.
Kesto: 10–15 minuuttia.