Cities on pasianssimainen laattojenasettelupeli, jonka mekaniikka on yhdistelmä kahdesta vanhemmasta klassikosta Take it Easysta ja Carcassonnesta. Pelaajien tarkoituksena on rakentaa laatoista kaupunkeja, jotka palvelisivat rakenteeltaan turisteja mahdollisimman tehokkaasti. Kaupunginrakennusteema toimii Citiesissä sukulaispeli Carcassonnea huonommin ja pelissä on vahva abstraktin pelin maku.
Pelin kulku
Jokainen pelaaja kasaa laatoista omaa kaupunkiaan. Pelissä on 24 erilaista numeroitua laattaa jokaiselle pelaajalle. Kerrallaan käytössä on 16 laattaa, joista muodostuu 4×4 kokoinen kaupunki, joka pisteytetään kaupungin valmistuttua ja pelin päätyttyä. Kaikki laatat on jaettu neljään lohkoon. Erilaisia maisematyyppejä on niin ikään neljä. Näitä ovat nähtävyydet, terassit, puistot ja vesialueet.
Pelin alussa valitaan yksi pelaaja, joka arpoo peliin mukaan tulevat 16 laattaa. Näistä arvotaan aloituslaatoiksi kolme laattaa. Kaikki pelaajat ottavat käyttöön samat laatat. Laatoista muodostetaan aloitusasetelma siten, että jokaisen laatan on koskettava jotakin toista laattaa yhdestä kulmastaan, mutta laattojen sivut eivät saa olla vastakkain. Aloituksen jälkeen pelinjohtaja arpoo seuraavan laatan, joka asetetaan edellisten viereen siten, että se koskee yhtä aiemmin asetettua laattaa vähintään yhdestä kulmasta tai sivusta.
Tämän jälkeen pelaajat saavat asettaa turistin jollekin pelilaatan neljästä lohkosta. Turistia ei voi koskaan asettaa vesialueelle. Peli jatkuu loppuun saakka samalla kaavalla sillä erotuksella, että myöhemmillä vuoroilla turisteja voi asetella kolmella eri tavalla. Yksi tapa on jo mainittu tapa asettaa uusi turisti viimeksi asetetulle laatalle. Toinen tapa on hyppäyttää yksi aiemmin asetettu turisti uusimmalle laatalle mistä tahansa pelilaudalta. Kolmas tapa on siirtää yhtä turistia muualla laudalla. Turisti voi liikkua yhden lohkon vuoron aikana. Liikkua voi joko sivuttain tai kulmittain. Tässäkään tapauksessa turisti ei voi siirtyä vesialueelle. Jokaisella pelaajalla on käytettävissään seitsemän turistia.
Pelissä on kolme eri vaikeustasoa, joista kaksi helpointa ovat lähinnä sääntöjen opettelua varten. Kolmannella vaikeustasolla pisteet lasketaan seuraavalla tavalla: Nähtävyysalueelle sijoitettu turisti saa pisteen jokaisesta tähän nähtävyysalueeseen kuuluvasta lohkosta. Lisäksi pisteitä saa nähtävyysalueen vieressä olevista terasseista. Puistoon sijoitettu turisti kerää pisteitä puistolohkoista ja lisäksi puiston viereisistä vesialueista. Jos samaan puistoon tai nähtävyysalueelle on sijoitettu kaksi tai useampia turisteja, pisteitä jaetaan vain yhdestä. Terasseille sijoitetut turistit saavat pisteitä näköaloista. Pisteistä saa jokaisesta terassille esteettä näkyvästä puisto- tai vesialuelohkosta. Näkökentän katkaisee toinen terassi tai nähtävyys.
Komponentit ja teema
Pelin komponentit ovat europeleille tyypilliseen tapaan laadukkaita. Pelilaatoille aseteltavat turistit vaikuttavat identtisiltä Carcassonnessa käytettyjen seuraajien kanssa, mikä on kummallista, etenkin kun peleillä on eri julkaisijat. Aseteltavat laatat ovat kestävää paksua pahvia ja sääntökirja on hyvin selkeä. Laattojen kuvitus ja väritys on onnistunutta ja peli näyttää hyvältä.
Pelin teema on sopiva mekaniikkaan nähden, mutta peliä pelatessa ei kyllä ajattele rakentavansa kaupunkia, vaan peli toimii hyvin abstraktilla tasolla. Toisinaan pelilaudat saattavat pelin jälkeen kuitenkin muistuttaa rakenteeltaan jossakin määrin oikeita kaupunkeja.
Kiva filleri sopivasti annosteltuna
Cities on lyhyen kestonsa ja helppoutensa ansiosta mukava filleri. Pelin pelaa uudenkin pelaajan kanssa sääntöopetteluineen läpi parissakymmenessä minuutissa. Kovin intensiivistä paneutumista Cities ei kuitenkaan kestä. Pelistä puuttuu syvyyttä ja sen mekaniikka on sen verran yksinkertainen, että tiheään pelattuna peli alkaa pian kyllästyttämään.
Maltillisesti säännösteltynä Cities on toimiva peli, jonka hankkimista etenkin laattojen asetteluun mieltyneiden pelaajien kannattaa harkita ainakin edullisen kappaleen tullessa vastaan. Pelin etuihin kuuluu myös se, että se on helposti lähestyttävä ja toimii hyvin myös satunnaisten pelaajien kanssa pelatessa.
Faktat Citiesistä
Suunnittelija: Martyn F
Julkaisijat: Emma Games (2008), Z-Man Games (2010)
Mutkikkuus: Peli on hyvin helppo opettaa ja opetella.
Onnen vaikutus: Kaikki pelaajat pelaavat samat laatat samassa järjestyksessä, joten siltä osin onnen vaikutus on pienempi kuin monissa muissa laattojenasettelupeleissä.
Vuorovaikutus: Vuorovaikutusta ei ole. Peli on pasianssia riippumatta pelaajamäärästä.
Teema: Peli on käytännössä abstrakti. Teema on hieman keinotekoinen, mutta toimii riittävän hyvin.
Uudelleenpelattavuus: Peli on sen verran yksinkertainen ja yksitoikkoinen, että sitä kannattaa pelata säästeliäästi. Kyllästymisen vaara on ilmeinen.
Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.
Pelaajamäärä: 1–4
Pelin kesto: 15–30 minuuttia.