Michael Schachtin Web of Power (Kardinal und König) on pidetty alue-enemmistöpeli. Se on nopea, tiivis ja valitettavasti jokseenkin lopullisesti loppuunmyyty. Onneksi on China, joka on sama peli uudella Kiina-teemalla ja hienoisin säädöin.
Pelin idea
Pelaajat pelaavat kortteja asettaakseen taloja ja lähettiläitä Kiinan eri alueille. Rakentaminen tapahtuu pelaamalla alueiden värisiä kortteja. Kerralla saa pelata vain yhden alueen kortteja ja korkeintaan kaksi nappulaa laudalle. Tämä rajoittaa alueiden täyttämistä paljon.
Jokaisella alueella on rajallinen määrä paikkoja taloille. Kun alue on täynnä taloja, se pisteytetään. Eniten taloja pelannut saa talojen yhteismäärän verran pisteitä, toiseksi tullut sen verran kuin eniten pelanneella on taloja, kolmas sen verran kuin toisella on ja niin edelleen.
Lähettiläitä saa pelata alueille, kun niillä on taloja. Lähettiläiden maksimimäärä riippuu siitä väristä, jota alueella on eniten. Lähettiläistä saa pisteitä, mikäli pelaajalla on enemmistö kahdella vierekkäisellä alueella. Lähettiläät ovat tehokas, mutta vaikeampi keino saada pisteitä.
Nopea ja nokkela
China on tiivis ja jännittävä peli, joka on nopeasti pelattu. Peli 45 minuutissa onnistuu helposti ja kokeneet pelaajat selviävät pelistä helposti alle puolen tunnin, jopa vartissa. Tässä ajassa pelaajien on tehtävä runsaasti haastavia ratkaisuja. Menestys riippuu jonkin verran tuurista korttien suhteen, mutta taidokas pelaaja pystyy vähentämään korttituurin merkitystä.
Pientä ja nopeaa alue-enemmistöpeliä etsiville on ollut tapana suositella Web of Poweria. China täyttää edeltäjänsä paikan komeasti.
Suunnittelija: Michael Schacht
Julkaisija: Abacus, Überplay
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 45 min
3 vastausta aiheeseen “China”
Tässä on yksi suurista suosikeistani, joka todellakin on kokonainen ja haastava peli vain 20 minuutissa. Viisi pelaajaa on mielestäni kontrollin kannalta vähän liikaa, neljällä vääntöä on juuri sopivasti. Harmillisen harvoin tätä tulee pelattua siihen nähden, kuinka hyvästä pelistä todella on kyse.
Kilpailee Dolmengötterin kanssa kategoriassa ”paras neljän pelaajan peli alle puoleen tuntiin”. Molempi parempi silti.
Olen muuten pelannut sellaisen pelin, jossa voitto jaettiin nelinpelissä kahden pelaajan kesken, joista toinen pelasi kaikki lähettiläänsä, toinen ei yhtään.
Minä en ole koskaan johtanut peliä ennen lähettiläiden pisteytystä. Niiden pisteytyksen jälkeen usein. Ja tosiaan, loistavia alle puolen tunnin nelinpelejä on melko vähän. Metropolys voisi osua vielä mainittujen kera samaan sarjaan.