Splenundor on moderni klassikko, joka tiivistää puoleen tuntiin hyvin toimivan ja napakan paketin. Jos tästä huolimatta kaipaa peliinsä hieman lisää variaatiota, voi peliä muutella lisäosakokoelmalla Cities of Splendor.
Alhambran tapaan lisäosan laatikko pitää sisällään neljä pienempää moduulia. Näitä ei kuitenkaan voi käyttää yhtä aikaa, vaan kerrallaan peliin saa tunkea vain yhden moduulin.
Neljä moduulia
Kaupungit on ohjekirjan mukaan suositeltava valinta ensimmäiseksi laajennukseksi. Se korvaa aatelislaatat uusilla kaupunkilaatoilla. Näitä laattoja arvotaan näkyviin kolme, ja pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saa jonkin näistä laatoista haltuunsa. Jos useampi saa laatan samalla kierroksella, voittaja on isomman laatan napannut. Laatan saa, kun on kerännyt vähintään laatassa ilmoitetun määrän voittopisteitä sekä täyttää laattaan merkityn bonusehdon (esimerkiksi neljä punaista ja kolme mustaa tai viiis samanväristä korttia).
Itämaat tuo peliin uusia kortteja. Itämaiden kortit tulevat tarjolle omille riveilleen, ja niitä voi ostaa samaan tapaan kuin peruspelinkin kortteja. Uusilla korteilla voi esimerkiksi saada kertakäyttöisiä kultamerkkejä (joita ei lasketa 10 merkin rajaan), hankkia ilmaisia alemman tason kortteja, tuplata jonkin korttinsa bonuksen tai varata aatelisen itselleen.
Kauppa-asemat lisää peliin pelilaudan, jossa on viisi aluetta. Kun pelaaja saa alueelle merkityn vaatimuksen täytettyä (esimerkiksi viisi vihreää korttia ja aatelislaatta), hän saa asettaa alueelle oman pelimerkkinsä ja saa käyttöönsä pelilautaan merkityn voiman. Voimilla voi saada pisteitä joko suoraan tai pöytäämistään pelimerkeistä, tuplata kultamerkkiensä arvon, ottaa kahden samanlaisen jalokiven lisäksi yhden erilaisen jalokiven tai saada ilmaisen jalokiven kortin ostaessaan.
Linnakkeet antaa kullekin pelaajalle kolme linnakenappulaa. Aina, kun pelaaja ostaa kortin, hänen tulee asettaa tai siirtää yksi linnakkeistaan jollekin myynnissä olevalle kortille, jossa ei ole toisen pelaajan linnaketta. Vaihtoehtoisesti hän voi palauttaa jonkun toisen pelaajan linnakkeen omistajalleen. Jos kortilla on linnake, vain linnakkeen pelannut pelaaja voi ostaa tai varata kyseisen kortin. Jos onnistuu saamaan kaikki linnakkeensa saman kortin päälle, saa vuoronsa lopuksi lisätoimintona ostaa kyseisen kortin.
Vaihtelun vuoksi
Cities of Splendor ei tarjoile mitään tajunnanräjäyttävää tai peliä rikkovaa, vaan pikemminkin luo pientä vaihtelua tai lisämaustetta sitä kaipaaville. Hivenen oudosti eri moduuleja ei voi pelata yhtä aikaa, mutta toisaalta tällä estetään liiallinen lisäsääntöjen paljous. Mikään lisäosa ei myöskään pidennä peliä yltiöpäisesti (paitsi jos pelaajat alkavat viljelemään linnakkeita joka puolelle), vaan päinvastoin kauppa-asemat jopa lyhentää sitä erikoisvoimillaan.
Ohjekirja suosittelee Kaupunkeja ensimmäiseksi lisäosaksi. Se onkin lisäosista selvästi kevyin, mutta on samalla hieman outo lintu. Aatelisten puute vie pelistä tietynlaisen välifokuksen, kun pelaajat keskittyvät pelkästään kaupunkilaattojen saamiseen. Toisaalta ilman aatelisia pisteitä tulee hitaammin ja korttimoottorit ehtivät päästä pyörimään pidempään kuin peruspelissä.
Itämaat on kenties se perinteisin lisäosa tuoden peliin ”lisää sitä samaa”. Tämän lisurin kanssa joutuu miettimään eniten, sillä valintavaihtoehtoja tulee sen myötä puolet lisää. Jos pieni jäätymisen vaara ei haittaa, on tämä oikein mukava lisä peliin.
Kauppa-aseman tuomat voimat ovat melko tehokkaita, ja niiden avulla pelin voi saada loppumaan yllättävän nopeasti. Tässäkin on pieni analyysihalvauksen mahdollisuus, jos alkaa oikein analysoida sitä, miten estäisi muiden pelaajien voimien (ja pisteiden) saannin.
Linnakkeet tuntuivat lisäosista turhauttavimmalta. Se korostaa entisestään aloittajan etua: Nyt hän pääsee sekä ensimmäisenä osingoille että blokkaamaan seuraavan pelaajan oston. Muutoinkin linnakkeet tuntuvat lähinnä pomppivan edestakaisin, kolme linnaketta samalla kortilla on melko harvinainen näky. Toki tästäkin voi saada hupia irti, jos kaipaa lisää interaktiivisuutta peliinsä.
Ensikertalaisille en välttämättä lisäosia laittaisi peliin mukaan, sillä peruspeli on sen verran toimiva paketti ilman niitäkin. Mikään ei toki estä näin tekemästä – lisäosien säännöt kun on muutamalla lauseella kuitattu.
Jos siis perus-Splendor alkaa kovasti toistaa itseään, voi peliään hyvinkin tällä lisäosakokoelmalla piristää.
Faktat Cities of Splendorista
Suunnittelijat: Marc André
Julkaisija: Space Cowboys (2017)
Mutkikkuus: Ei juuri monimutkaista peruspeliä.
Onnen vaikutus: Samaa tasoa peruspelin kanssa.
Vuorovaikutus: Osa moduuleista tuo hivenen lisää vuorovaikutusta. Pääosin kyseessä on edelleen moninpelipasianssi.
Teema: Samalla abstraktilla teemalla mennään.
Uudelleenpelattavuus: Uudet moduulit tuovat lisää uudelleenpelattavuutta, etenkin kun niitä ei voi käyttää yhtä aikaa.
Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole tekstiä.
Pelaajamäärä: 2–4
Pituus: 30 minuuttia. Osa moduuleista nopeuttaa peliä hieman, osa pidentää.