Kategoriat
Peliarvostelut

Cluzzle

Cluzzle kierrättää samaa ideaa kuin Klaus Teuberin ensimmäinen julkaistu peli, vuonna 1988 ilmestynyt Barbarossa, jossa velhot arvuuttelivat toistensa arvoituksia. Cluzzle kierrättää samaa ideaa, mutta siistii teeman ja turhat mekaniikat pois ja tekee pelistä puhtaan seurapelin. Cluzzle sopii lapsille, aikuisille, kokemattomille pelaajille ja jopa usein seurapelejä paheksuville lautapeliharrastajille.

Pelin idea

Pelaajat tekevät muovailuvahasta veistokset korteista valituista aiheista. Sen jälkeen seuraa kolme kierrosta arvuuttelua, joiden aikana pelaajat saavat kysyä toisiltaan kysymyksiä veistoksista. Sallitut vastaukset ovat “kyllä”, “ei”, “joskus”, “osittain” ja “en tiedä”. Sen jälkeen pelaajat arvaavat toistensa veistoksia.

Onnistunut arvaus tuottaa arvaajalle ja veistäjälle yhden pisteen. Arvaamattomat veistokset jatkavat seuraavalle kierrokselle, jolloin pisteitä saa kaksi. Kolmannella ja viimeisellä kierroksella pisteitä saa kolme. Muovailussa on siis tavoitteena luoda jotain sopivan haastavaa, joka arvattaisiin mahdollisimman myöhään. Liian hämärää veistosta ei taas arvaa kukaan, joten tasapainottelu on tarpeen.

Peliä voi pelata haluamansa määrän kierroksia, yhden pelaamiseen menee noin 15-20 minuuttia. Suositeltu kierrosmäärä on kolme, mutta jos pelaajia on vähemmän kuin kuusi, kolmessa kierroksessa pistemäärät ovat luultavasti varsin tasaiset, joten useampi kierros voi olla paikallaan.Cluzzle

Helppoa hupia

Cluzzle on hauska peli, joka sopii hyvin erilaisille pelaajille. Koska muovailuvahatöiden on tarkoitus olla vähän sinne päin, taiteellista lahjakkuutta ei vaadita. Korttien aiheet vaihtelevat helpoista ja konkreettisista hyvinkin abstrakteihin, joten muovailuun saa lisähaastetta, mikäli haluaa.

Pelin mukana tullut muovailuvaha voi kärsiä pahasti kuivuudesta. Se voi pilata pelikokemuksen, mutta vaha on yleensä pelastettavissa lisäämällä siihen vettä pisara kerrallaan ja vaivaamalla vahaa jokaisen pisaran jälkeen. Toinen vaihtoehto on kääriä vaha kosteaan paperipyyhkeeseen. Vahapurkit eivät välttämättä ole ilmatiiviitä, mikä edesauttaa vahan kuivumista. Cluzzlen ensimmäisessä painoksessa muovailuvahat olivat minigrip-pusseissa, jotka toimivat purkkeja paremmin.

Suunnittelija:
Julkaisija: North Star Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Cluzzle”

Olen oppinut ainakin sen etten ikimaailmassa enää hanki peliä, jossa on muovailuvahaa yhtenä pelikomponenttina. Tässä muovailuvahat sentäs “vain” olivat kovettuneet käyttökelvottomiksi (ehkäpä kärsivällisempi olisi ne voinut pelastaa), Craniumissa vaha oli alkanut homehtumaan mikä oli vielä iloisempi yllätys. Kannattaa siis alkaa tutkimaan vahan sielunelämää tai varautua ostamaan uusia muovailuvahoja tasaisin väliajoin, mikäli tämmöisiä haluaa pelata.

Sääli sinällään, koska pidän peli-ideasta kovasti ja ainakin taiteellisesti lahjakkaiden tyyppien kanssa pelatessa saa oikeasti aina välillä ällistyä mitä kaikkea käsin muovailuvahasta pienessä ajassa saakaan askarreltua. Usein muuten jotain semmoista, mitä on täysin mahdoton arvata liiallisten krumeluurien takia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *