Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Catan

Catan (aiemmin Catanin uudisasukkaat) on monin tavoin keskeinen peli saksalaislautapelien uudelle tulemiselle. Vuonna 1995 ilmestynyt Spiel des Jahres– ja Deutscher Spiele Preis -voittaja on saavuttanut valtavan suosion ympäri maailman. Peli on saatavilla noin 30:nä eri kieliversiona, joiden lisäksi tarjolla on valtava määrä erilaisia lisäosia ja samaan Catan-maailmaan sijoittuvia pelejä — Saksassa jopa romaaneja. Tietokoneversioita ovat kehitelleet muun muassa Microsoft ja Capcom.

Catan sai alkunsa Klaus Teuberin kehitellessä tutkimusmatkailuun ja löydettyjen maiden asuttamiseen liittyvää peliä. Kokonaisuus oli turhan monimutkainen, joten Teuber ja julkaisija Kosmos pilkkoivat pelin pienempiin osiin. Catan on osista suosituin ja menestynein, mutta myös muut osat on julkaistu (Entdecker, josta tuli myöhemmin Uudet löytöretket ja Löwenherz, josta tuli Domaine).

Pelin suomenkielistä laitosta saatiin odottaa pitkään, mutta 2004 sekin ilmestyi. Siinä vaiheessa aika oli ajanut sen verran pelin ohi, että Vuoden peli -kilpailussa voitto meni sivu suun (Carcassonnelle) ja Catanin oli tyytyminen kunniamainintaan. Carcassonne tai Menolippu ovatkin nykyään suositumpia (ja kieltämättä hivenen yksinkertaisempina parempia) aloituspisteitä peliharrastukselle. Hieman pidempään lautapelejä harrastaneet ovat kuitenkin lähes säännönmukaisesti saaneet alkupotkun harrastukselleen Catanista.

Catan on kuitenkin edelleen erinomainen peli ja oivallinen valinta toiseksi peliksi Carcassonnen tai Menolipun jälkeen. Vaikeusasteeltaan peli sopii koko perheelle, tosin lasten keskenään pelattavaksi peli on liian vaikea.

Pelin kulku ja pelimekaniikka

Pelin alussa Catanin saari on tyhjä. Yksi pelin erikoisuuksista perinteisiin lautapeleihin verrattuna näkyy jo alkuvalmisteluissa, sillä pelilauta kootaan erilaisia maastotyyppejä kuvaavista laatoista. Tuloksena on joka kerta hivenen erilainen lauta. Pienet erot aiheuttavat kuitenkin suuria muutoksia pelin kulkuun. Alueet tuottavat eri raaka-aineita ja raaka-aineiden yleisyys ja harvinaisuus vaikuttaa omalla tavallaan pelin dynamiikkaan.

Catanin kansikuva

Pelaajat aloittavat rakentamalla saarelle kaksi kylää. Kylät pelataan kuusikulmion muotoisten laattojen risteyksiin siten, että ne koskettavat kolmea eri laattaa. Laatat on numeroitu 2–12; numerot vastaavat kahden kuusisivuisen nopan tuottamia tuloksia. Catan-peleille tunnusomaiseen tapaan joka vuoron aluksi heitetään kahta noppaa. Nopanheitto aktivoi laudalta tulosta vastaavalla numerolla merkityt alueet. Nämä alueet tuottavat raaka-aineita kaikille pelaajille, joilla on kylät laattojen vieressä.

Sen jälkeen vuorossa oleva pelaaja saa käydä kauppaa muiden pelaajien kanssa. Pelaajat tuottavat eri raaka-aineita ja harvoin pelaaja tuottaa kaikkea niin paljon, että tavaraa riittää. Vaihtamalla raaka-ainekortteja muiden kanssa saa sitä, mitä juuri kyseisellä vuorolla tarvitsee. Materiaalia tarvitaan rakennustöihin eli tieverkkoon, kyliin jotka rakennetaan teiden varsille, kaupunkeihin jotka kohoavat kylien tilalle ja kehityskortteihin, joilla peliään voi edistää muuten vain.

Rosvo on tärkeä elementti. Seiska on yleisin tulos heitettäessä kahta kuusisivuista noppaa, mutta laudalta sitä ei löydy. Seiskan heitto aktivoi rosvon. Noppia heittänyt pelaaja saa siirtää rosvon haluamalleen alueelle — tämä alue ei tuota mitään niin kauan kuin rosvo on paikalla — ja varastaa kortin alueen vieressä olevalta pelaajalta. Lisäksi liikaa kortteja käteensä hamstranneet joutuvat luopumaan osasta korteistaan.

Catanin uudisasukkaat
Competon julkaisema Catanin uudisasukkaat.

Peli etenee vääjäämättömästi eteenpäin. Toisten pelaajien rakennuksia ei voi tuhota, joten peli ei voi missään vaiheessa ”peruuttaa”. Rakennuksista saatavia voittopisteitä kertyy ja lopulta joku pelaajista saavuttaa voittoon tarvittavat kymmenen voittopistettä. Kokonaiseen peliin menee tyypillisesti noin tunti, korkeintaan puolitoista.

Catanin salaisuus piilee suhteellisen yksinkertaisissa ja helposti opittavissa pelimekaniikoissa, jotka kuitenkin luovat dynaamisen peliympäristön. Pelin ytimessä oleva kaupankäynti pelaajien välillä luo vuorovaikutusta ja pitää kaikki pelaajat koko ajan mukana pelissä, kun myös muiden vuoroilla voi osallistua. Rakentaminen on mukavaa ja pelissä voi saavuttaa onnistumisen elämyksiä, vaikka ei lopulta voittaisikaan. Vaihtuva pelilauta varmistaa, että pelit ovat riittävän erilaisia, jotta toistaminen ei ala tympiä.

Jos haluat kehittää Catan-taitojasi, lue Petri Savolan kirjoittama strategiaopas Cataniin.

Lisäosat

Spiel des Jahres -voittajiin kehitellään nykyään lähes varmasti jatko-osia. Tämä trendi näyttäisi alkaneen Catanista. Peliin on saatavilla melkoinen parvi jatko-osia ja jopa ulkopuolisten tahojen tekemiä lisävarusteita ja apuvälineitä.

  • Catanin merenkävijät (Seafarers of Catan) lisää peliin laivat ja vettä. Pelilauta on yhden saaren sijasta kokonainen saaristo. Laivat kuluttavat kätevästi lampaita, joista tuppaa peruspelissä olemaan loppua kohden ylitarjontaa.
  • Kaupungit ja ritarit -lisäosassa (Cities and Knights) kehityskorttien ritarit saavat muutakin merkitystä kuin rosvon siirtämisen. Niistä kootaan puolustusjoukkoja, jotka suojelevat Catania barbaareilta. Lisäksi pelaajien on kehitettävä kaupunkejaan eri osa-alueilla.
  • Kauppiaat ja barbaarit (Traders and Barbarians) on kolmas virallinen lisäosa ja koostuu monesta eri skenaariosta ja pienemmästä laajennoksesta, joita voi yhdistellä keskenään ja aikaisempien lisäosien kanssa mielensä mukaan.

Peruspeliin ja kaikkiin lisäosiin löytyy viiden ja kuuden pelaajan lisäosat, jotka mahdollistavat useamman hengen pelit.

Historialliset skenaariot (saatavilla vain saksankielisinä) ovat tiettyjä ennaltamäärättyjä skenaarioita, joissa rakennetaan esimerkiksi pyramideja tai Kiinan muuria.

10-vuotisjuhlalaitos on valtava ja näyttävä paketti, joka sisältää peruspelin ja Cities and Knightsin käsinmaalatuilla 3D-laatoilla. Peli on iso, hieno ja hirvittävän kallis. Vain todellisille faneille!

Eri versioita

Catanista on ilmestynyt vuosien varrella useita erilaisia laitoksia. On alkuperäinen saksalainen laitos puisilla osilla, Mayfairin englanninkielinen laitos puuosilla sekä uutta saksalaista laitosta muoviosilla.

Suomeksi peli on ilmestynyt kahteen kertaan, ensin 2004 Competon julkaisemana nimellä Catanin uudisasukkaat ja toisen kerran vuonna 2011 Lautapelit.fi:n julkaisemana nimellä Catan. Competon peli perustuu vanhempaan saksalaiseen painokseen, Lautapelit.fi:n taas uusimpaan saksalaiseen.

Kannattaa siis olla tarkkana lisäosien kanssa. Competo julkaisi aikoinaan lisäosista vain Merenkävijät, Lautapelit.fi puolestaan on julkaissut Kaupungit ja ritarit, Merenkävijät, Kauppiaat ja barbaarit, Löytöretket ja merirosvot ja koko settiin 5-6 pelaajan lisäosat.

Itsenäiset Catan-pelit

Muita Cataniin liittyviä itsenäisiä pelejä on koko joukko. Näillä sivuilla on esitelty Catanin uudisasukkaat -korttipeli, Elasund, Catanin uudisasukkaat Junior, Taistelu Roomasta ja Catan Kaksinkamppailu. Tässä osa muista Catan-peleistä tiiviisti:

Candamir: The First Settlers on Elasundin kanssa samaa Catan-seikkailujen sarjaa. Candamir muistuttaa itse asiassa enemmän Runeboundin kaltaisia seikkailupelejä kuin varsinaisia Catan-pelejä, vaikka joitain tuttuja piirteitä pelissä onkin.

Kids of Catan on yksinkertainen peli pienille lapsille Catanin hengessä. Peli on näyttävä ja helppo, mutta sisältää tuttuja Catan-elementtejä eli rakentamista, resurssinopan ja rosvon.

Settlers of Canaan on vanhatestamentillisella teemalla varustettu laitos pelistä. Kiinteällä kartalla pelattava peli hyödyntää joitain Cities and Knightsin ja historiallisten skenaarioiden piirteitä.

Settlers of Stone Age taas on historiallinen peli, jossa kivikauden heimot vaeltavat asuttamassa maailmankarttaa. Heimot aloittavat Afrikasta, ja valloittavat muita alueita, joka taas tekee Afrikasta tuottamatonta autiomaata. Peli on samaa historiallisten Catan-pelien sarjaa kuin Taistelu Roomasta.

Settlers of Zarahemla on toinen uskonnollisteemainen peli. Mormoneille (jotka ovat ainakin Yhdysvalloissa lautapelien suurkuluttajia) markkinoidussa pelissä peruspeliä on laajennettu Zarahemlan temppelin rakentamisprojektilla historiallisten skenaarioiden tapaan.

Simply Catan on yksinkertaistettu versio, jota myydään Yhdysvalloissa kotikutsuilla Tupperware-tuotteiden tapaan.

Starfarers of Catan vie uudisasukkaat vaeltamaan avaruuteen. Planeettojen asuttaminen tapahtuu jotakuinkin samaan tapaan kuin Catanin saarenkin.

Starship Catan on kaksinpelattava korttipeli Catan-korttipelin tapaan Starfarers of Catanin hengessä.

Catanin uudisasukkaista on julkaistu lisäksi muutamia mainosversioita, jotka ovat identtisiä peruspelin kanssa. Ne ovat pääasiassa todellisia keräilyharvinaisuuksia.

Turnaukset

Pelin suosio näkyy puitteissa. Catan on niitä harvoja uusia lautapelejä, joissa on minkäänlaista organisoitua kilpailutoimintaa (Carcassonne on toinen hyvä esimerkki). Essenin lautapelimessuilla pelataan vuosittain MM-kisat, joihin suomalaiset karsivat Ropeconissa pelattavien SM-kisojen kautta. Viime vuosina kisoissa on nähty suomalaisedustusta joka vuosi ja myös hyviä suorituksia. Vuonna 2006 maailmanmestariksi pelasi suomalainen Markus Nuopponen.

Faktat Catanista

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2011), Competo (2004), Kosmos (1995-2011)

Mutkikkuus: Catan on pohjimmiltaan aika helppo peli: heitä noppaa, kerää resurssit, vaihda ja rakenna. Pelin sääntöjä on hiottu vuosien varrella, joten pelin omaksuminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Onnen vaikutus: Taitamattomampi luokittelee Catanin ihan tuuripeliksi, mutta todellisuudessa taidolla on paljon merkitystä. Toki huonot tai ilmiömäiset nopanheitot voivat ratkaista pelin, mutta parhaiten rakentanut ja kauppaa käyvä vie kuitenkin voiton.

Vuorovaikutus: Kaupankäynti pitää kaikki pelaajat aktiivisina koko pelin ajan.

Teema: Oikein kunnon perus-europeli: rakentakaa rauhanomaisesti saarta ja katsokaa, kuka kerää eniten mainetta. Toimii, vuosien jälkeenkin.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä riittää pelattavaa, vaikka monet kokeneet pelaajat ovatkin hinkanneet Catania kyllästymiseen asti. Lisäosia on onneksi valtavasti, jos alkaa kyllästyttää, mutta mieli tekee silti pelata.

Kieliriippuvuus: Korteissa on jonkin verran tekstiä, mutta onneksi on suomenkielinen laitos.

Pelaajamäärä: 3–4, lisäosilla myös 5 tai 6 ja kaksinpelisäännötkin on.

Pituus: 45–60 minuuttia, lisäosien kanssa enemmän.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

32 vastausta aiheeseen “Catan”

Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin vaikka uusia pelejä tulee ja menee niin tämä siirtyy sillontällön hyllystä pelipöydälle.

Tuli nyt pelattua ensimmäistä kertaa. Pelissä oli 3 ensikertalaista ja 1 kokenut pelaaja. Peli oli pelkkää huutoa lähes alusta loppuun. Ilkeystaso on korkea ja pieni tuurielementti nopanheiton suhteen jää aina kaivelemaan. Pirullisen hauskaa!

Ensimmäinen europelini. Hyvä peli aikanaan mutta nykyään inhokkilistani ykkösenä (jollei lasketa Trivial Pursuitia eikä Monopolia). Catania en suostu pelaamaan edes kilon kappaleina. Surkeeakin surkeampi peli jolle ei heru edes nostalgiapisteitä.

Tässä pelissä aloittajalla on aivan liian suuri etu ja hyvin nopeasti selviää ketkä ovat ne kaksi pelaajaa, jotka voivat taistella voitosta. Muut kaksi ovat käytännössä statistin asemassa ja voivat lähinnä kiusata kahta voittajaehdokasta olemalla tekemättä kauppoja heidän kanssaan. Tämä saattaa tasoittaa peliä hieman, mutta pidentää samalla kärsimyksen määrää. Mikäli sinulla on sen verran aikaa mitä Catan vie, niin kaivapa hyllystäsi Catanin sijaan Le Havre. Ja mikäli et Le Havrea omista, niin kipin kapin kauppaan :)

Jos on aikaa Catanille, kaiva Le Havre kaapista ja ehdi pelaamaan puolikas peli? Cataninhan pelaa helposti jopa alle tunnissa, Le Havre vie aika vaivatta kaksi ja puoli tuntia…

Niin, pelin kesto riippunee pelaajien keskinäisestä dynamiikasta, mutta omien kokemuksieni mukaan Catania ei todellakaan pelata alle tunnissa. Toki, on kyllä pakko myöntää että edellisestä pelikerrasta on niin kauan aikaa että saatan muistaa peliajan totaalisestikin väärin. En kuitenkaan aio ottaa asiasta selvää :)

Mutta mikäli Le Havrea ei hyväksytä vaihtoehdoksi pelin keston suhteen, niin mainostan sitten muita hyviä pelejä… eli mikäli on aikaa Catanille, niin kaivapa kaapistasi Tigris & Euphrates, Missisippi Queen, Stone Age, San Juan, Colossal Arena tai Tichu.

Makuasioita. Minulle Catan on kympin peli, vaikkakaan viime vuosina se ei ole pöydälle pahemmin eksynyt (sitä ennen kuitenkin kymmeniä kertoja). Vaikea keksiä syytä miksi Catania pitäisi ehdoin tahdoin verrata esimerkiksi Tichuun.

Catanin paikoista lainaus geekistä:
Alex Yaeger (Mayfairin eli pelin jenkkijulkaisijan työntekijöitä)
”I can tell you one fact that’s stuck in my head: we had a mathematician crunch the numbers on three years’ worth of tournament games a while back. (Note that our tournament format calls for all players to play in all positions during a four-round tournament.) Most successful starting position? Second.”

Eli siis kakkospaikalta on menestytty turneepelissä parhaiten. Ykköspaikan epäbalanssille ei ole oikein perusteita.

Catan on säilyttänyt yllättävänkin hyvin tuoreutensa 15 vuoden elinikänsä aikana. Harvoin sitä tulee nykyään pelattua, mutta hauska peli se on edelleenkin ja toimii erinomaisesti. Mun nopeimmat Catan-pelit taitavat olla 45 minuutin luokassa, mutta normisti siihen menee vähän yli tunti ellei satu jotain tosi hidasta pelaajaa.

Sunnuntaipelaajana täytyy sanoa että Catan on kyllä ykkönen, ”tosipelaajille” ei ilmeisesti kelpaa. Peruspeli käy ajan mittaan tylsäksi, mutta lisäosilla (joita kyllä löytyy osa poikineen) pelistä tulee kerta kerran jälkeen jännempää. Lisäosia satuin löytämän lomamatkalla Hollannista! Etenkin tulivuori on aika venkula elementti. Toisaalta tuottaa hunajaa, mutta tuurilla voi pyyhkäistä kylät ja kaupungit olemattomiin. Eli loppuu se kahden kisaajan peli. Merenkävijät on kyllä ehdoton lisäosa ja tuo pelattavuutta, lampaillekin tulee jotain käyttöä. Hollantilainen versio on 999gamesin tuotantoa ja grafiikaltaan samanlainen kuin suomalainen, ainakin se versio mikä minulla on. Erinomaisen viihdyttävä peli ainakin meidän perheelle!!

Kyllä meistä ”tosipelaajista” valtaosa on pelannut Catania kyllästymiseen asti. Itsellä ainakin tie harrastukseen kulki nimenomaan Catanin kautta ja alkuun pelasimme peruspeliä ja myöhemmin kaikkia silloisia lisäosia illasta toiseen. Jossain vaiheessa sitä ryhtyi kuitenkin miettimään, että millaisia muita pelejä sitä ylipäänsä on olemassa ja päädyn Suomen lautapeliseuran peli-iltaan, jonka jälkeen Catan on käynyt pelipöydällä vain muutaman kerran. Hyvästä pelistä tässä silti on kyse mutta hyviä pelejä on niin monta muutakin, että olisi sääli pelata vain yhtä niistä.

Lisää vaihtelua ja mielenkiintoa perusCataniin löytyy helposti sekä halvalla/edullisesti minilisä osilla: Fisherman 4€:a sekä River 3€:a esimerkiksi Lautapelit.fi myymälästä. Erinomaisia lisäyksiä ja tosiaan huokeita ostaa..

Lautapelit.fin julkaisema 5-6 pelaajan lisäosa ei taida olla yhteensopiva Competon julkaiseman peruspelin kanssa, vai miten on?

Faktoissa mainitaan, että kaksinpelisäännötkin on. Mistähän ne löytäisi? Ostin juuri Catanin, enkä edes huomannut että pelaajia tarvittaisiin vähintään kolme. Olisi kiva päästä kokeilemaan peliä, vaan tällä hetkellä ei kolmatta pelaajaa ole käytettävissä…

Kiitos vastauksesta! Enpä ollut vielä edes ennättänyt avata peliä tai tutkailla sääntöjä sen kummemmin, kun ajattelin että peli lähteekin kiertoon. Mutta nyt pääsee siis kokeilemaan, kiva.

Catania on tullut hakattua varmaan 50 peliä tähän mennessä ja joka kerta yhtä hauskaa. Nyt tuli kuitenkin mieleen että peliä voisi parantaa vielä lisäosalla, niin saisi vielä lisävaihtelua. Mikä noista jutussa mainituista lisäosista on paras? Lautapelit.fitä kauemmas en viitsisi lähteä.

Omaa kokemusta on vähänlaisesti. Kaupungit ja ritarit mutkistaa peliä, mutta oma kokemukseni siitä on piirtynyt muistiin yhtenä epämiellyttävimmistä peleistä ikinä. Merenkävijät on vähän pienimuotoisempi muutos peliin, mutta skenaariot tuovat varmasti vaihtelua.

Itse olen kuitenkin enimmäkseen sitä mieltä, että Catan on paras ilman lisäosia, mutta olen pelannut viime vuosina sen verran vähän, ettei sillä mielipiteellä taida hirveästi painoarvoa olla. Toivottavasti joku enemmän Catania pelannut osaa vastata fiksumpia.

Merenkävijät antaa ns. turhalle villalle jotakin hyödyllistä käyttöä (lisäosana mielestäni hyvä), mutta suosittelen ensimmäiseksi katsastamaan Kaupungit ja Ritarit lisäosan…

Hankin pelin vuosi sitten, ja sen jälkeen sitä on pelattu vähintään kerran viikossa, joskus monta peliä päivässä. Lisäksi arvelen pelanneeni puolentuhatta peliä http://www.playcatan.com-sivuilla.

Plussat peli saa suht nopeasta opettamisesta (9-vuotiaskin pääsi kärryille), mukavasta ulkoasusta, uudelleenpelattavuudesta ja siitä, että voittoon on useampi tie. Lisäosista on hankittu vasta Merenkävijät, joka tosiaan tuo runsautta peruspeliin, varsinkin jos sitä pelataan sokkona, eli pienet saaret numeroineen paljastuvat vasta kun niitä lähestytään.

Meidän pelimme ovat aina kestäneet yli tunnin, joskus jopa kaksi (vastaavasti online-peli voi päättyä jopa 20 minuutissa). Siksi suosittelenkin, että kun opetat peliä ensikertalaisille, kannattaa kertoa kaikki pärjäämistrategiat heti alussa. Kuten joku aiemmin kommentoikin, ei ole mukava pelata näin pitkää peliä, jos on heti alussa tehnyt ratkaisevan virheen.

Merenkävijät-lisäosan Lautapelit.fi-painoksesta on kyllä pakko mainita uskomattoman huonot säännöt. Skenaarioiden säännöt ovat epäselvät ja usein ristiriidassa kuvamateriaalin ja taulukoiden kanssa sekä keskenään. On vaikea pelata katsomatta netistä apua, kun yhdssä lauseessa sanotaan yhtä, toisessa toista ja kartallakin on oma mielipiteensä.

Esim. Catanin ihmeet -skenaariossa kartalla on violetteja ja ruskeita neliöitä sekä huutomerkkejä. Säännöissä sanotaan vain, että kyliä ei saa rakentaa värillisiin neliöihin eikä punaisella huutomerkeillä merkittyihin kohtiin (huutomerkit ovat kylläkin keltaisia kartassa…) Suuren teatterin ja suuren kirjaston rakennusaineet ja ehdot ovat identtiset, mitä ne eivät ole netistä löydetyissä ohjeissa. Ihmekortit tulee kopioida ohjeesta ja askarrella itse, hei oikeasti?? Violettien ruutujen funktio selviää vain netistä hakemalla, kolossi on ilmeisesti rakennettava johonkin niistä.

Tuossa oli siis vain yksi skenaario, tosin bugisemmasta päästä. Eikö peliohjetta tarkistettu ollenkaan ennen julkaisua?

Myönnetään – on se vähän huolimattomasti tarkastettu. Ne keltaiset huutomerkit tosiaan olivat alkuperäisessä tekstissä punaisia ja livahtivat tarkastuksen läpi punaisina, vaikka selvästihän ne kuvassa keltaisia ovat. Muistelen kyllä, että tätä projektia tehtiin aikoinaan melkoisella kiireellä ja kahdesta keskenään vähän ristiriitaisesta lähteestä (englanninkielinen ja saksankielinen versio).

Tämä ei toki oikeuta virheitä, mutta inhimillistä, inhimillisille virheille altista työtä lautapelienkin kääntäminen on. Lisäksi työtä tehdään melko pienellä budjetilla, mikä osaltaan rajoittaa työhön käytettävissä olevaa aikaa.

Ovatko suomenkielinen Catanin Uudisasukkaat & englanninkielinen Settlers of Catan yhteensopivat. Esim jos ostan Catanin Uudisasukkaat ja siihen Settlers of Catan – 5-6 Player Expansion ?

Joonas, kyllä, jos ne ovat samaa painosta. Ei, jos painokset ovat erilaisia. Ei siis voi sanoa yksiselitteisesti kyllä tai ei.

Catania on hehkutettu nyt kaksi vuosikymmentä. Aina tasaisin väliajoin päädyn kokeilemaan tätä peliä siinä toivossa että vihdoin syttyisin siihen. Mutta ei. Ei vieläkään. :(

Catan on peli, jonka suosio on helppo ymmärtää. Se tarjoaa kaiken oleellisen yksinkertaisessa ja kivassa paketissa.

Omalla kohdallani, Catan ei ole järjin suurta suosiota päässyt nauttimaan. Ongelmiakohtia ovat täälläkin mainittu ensimmäisten aluevaltaajien etulyöntiasema. Sinänsä on myös tylsää, että kaikki pelaajat rakentavat samoja kappaleita, ja niitäkin on mielestäni liian vähän: tiet, kylät, satamat ja kaupungit. Myös jonkinlaisia sattumakortteja pelikokemuksen syventämiseksi kaipaisin. Toisaalta juurikin se yksinkertaisuus ja suoraviivaisuus tekeekin tästä ehkä niin suositun. Itselleni se kuitenkin tarkoittaa, että tämä peli ei suurta suosiota nauti, vaan siirtyy hyllyltä pöydälle lähinnä yleisön toiveesta.

PS. Uusimmassa painoksessa muovisen komponentit ja pienet kortit eivät ole mieleeni. Puu toimii aina paremmin! Ja korttien pitää tuntua korteilta :) Muuten kyseessä on todella tyylikäs paketti.

7/10

Kuinka hyvin catan toimii 2 pelaajalla? Kannattaako kaksinpelejä varten hankkia elasund vai pelata normi catanilla?

Geeba, ei toimi. Pelissä ei ole juurikaan tolkkua kaksinpelinä. Jos kaksinpeli-Catania haluaa, Elasund tai Catan-korttipeli ovat parempia vaihtoehtoja – toki kaksinpeliksi keksisin aika montakin Elasundia parempaa peliä.

Catan-pelin mukana tuli 16 tiepalaa kaikissa väreissä. Pelataanko peliä ohjeiden mukaisesti 15 vai 16 tiepalalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *