Catanin uudisasukkaat -korttipelin lähtökohtana on se tosiasia, että kaupankäyntiin perustuvan pelin – kuten Catanin uudisasukkaiden – pelaaminen kahdestaan voi olla tylsää. Korttipelissä kaupankäynnin merkitystä on vähennetty ja tilalle on tullut muunlaista vuorovaikutusta ja kilvoittelua pelaajien kesken.
Usein korttipeliversiot lautapeleistä ovat pienempiä ja kevyempiä kuin lautapelit (vertaa esimerkiksi Puerto Ricoa ja San Juania). Ei tässä tapauksessa: korttipeli voi viedä hyvinkin tuplasti sen verran aikaa kuin lautapeli.
Päivitys 6.12.2022: Pelistä on ilmestynyt uusi suomenkielinen laitos Catan Kaksinkamppailu. Se perustuu Catan-korttipelistä kehitettyyn Rivals for Cataniin ja on yleisesti ottaen tätä peliä parempi hankinta.
Pelin idea
Korttipelin tunnistaa kuitenkin Cataniksi. Pelaajilla on tuttuja resursseja tuottavia alueita, jotka aktivoituvat nopanheitolla. Resursseilla rakennetaan kyliä, joista tulee kaupunkeja. Kyliin ja kaupunkeihin voi rakentaa erilaisia rakennuksia, jotka tuottavat voittopisteitä ja antavat erilaisia etuuksia.
Pelaajat kilvoittelevat ritarien ja kauppiaiden voimassa. Voimakkaammat ritarit voittavat omistajalleen palkintoja turnajaisista, kauppiailla taas saa vastapuolelta kortteja. Lisäksi pelaajilla on suoria keinoja toistensa pelin sabotoimiseksi. Myös kauppaa vastapelaajan kanssa voi käydä, mutta sen merkitys on vähäisempää.
Kaksinpelipasianssia
Pelaajien välinen vuorovaikutus ei ole Catan-korttipelin vahvuuksia. Pelaajat rakentavat omaa peliään ja ovat tekemisissä toistensa kanssa vain satunnaisesti. Toisaalta oman kylän rakentelussa on sopivasti mahdollisuuksia, tässä pelissä on monta tietä voittoon.
Kortit toimivat hyvin, eivätkä pelaajat ole täysin nostotuurin armoilla. Peli vie tosin valtavan määrän pöytätilaa, koska melko isokokoisia neliönmuotoisia kortteja pitää levitellä laajalti.
Catan-korttipeli onkin mainio tulkinta perus-Catanista kahdelle. Alkuperäisen pelin kaupankäyntiä ja runsasta vuorovaikutusta pelaajien välillä se ei mallinna, mutta se puute annettakoon anteeksi kaksinpelille.
Suunnittelija: Klaus Teuber
Julkaisija: Kosmos, Mayfair Games, Marektoy
Ilmestymisvuosi: 2005
Pelaajamäärä: 2
Pituus: 90-120 min
4 vastausta aiheeseen “Catanin uudisasukkaat -korttipeli”
Tykkään Catanista, mutta tämä korttipeliversio oli parillakin tapaa ikävä ylläri. Sen pikkuseikan lisäksi, että se vie melkeinpä enemmän tilaa kuin normi-Catan pelit ovat kestäneet merkittävästi kauemmin. Jälkimmäinen luonnollisesti riippuukin peliseurasta, mutta omalla kohdallani näin oli kahdenkin eri vastustajan kanssa. Peli ei kuitenkaan tarjoa minusta ihan niin paljoa viihdettä, että sitä yli toista tuntia pelailisi.
Me olemme mieheni kanssa pelattu tätä kaksinpeliä jo vuosikaudet. Kaikki lisäkorttipakatkin löytyy. Me yleensä sovitaan lisäkorttien käyttövaiheessa kuinka monella pisteellä pelin voittaa. Yleensä otamme 1+ pisteen lisäkorttipakan vakituisen lisäpisteen lisäksi! Viihdyttävä vaihtoehto, jos pelaajia on vain kaksi. Catanin isoa peliä ei tulisi mieleenkään pelata kahdestaan.
Peli lähti kotiin Saiturin Pörssistä hinnan jäädessä alle 3 euroon. Ja tällähän hinnalla peli kyllä toimii!
Sääntökirjanen on selkeä esimerkkeineen. Korttien kuvitus on hieno ja ne vaikuttavat hyvälaatuisilta, vaikkakin ne vievät kokonsa puolesta pöytätilaa (lattiatilaa), joten ne voisivat olla pienemmät. Myös nopat ja nappulat ovat hyvälaatuisia. Peli ei toista itseään, joten uudelleenpelattavuutta on. Pelin pelaaminen vie kyllä aikaa, joten kevyestä pelistä tämä ei käy, mutta toki 12 voittopisteen rajaa voi pienentää.
Kaupankäynnin merkitys on tosiaankin vähäistä, ja pelaajat laajentavat omaa valtakuntaansa, mutta kyllä vuorovaikutustakin pelistä löytyy (ritarit, kauppiaat, rosvot, vakoojat jne.). Kyseessä on kuitenkin Catanin uudisasukkaat –korttipeli kaksinpelinä, joten peli toimii varsin hyvin. Viihdyttävä vaihtoehto minunkin mielestäni kahdelle pelaajalle – suosittelen!
Jos jossakin vaiheessa alkaa kiinnostus kasvamaan, niin kannattaa vilkaista pelin julkaistut lisäosat, jotka monipuolistavat peliä jonkin verran.