Kategoriat
Peliarvostelut

Circus Train

Saatko Yhdysvaltoja kiertävän sirkuksen menestymään? Circus Train on lautapeli, jossa pelaajat johtavat sirkuksiaan ja yrittävät saada aikaan mahdollisimman vetävän show’n.

Circus Train julkaistiin alun perin vuonna 2010, mutta tällä kertaa arvosteltavana on 2013 päivänvalon nähnyt uudelleenjulkaisu. Se sisältää alkuperäisen pelin lisäksi siihen julkaistun lisäosan. Lisäksi koko komeuden ulkoasu on tehty alusta loppuun täysin uudelleen, jonka seurauksena peli näyttää kerrassaan upealta.

Pelin idea

Circus Trainin kansiJokaisella pelaajalla on oma sirkus, jonka kanssa he kiertävät ympäri Yhdysvaltoja. Aikaa on puoli vuotta ja sen kuluessa täytyisi esiintyä mahdollisimman monessa paikassa, palkata joukkoonsa erilaisia viihdyttäjiä ja tietenkin suoriutua alati kasvavista palkkamenoista. Pisteitä ropisee jokaisen kuukauden lopussa ja pelin päättyessä muun muassa sirkusesitysten laadusta ja erilaisten esiintyjien määrästä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja on luonnollisesti voittaja.

Jokaisella pelaajalla on kädessään kortteja, joiden määrä vaihtelee sen mukaan pelataanko perusversiota vai vaikeampaa versiota. Kortteja pelataan pöytään vuorotellen ja jokaisen avulla voi suorittaa jonkin toiminnon. Useimmiten joko liikutaan tai esiinnytään. Kartalle putkahtelee aika ajoin vararikkoon menneitä sirkuksia, joiden entisiä jäseniä voi yrittää myös värvätä omiin riveihinsä. Yksi kierros vastaa yhden kortin pelaamista, joten käsikortit käydään läpi noin kolme kertaa pelin aikana.

Sirkusten pääasiallinen tehtävä on tietenkin yleisön viihdyttäminen. Kaupunkeihin jaetaan jokaisen kierroksen alussa merkkejä, joista suurin osa on erilaisia yleisön vaatimuksia sirkusesityksille. Jossain kaupungissa halutaan nähdä akrobaattiesityksiä, kun taas toisessa saa enemmän pisteitä norsuista. Kukin sirkus tähtää mahdollisimman korkeisiin pisteisiin, sillä mahtavimman esityksen pitäjä saa kuukauden lopussa eniten pisteitä. Lisäksi jokainen esitys tuottaa tärkeitä dollareita, joilla maksetaan esiintyjien palkkoja. Jos rahaa ei löydy, joutuu porukka laittamaan surutta pihalle.

Kaksin leppoisampaa, useammalla kilpailullisempaa

Kortti
Esimerkki kortista. Kuva: Victory Point Games

Kaksinpeli on mukavan leppoista ajanvietettä, sillä kumpikin saa rauhassa kehittää oman sirkuksensa toimintaa. Kolmella tai useammalla pelaajalla mukaan tulee enemmän kilpailua, sillä toiset tirehtöörit tunkevat usein oman sirkuksen apajille. Mehukkaan esityksen varastaminen naapurin nenän edestä on mukavaa, paitsi jos hän päättää varastaa kostoksi yhden kilpailijan esiintyjistä. Kaksinpelissä tällaista varastamista ei voi tapahtua, joten kyseinen pelitapa sopii hyvin sääntöjen opetteluun ja vähemmän kilpailullista pelikokemusta haluaville.

Paketista löytyy myös vaihtoehtoisia sääntöjä lisää vaihtelua kaipaaville. Mukana tulee esimerkiksi joukko erilaisia suuria esiintyjiä, jotka antavat sirkukselle lisäominaisuuksia. Lisäksi vuoden kulkua voi terästää ottamalla mukaan tapahtumakortit, jotka sisältävät hyvin voimakkaita tapahtumia. Eläimet saattavat villiintyä, kummajaiset sairastua ja lihavat naiset saattavat tyytyä työskentelemään ruokapalkalla. Tapahtumilla on todella suuri vaikutus pelin kulkuun, joten tasaväkistä kokemusta kaipaaville niitä ei voi suositella.

Mukana on myös yksinpelin mahdollistavat säännöt, mutta en jaksanut innostua niistä. Siinä keskitytään pelkästään rahan keräämiseen, mikä ei sovi mielestäni niin hyvin tähän teemaan. Luonnollisesti myös kilpailuasetelma jää tällä tavalla pelattuna pois.

Circus Trainin pelilauta
Kuva: Victory Point Games

Yhtä suurta sirkusjuhlaa

Circus Train yllätti minut todella positiivisesti. Se on periaatteessa yksinkertainen europeli, mutta erikoinen teema nostaa sen esiin harmaasta massasta. Satunnaisesti pelaaville riittää pureskeltavaa jo perussäännöissä, kun taas haastetta kaipaavat voivat heittää mukaan vaikeammat säännöt ja vaihtoehtoisia ominaisuuksia.

Pelistä löytyy myös strategista syvyyttä. Oman sirkuksen toimia joutuu puntaroimaan jokaisella kierroksella ja etenkin palkanmaksujen kanssa täytyy olla tarkkana. Omaa sirkustaan voi myös lähteä kehittämään useilla eri tavoilla ja niitä on mukava vaihdella pelikertojen välillä. Joskus voi kokeilla onneaan vähän kaikkea mahdollista tarjoavalla esityksellä, kun taas toisella kerralla voi erikoistua vaikka akrobaatteihin.

Faktat Circus Train 2nd Edition -pelistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Victory Point Games (2013)

Mutkikkuus: Kohtalainen. Perussäännöt oppii nopeasti, mutta vaikeimmilla säännöillä pelatessa täytyy olla tarkkana ettei unohda jotain yksittäistä sääntökohtaa.

Onnen vaikutus: Kohtalainen. Tapahtumat ja esiintymiset arvotaan pelilaudalle, joten niiden paikat vaihtelevat suuresti.

Vuorovaikutus: Suuri. Etenkin kolmella tai useammalla pelaajalla Circus Train on tiukkaa kamppailua resursseista ja niukoista pisteistä.

Teema: Kuvitus ja ulkoasu tukevat hyvin pelin teemaa ja koko komeus on todella näyttävän näköinen paketti.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Laudalle erikseen arvottavat tapahtumat takaavat erilaiset pelit. Vaihtelua saa myös lisäämällä peliin lisäsääntöjä ja tapahtumakortteja.

Kieliriippuvuus: Säännöt ja tapahtumakortit ovat vain englanniksi.

Pelaajamäärä: 1–5

Pituus: Noin 60–90 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *