Logiikkalinna Castle Logix on hauska yksinpelattava pulmapeli pienemmille pelaajille. Linnapalaset on saatava kuvan mukaiseen järjestykseen. Tehtävät alkavat helpoista, mutta käyvät loppua kohden vaikeammiksi. Tämä hauska pulmalelu voitti Vuoden peli -palkinnon sisarpalkinnon eli Vuoden lelu -palkinnon 4-6-vuotiaiden sarjassa.
Varsinaisesti Castle Logix on tosiaan enemmän lelu kuin peli, ellei siitä tee peliä itse. Tällaiset pulmatehtävät ovat kuitenkin sen verran lautapeliharrastajienkin mieleen, että tällaisia hieman pääasian ohi liippaavia juttuja Lautapelioppaassa tutkaillaan jatkossakin.
Linnan juju
Logiikkalinna koostuu neljästä puupalikasta, joissa on reikiä. Pienin palikka on yhden palan kokoinen, isoin kolme palaa ja kaksi palikoista on kahden palan kokoisia. Lisäksi mukana on kolme tornia, pituuksiltaan yksi, kaksi ja kolme palaa, jotka sopivat palikoiden reikiin.
Tehtävänannossa näytetään kuva, josta näkee millainen linna palasista on koottava. Palikoista näkyy, mikä kuuluu mihinkin, joten haasteena on saada palikat oikein päin ja tornit oikeille paikoille. Kuvan kääntöpuolella on oikea ratkaisu.
Tehtävät on jaettu neljään vaikeusasteeseen. Ensimmäisellä tasolla käytössä on kolme palikkaa, toisella neljä. Kolmas taso vaatii jo vähän mutkikkaampaa tasapainottelua ja neljäs on oikeasti haastava, sillä siinä näytetään vain linnan muoto ja ratkojan on itse keksittävä, mihin järjestykseen palat kuuluvat.
Pohdittavaa lapsille
Castle Logix on aikuiselle helppo juttu, vaikeimmallakin tasolla. Sen sijaan pienille lapsille vaikeustaso on sopiva. Kolmivuotias selvisi helpoimman tason tehtävistä pienellä yrityksellä ja erehdyksellä. Ohjekirja suositteleekin helpointa tasoa kolmivuotiaille ja siitä seuraavia tasoja aina vuotta vanhemmille.
Valmistaja SmartGames kehuu Castle Logixia opettavaiseksi ja varmasti linnan kanssa puljaaminen hahmotus- ja päättelykykyä kehittääkin ainakin jonkin verran. Ennen kaikkea kyseessä on hauska pulmalelu, jonka todella tyylikäs toteutus tekee siitä mukavan näpertää. Kaikki osat ovat kookkaita ja tukevaa puuta, ei mitään muovihempuloita.
Paketissa on 48 tehtävää, 12 joka vaikeustasolta, joten ratkottavaa riittää jonkin aikaa. Jos taitoa riittää, kaikki tehtävät setvii melko nopeasti, jonka jälkeen pelin vetovoima kärsinee kolauksen, mutta pienemmille ratkojille vaikeustaso lienee riittävän haastava, että kun helpoimmat tasot on tehty, linnan voi laittaa syrjään ja palata asiaan vähän vanhempana. Jos Castle Logixin siis hankkii kolmivuotiaalle, siitä riittää iloa useammaksi vuodeksi.
Faktat Castle Logixista
Julkaisija: SmartGames, Leikkien.fi (2009)
Mutkikkuus: Peli-idea on erittäin yksinkertainen, tehtävien vaikeustaso vaihtelee helposta haastavaan.
Teema: Linna-aihe vetoaa ritareista innostuneeseen kolmevuotiaaseen, mutta teema on aika pinnallinen.
Uudelleenpelattavuus: Kun kaikki tehtävät on ratkonut, pulmalelu on käytetty.
Pelaajamäärä: 1
Yksi vastaus aiheeseen “Castle Logix”
Olen pelannut lasten kanssa ja todella hyvä kokemus. Erityisesti ihan nuorille on hankala löytää ajattelua ja logiikkaa kehittävää lelua. Itselläni kyllä meni isänä 15 minuuttia vaikeimman tehtävän ratkaisemiseen, että on siinä hieman haastetta. Suosittelen todella!